Dubai informatie

Landeninformatie Dubai

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat je vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

De bevolking van Dubai is uit een groot aantal culturen opgebouwd. Slechts een kwart van de bevolking is oorspronkelijk inwoner van de VAE. Verder wonen er mensen uit andere Golf landen, grote groepen Pakistanen, Iraniërs en mensen uit India. De officiële taal van Dubai is Arabisch, maar Engels wordt overal ook verstaan. De vele Pakistanen die in Dubai wonen spreken Urdu en ook met de Perzische taal, Farsi, kun je overal terecht.

Cultuur

Het officiële geloof in Dubai is de Islam. De vele verschillende mensen die in het land wonen, brengen echter ook een verscheidenheid aan andere geloven mee. Dubai kent voornamelijk Islamitische feestdagen. De meest belangrijke zijn het einde van de Ramadan, het zogenaamde Suikerfeest, de verjaardag van de profeet en het Islamitische nieuwjaar. In Dubai zijn verder 2 nationale feestdagen: 1 januari (Nieuwjaarsdag) en op 2 december National Day. Prohpet's Birthday wordt in heel Dubai op 31 maart gevierd. Gedurende 30 maart vanaf 18.00 uur tot 31 maart 19.00 uur wordt er nergens alcohol geschonken en wordt er geen animatie verzorgd.

Dubai is één van de rijkste landen van de wereld, hierdoor kan aan iedereen het basisonderwijs gratis worden aangeboden, deze duurt 6 jaar en is voor iedereen verplicht.

Geografie

De Verenigde Arabische Emiraten liggen onder Iran met er tussen in de Perzische Golf. Ten noordwesten van de VAE ligt Qatar en het buurland in het oosten is Oman. Ook grenst het land aan de Golf van Oman. Dubai is een vrij moderne stad, het wordt ook wel het New York van het Oosten genoemd, en ligt in een omgeving van woestijnen. Eigenlijk bestaat Dubai uit twee naar elkaar toegegroeide steden, Deira in het noorden en Bur Dubai in het zuiden. De stadsdelen worden van elkaar gescheiden door de Dubai Creek (Khor Dubai). In beide stadsdelen kunt u traditionele architectuur en drukke souqs vinden, maar het oude stadscentrum ligt in Deira. Het nieuwe gedeelte ligt in Bur Dubai. Langs Baniyas Road bevinden zich de moderne kantoorpanden.

Geschiedenis

Dubai was oorspronkelijk een kleine vissersnederzetting. In het jaar 1830 werd zij overgenomen door de Bani Yas stam uit de zuidelijker gelegen Liwa oase. Deze overname werd geleid door de Maktoum familie, die tot op dit moment nog steeds over de Emiraten regeert. In 1892 kwam Dubai onder het gezag van de Britten en werd het een onderdaal van de zogenaamde “Trucial Coast”. Het gebied rond de Golf was van uiterst belang voor de Britten vanwege de handelsroutes naar India. Pas in het jaar 1971 was er weer sprake van onafhankelijkheid en werden de Verenigde Arabische Emiraten gecreëerd, met voor elk van de zeven emiraten een bepaalde mate van autonomie. Toen er in 1966 in Dubai olie werd ontdekt, veranderde de staat van één van de armste naar één van de rijkste in de wereld.

Politiek/economie

Dubai maakt deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is een op traditie gebaseerde federatie, bestaande uit zeven emiraten: Dubai, Abu Dhabi, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain, Sharjah, Ajman en Fujairah. Door de olievondst in jaren ’60 is Dubai nu één van de rijkste landen in de wereld. De enorme economische groei laat zich vooral zien in de ontwikkeling van enorme vastgoedprojecten. Het grootste hotel ter wereld bevindt zich in Dubai, maar ook de ontwikkeling van de zogenaamde Palm eilanden is een kenmerk van de enorme groei. Deze eilanden zijn opgespoten stukken land in de vorm van enorme palmen.

Ramadan

De jaarlijkse Ramadan, de Islamitische vastenperiode, duurt 4 weken. Het suikerfeest zal uitgebreid plaatsvinden, wanneer dit precies is, hangt af van de stand van de maan. Dit zal rond de maand augustus zijn. De Ramadan is het spirituele aspect van het islamitische geloof waarbij moslims tussen zonsopgang en zonsondergang onder andere niet mogen eten en drinken om zo het lichaam geestelijk en spiritueel te reinigen.

Tijdens Ramadan kunnen onze reizen gewoon uitgevoerd worden, ook de openingstijden van bezienswaardigheden zullen normaal gehandhaafd worden. Wel dien je rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Het gebruik van alcohol en voedsel in het openbaar zal beperkt mogelijk zijn. De meeste hotels zullen gedurende de dag wel de restaurants open houden.