Milieubeleid & Duurzaam toerisme

FOX Milieubewust

In 2020 reis je CO2 neutraal!

De hoeveelheid CO2 uitstoot neemt jaarlijks toe en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde CO2-uitstoot van een reis 2,2 ton CO2-equivalent is? Dit staat in verhouding tot:  

 • 10.000 km autorijden
 • Een half zwembad dat gevuld kan worden met CO2-gas

Als we de schoonheid van vakantiebestemmingen ook voor toekomstige generaties willen behouden, moeten we groener reizen. Bij FOX dragen wij graag ons steentje bij. Vanaf 1 januari 2019 reis je volledig CO2 neutraal, zowel de vluchten als het lokale vervoer. 

Hieronder een korte video waarin wordt uitgelegd wat CO2-uitstoot inhoudt: 

In samenwerking met South Pole doen wij graag iets terug voor het klimaat én de lokale bevolking. South Pole ontwikkelt projecten die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen. South Pole is in 2007 als spin-off van de technische universiteit in Zürich (ETH) door vijf studenten opgericht en nu werken er 200 klimaatexperts wereldwijd aan het ontwikkelen van projecten en aan vele andere activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

De projecten die FOX steunt zijn: 

 • Zonne energie in Thailand
 • Schone kookovens in Ghana
 • Windkracht in Taiwan

Zonne-energie in ThailandThailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olie-importeur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand.  Duurzaam opgewekte energie is dus essentieel om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De zonnepanelen van het Siam project in Thailand wekken per jaar gemiddeld 148.477 MWh groene stroom. In de provincies Saraburi and Kanchanaburi waar men voornamelijk van de landbouw leeft, zijn op tien verschillende plekken zonneparken gebouwd met een totaal vermogen van 104,7 megawatt. Omdat in dit gebied de zonne-intensiteit een van de hoogste van heel Thailand is, wordt er op een efficiënte manier veel schone elektriciteit opgewekt.

 • Het zonne-energieproject voorziet bijna 65.000 mensen in hun energiebehoefte
 • Honderd nieuwe banen gecreëerd
 • Verbeterde lokale infrastructuur
Fact sheet: https://a.southpole.com/public/files/brochures/1199.pdf

Schone kookovens in Rwanda (Efficient cookstove project)In Rwanda zijn de belangrijkste energiebron voor koken houtskool en brandhout, vooral op het platteland. Het koken gebeurt over het algemeen op thermisch inefficiënte traditionele apparaten en veroorzaakt grote hoeveelheden rook. De houtskool en brandhout die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool en brandhout ontbossing en woestijnvorming.

Door de verspreiding van innovatieve kooktoesteltechnologie onder de gemeenschappen in Rwanda, komt dit project het milieu ten goede evenals een gezondere leefomgeving. De kookovens zijn schoner en zuiniger waardoor ze aanzienlijke brandstofverbruik verminderen. De verbeterde kachel is ontworpen om het rendement, de veiligheid, de kosten, de stabiliteit en de sterkte van de kachel in evenwicht te brengen met een focus op het gebruik van lokaal beschikbare materialen.

 

Dankzij het ondersteunen van dit project kunnen de efficiënter brandende kookovens tegen een lagere prijs verkocht worden. Hierdoor hebben ook armere families de mogelijkheid om een schone kookoven aan te schaffen. Huishoudens besparen geld door minder brandstof nodig te hebben om dezelfde hoeveelheid voedsel te koken en de gezondheid wordt verbeterd door de vermindering van binnen-luchtvervuiling.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • Gemiddeld is er 70% minder brandhout en houtskool nodig met de duurzame kookovens waardoor er meer geld gespaard kan worden
 • Per jaar worden er 2.1 miljoen uren bespaard doordat er minder brandhout verzameld hoeft te worden en de kookovens sneller koken. Dit zorgt ervoor dat vrouwen meer tijd hebben voor hun eigen ontwikkeling en andere inkomsten genererende activiteiten
 • Betere luchtkwaliteit en minder luchtwegeninfecties en oogproblemen bij vrouwen en kinderen door 57% reductie van rookontwikkeling tijdens het koken
 • Werkgelegenheid en inkomsten voor mensen via de distributie en het onderhoud van de kachels, evenals training en het inzetten van gemeenschapsonderwijspersoneel, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale economie
 • Minder ontbossing dankzij de verminderde vraag naar houtskool en een positieve impact op de biodiversiteit
 • Ruim 140.000 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden dankzij het gebruik van de schone kookovens

Fact sheet: https://a.southpole.com/public/media/302148/2148.pdf

Windkracht in Taiwan

Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstof, die voor ongeveer 98% van de energievoorziening in het land verantwoordelijk zijn. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

Het Guanyin wind project aan de noordwestkust van Taiwan wekt op een duurzame manier schone energie op, waardoor er minder brandstoffen geïmporteerd en verbrand hoeven te worden. Het project bestaat uit 19 moderne windturbines met een totaal vermogen van 43,7 MW en levert groene stroom aanmeer dan 30.000 huishoudens.

  • 13 nieuwe permanente banen gecreëerd
  • Bijna honderd tijdelijke banen gecreëerd tijdens de bouw van het windmolenpark
  • Overdracht ven kennis naar de lokale bevolking
  • Gemiddeld 110.293 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden door het vervangen van fossiele energie door schone windenergie

FOX Tips - Duurzaam op reis

Ecologisch reizen begint thuis, net voor je vertrekt

Vermijd sluimergebruik en trek alle stekkers uit het stopcontact. Ga je in de koele periode op vakantie, zet de verwarming dan op het minimum en sluit de waterhoofdkraan af om lekken te voorkomen. Haal de ijskast leeg. Hoe minder erin zit, hoe minder energie ze verbruikt.

Lees de 10 tips

ANWB Reizen: Groene ambitie

Samen onderweg naar een bewustere reiswereld!

Wie verantwoord reist, kan de gevolgen voor onze aarde en al wat er leeft, prima tot een minimum beperken.

Wie reist met een van de zes ANWB touroperators kan er op rekenen dat bij alle facetten van de reis op duurzaamheid is gelet.  

Download onze groene ambitie