Milieubeleid & Duurzaam toerisme

FOX Milieubewust

In 2019 reist u CO2 neutraal!

De hoeveelheid CO2 uitstoot neemt jaarlijks toe en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Wist u bijvoorbeeld dat de gemiddelde CO2-uitstoot van een reis 2,2 ton CO2-equivalent is? Dit staat in verhouding tot:  

 • 10.000 km autorijden
 • Een half zwembad dat gevuld kan worden met CO2-gas

Als we de schoonheid van vakantiebestemmingen ook voor toekomstige generaties willen behouden, moeten we groener reizen. Bij FOX dragen wij graag ons steentje bij. Vanaf 1 januari 2019 reist u volledig CO2 neutraal, zowel de vluchten als het lokale vervoer. 

Hieronder een korte video waarin wordt uitgelegd wat CO2-uitstoot inhoudt: 

In samenwerking met South Pole doen wij graag iets terug voor het klimaat én de lokale bevolking. South Pole ontwikkelt projecten die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen. South Pole is in 2007 als spin-off van de technische universiteit in Zürich (ETH) door vijf studenten opgericht en nu werken er 200 klimaatexperts wereldwijd aan het ontwikkelen van projecten en aan vele andere activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

De projecten die FOX steunt zijn: 

 • Zonne energie in Thailand
 • Schone kookovens in Ghana
 • Windkracht in Taiwan

Zonne-energie in ThailandThailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olie-importeur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand.  Duurzaam opgewekte energie is dus essentieel om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De zonnepanelen van het Siam project in Thailand wekken per jaar gemiddeld 148.477 MWh groene stroom. In de provincies Saraburi and Kanchanaburi waar men voornamelijk van de landbouw leeft, zijn op tien verschillende plekken zonneparken gebouwd met een totaal vermogen van 104,7 megawatt. Omdat in dit gebied de zonne-intensiteit een van de hoogste van heel Thailand is, wordt er op een efficiënte manier veel schone elektriciteit opgewekt.

 • Het zonne-energieproject voorziet bijna 65.000 mensen in hun energiebehoefte
 • Honderd nieuwe banen gecreëerd
 • Verbeterde lokale infrastructuur

Schone kookovens in GhanaIn Ghana wordt het meeste houtskool van heel West-Afrika gebruikt. De houtskool die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool ontbossing en woestijnvorming. De snelheid waarmee de ontbossing van het regenwoud in Ghana plaatsvindt is een van de hoogste ter wereld.

De Toyola kookovens zijn zuiniger en schoner dankzij een metalen voering, waardoor ze bijdragen aan een gezondere leefomgeving en minder houtkap. Dankzij het ondersteunen van dit project kunnen de efficiënter brandende kookovens lokaal geproduceerd en tegen een lagere prijs verkocht worden. Hierdoor hebben ook armere families de mogelijkheid om een schone kookoven aan te schaffen. Omdat de huishoudens geld besparen vanwege de verminderde uitgaven aan houtskool, verdienen ze hun geïnvesteerde geld vaak al binnen zes maanden terug.

 • Gemiddeld geven huishoudens 50% minder geld uit aan houtskool sinds ze de Toyola kookoven gebruiken en kunnen zo meer geld sparen
 • Betere luchtkwaliteit en minder luchtwegeninfecties een oogproblemen bij vrouwen en kinderen door 80% reductie van rookontwikkeling tijdens het koken
 • Meer tijd voor vrouwen voor hun eigen ontwikkeling omdat er op de schone kookovens sneller gekookt kan worden
 • Ruim 200.000 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden dankzij het gebruik van de schone kookovens

Windkracht in Taiwan

Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstof, die voor ongeveer 98% van de energievoorziening in het land verantwoordelijk zijn. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

Het Guanyin wind project aan de noordwestkust van Taiwan wekt op een duurzame manier schone energie op, waardoor er minder brandstoffen geïmporteerd en verbrand hoeven te worden. Het project bestaat uit 19 moderne windturbines met een totaal vermogen van 43,7 MW en levert groene stroom aanmeer dan 30.000 huishoudens.

  • 13 nieuwe permanente banen gecreëerd
  • Bijna honderd tijdelijke banen gecreëerd tijdens de bouw van het windmolenpark
  • Overdracht ven kennis naar de lokale bevolking
  • Gemiddeld 110.293 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden door het vervangen van fossiele energie door schone windenergie

FOX Tips - Duurzaam op reis

Ecologisch reizen begint thuis, net voor u vertrekt

Vermijd sluimergebruik en trek alle stekkers uit het stopcontact. Gaat u in de koele periode op vakantie, zet de verwarming dan op het minimum en sluit de waterhoofdkraan af om lekken te voorkomen. Haal de ijskast leeg. Hoe minder erin zit, hoe minder energie ze verbruikt.

Lees de 10 tips

ANWB Reizen: Groene ambitie

Samen onderweg naar een bewustere reiswereld!

Wie verantwoord reist, kan de gevolgen voor onze aarde en al wat er leeft aan prima tot een minimum beperken.

Wie reist met een van de zes ANWB touroperators kan er op rekenen dat bij alle facetten van de reis op duurzaamheid is gelet.  

Lees de groene ambitie