Milieubeleid & Duurzaam toerisme

FOX Milieubewust

Bali werkt samen met FOX aan beter milieu

Laat niets achter behalve je voetdruk 

De verre vakantiebestemming Bali was het afgelopen jaar meerdere malen in het nieuws. In augustus 2018 trilde de aarde op het Indonesische eiland Lombok en werd het opgeschrikt door een aardbeving met de kracht van 5,2. Dit was ook op Bali voelbaar. Ook doken beelden op van plasticsoep voor de kust en op de stranden van het eiland. Hoe staat het er nu voor met Bali?

Directeur Gert-Jan Bressers van FOX, verre reizen van ANWB:
"Indonesië en Bali gaan ons enorm aan het hart. Dat is niet zo verwonderlijk, deze bestemmingen bieden we vanaf onze start aan."

We hebben een sterke band opgebouwd met het land en de bevolking en hebben jarenlange contacten en vriendschappen opgebouwd met onze lokale partners. Ook dit jaar bieden we een keur aan groepsrondreizen, single groepsreizen, familie rondreizen, privé rondreizen en strandvakanties. We zien dat de boekingen naar Bali en Indonesië dit jaar wat achterblijven. Met name door het natuurgeweld zien we dat reizigers afwachtend zijn."

"Ook is er de problematiek van de plasticsoep, die vanwege de golfstroom in het regenseizoen met name de stranden rond Kuta vervuilt. Dat komt hard aan bij de lokale bevolking, die grotendeels leeft van de inkomsten uit toerisme."

Bali in actie tegen plastic afval

Gert-Jan vervolgt:
"Het is tegelijkertijd ook een wake-up call en dit biedt kansen om afvalproblemen ook daadwerkelijk aan te pakken. Het goede nieuws is dat de nieuwe gouverneur op Bali korte metten wil maken met de plastic afvalberg en een verbod heeft afgevaardigd op het gebruik van wegwerpplastic, zoals boodschappentassen, piepschuim en rietjes.

Dit nieuwe beleid moet binnen een jaar leiden tot een afname van wel 70 procent van de plasticdump in de zeeën rond Bali."

FOX Project Bali

Marjolijn van Driel, coördinator ‘Project Bali’:
"Natuurlijk kunnen wij zelf ook heel veel doen aan de verduurzaming van het toerisme. En bij het zien van de beelden uit Bali hebben we dat ook gedaan. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en zijn in 2017 het FOX Bali Project gestart met als doel de vervuiling van met name de stranden bij Kuta te bestrijden. Daarbij willen we bewustzijn creëren bij zowel de lokale collega’s als de leveranciers waarmee wij werken. Zo wordt automatisch ook de bevolking betrokken en natuurlijk onze FOX-reizigers."

Lokale vertegenwoordiging

"Om dit te bereiken zochten we de samenwerking met onze lokale vertegenwoordiging, andere reisorganisaties, waaronder SNP Natuurreizen, hoteliers, geïnspireerde bewoners, lokale organisaties en overheden, Stichting Plastic Whale, Wereld Natuur Fonds en MVO Nederland."

"Samen hebben we een groot aantal afspraken gemaakt over afvalvermindering en -recycling. Het gezamenlijk statement luidt: No more single use plastics from Tourism Industry.

Waterfles in de bus

Marjolijn vervolgt:
"Wij vragen onze Bali-reizigers om eigen navulflessen mee te nemen en een herbruikbare boodschappentas. Er zijn water bijvulpunten gerealiseerd in de bus, bij onze hotels en in een aantal restaurants. Bovendien kan het onvermijdbare colaflesje of ander wegwerp plastic bij de reisleider en/of chauffeur worden ingeleverd. Al dit plastic wordt ingeleverd bij het lokale recycle center Eco Bali."

"Ook is er geïnvesteerd in de gratis Refill My Bottle App, die individuele reizigers op de vele bijvulpunten wijst waar water kan worden verkregen, gratis of tegen geringe bijdrage."

"Ook is gesproken over een economisch model waarbij de bewoners plastic kunnen recyclen tot herbruikbare producten waar ze nog eens geld mee kunnen verdienen. Nooit eerder werkten zoveel partijen eensgezind samen aan de verduurzaming van deze bestemming."

Vakantieparadijs Bali

Directeur Gert-Jan Bressers besluit:
"Er is geen enkele reden om niet naar Bali af te reizen. Bali is en blijft een fantastische vakantiebestemming. Natuurlijk doet de lokale bevolking er alles aan om de negatieve impact van de vervuiling voor de toeristen te beperken, door in het regenseizoen - die duurt van november  t/m maart - bijvoorbeeld elke ochtend voor dag en dauw de stranden plasticvrij te maken."

"Al met al is er natuurlijk nog een hoop werk te verrichten. We merken wel dat al veel winkeliers veel bewuster met plastic afval bezig zijn. Het probleem van de plasticvervuiling is benoemd, erkend en er zijn concrete maatregelen van kracht. Vakantieparadijs Bali heeft in het verleden een terroristische aanslag, natuurgeweld van aardbevingen en een actieve vulkaan overwonnen en ik ben ervan overtuigd dat ook deze battle wordt gewonnen"

Bali strand

"We drukken onze reizigers op het hart om met een me er ecologische instelling te reizen om zo de impact die een reis heeft op de omgeving die je bezoekt te verkleinen."

Laat niets achter behalve je voetafdruk!

FOX Tips - Duurzaam op reis

Ecologisch reizen begint thuis, net voor je vertrekt

Vermijd sluimergebruik en trek alle stekkers uit het stopcontact. Ga je in de koele periode op vakantie, zet de verwarming dan op het minimum en sluit de waterhoofdkraan af om lekken te voorkomen. Haal de ijskast leeg. Hoe minder erin zit, hoe minder energie ze verbruikt.

Lees de 10 tips

Reisaanbod Indonesië

Elk eiland is gekenmerkt door eigen religie, gebruiken en architectuur. 

Reisaanbod Indonesië