Praktische informatie Dubai

Praktische info Dubai

Ga goed voorbereid op reis! Heb je een wereldstekker nodig, kun je water uit de kraan drinken en moet je misschien een visum regelen? Je vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan jouw reis.

Dubai in ontwikkeling

Dubai is een bestemming van de toekomst. Indrukwekkende projecten, zoals de Palmeilanden en de Wereld die in zee worden gebouwd en de nieuwe imposante jachthaven rondom Jumeirah Beach, zijn op dit moment nog onder contructie of al (deels) afgerond.
Al deze projecten trekken wereldwijd de aandacht, maar gaan ook gepaard met bouwactiviteiten. Al wordt veel gedaan om overlast te voorkomen, deze ontwikkelingen zullen wel zichtbaar zijn.

Elektriciteit

De voltage in Dubai is 220/240 Volt. Er zijn meerdere vormen stopcontacten gangbaar, daarom raden wij je aan een wereldstekker mee te nemen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

Eten en drinken

De keuken van Dubai bestaat voornamelijk uit traditionele gerechten uit het Midden Oosten. 

In diverse hotels, clubs en bars mag er alcohol geschonken worden als ze over een vergunning beschikken. Hou er wel rekening mee dat de prijzen een stuk hoger liggen dan in Nederland en België. 

Per persoon mag je ook 4 liter alcohol importeren. Dat mag zijn vanuit het land van herkomst, maar ook bij aankomst op de luchthaven van Dubai heb je nog de mogelijkheid om Duty free alcohol te kopen. 

Tegenwoordig mag je als toerist ook alcohol in de geselecteerde slijterijen kopen. Hier heb je een alcohol vergunning voor nodig. Deze is gratis te verkrijgen op de luchthaven van Dubai of bij een winkel van African + Eastern. Alcohol is slechts bij twee winkelketens verkrijgbaar: MMI en African + Eastern en op vertoon van je alcohol paspoort.

Hou er rekening mee dat het drinken van alcohol in het openbaar verboden is en dat openbare dronkenschap zwaar bestraft wordt.

Fooien

Het geven van fooien is vergelijkbaar met de rest van de wereld. Sommige restaurants hebben de service inbegrepen in de rekening, anders is een fooi van 10% gepast.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Geld en valuta

De munteenheid van de VAE is de Emirati Dirham (AED). Je kunt ter plaatse euro’s en dollars inwisselen, waarbij de dollar geliefder is (dit maakt het wisselen ook makkelijker). Creditcard kun je in de meeste hotels en winkels gewoon gebruiken. Pinautomaten zijn er overal te vinden.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Islamitisch Nieuwjaar

Houd er rekening mee dat gedurende het Islamitische nieuwjaar er in Dubai geen alcohol geserveerd zal worden en er geen entertainment zal zijn. De data van het Islamitische nieuwjaar verschillen elk jaar en zijn afhankelijk van de maanstand.

Kleding

Vanwege de hoge luchtvochtigheid in de zomer is het belangrijk om luchtige kleding mee te nemen. Denk echter ook aan een lange broek en een blouse/shirt met lange mouwen voor bijvoorbeeld een bezoek aan een moskee. Ook adviseren wij je een vest/sweater mee te nemen, ’s avonds kan het afkoelen en ook in airconditioned ruimtes kan het behoorlijk koel zijn.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houdt er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.


Nuttige adressen

Ambassade Verenigde Arabische Emiraten:
Eisenhowerlaan 130
2517 KN ’s-Gravenhage
www.uae-embassy.nl

Nederlandse Ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten:

Abu Dhabi
Suite 602 Al Masaood Tower Building,
Sheikh Hamdan Street, Abu Dhabi
Tel: 00971 2 695 8000
Fax: 00971 2 631 3158

Dubai
Al Habtoor Business Tower, 30e en 31e verdieping
(tegenover Al Habtoor Grand Hotel Resort & Spa)
Dubai Marina, Dubai
Tel: 00971 4 440 7600
Fax: 00971 4 440 7640


Paspoort en visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Je moet op problemen voorbereid zijn wanneer je een stempel van Israël in je paspoort hebt staan. Wij raden je dan ook aan dit te voorkomen. Wanneer je een Aziatische/Arabische naam heeft neem voor de zekerheid contact op met de ambassade over eventuele visumverplichtingen.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Wat neem je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en een fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!

 


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

 

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Dubai is een uitstekende bestemming om te winkelen. Voor aankopen zoals goud, zilver, kruiden en oriëntaalse geuren zijn er de zogenaamde soukhs. Dubai kent ook een groot aantal luxe winkelcentra (met airconditioning). Hier kun je terecht voor kleding en veel audio- en video apparatuur.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Om de VAE vanuit het buitenland te bellen, dien je de landencode 971 te gebruiken. Om naar Dubai te bellen moet dit nummer gevolgd worden door een 4. De post tussen Dubai en Europa duurt ongeveer 5 dagen. Je kunt op de meeste plaatsen mobiel bellen. Neem voor je vakantie contact op met je provider om te zien wat de mogelijkheden zijn van je mobiele telefoon en netwerk.

Tijdsverschil

Dubai loopt 4 uur voor op Greenwich Mean Time.

Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP en Hepatitis A en B. Voor een verblijf van langer dan twee weken wordt vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp.
Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de REISDOKTER of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Wij raden je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het verstandig om geen water uit de kraan te drinken, maar gebottelde flessen te gebruiken. Ook raden wij je aan om goed doorbakken vlees en vis te eten en vers fruit alleen te eten wanneer je het zelf schilt.

Daarnaast adviseren wij je om niet te zwemmen of enige andere watersporten te ondernemen in de Dubai Creek. Doordat het getij in de Golf niet sterk genoeg is, wordt het water in de Creek niet schoongespoeld, waardoor het water niet schoon genoeg is om in te zwemmen.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malaria maatregelen nodig zijn. Je moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn. 

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. je bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie.


Veiligheid

De straten van Dubai zijn veilig voor toeristen, maar net als in andere grote steden, dien je rekening te houden met je eigen veiligheid.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

De meeste hotels hebben hun eigen busverbindingen naar het vliegveld, het centrum en de stranden. De meest gebruikelijke manier van verplaatsing is de taxi. Een interessante vorm van transport tussen Dubai en Deira is de watertaxi. Er is een dagelijkse verbinding per vliegtuig tussen Dubai en Abu Dhabi.

Indien je een individuele rondreis maakt door uitsluitend Dubai en je in het bezit bent van een Nederlands rijbewijs, is een internationaal rijbewijs niet meer verplicht. Wanneer je rondreis ook door Oman gaat, raden wij je aan om wel een internationaal rijbewijs aan te schaffen. In sommige periodes is dit niet verplicht, maar de regelgeving in Oman verandert zo regelmatig, dat we je dit dus wel sterk aanraden.

Zwemkleding

Wij willen je erop wijzen dat in Dubai badkleding alleen gedragen mag worden in de zwembaden en op de stranden.