Milieubeleid & Duurzaam toerisme

FOX Milieubewust

Het welzijn van olifanten in gevangenschap is in gevaar

Dat de impact van het coronavirus wereldwijd enorm is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Inmiddels is de 1,5-meter samenleving voor veel mensen bijna het nieuwe gewoon geworden en proberen we langzaam weer op te starten na de intelligente lockdown. Naast dat ons dagelijkse leven op zijn kop is gaan staan, heeft het coronavirus ook een enorme invloed op de reisindustrie. Zo zijn het aantal internationale vluchten gedaald met meer dan 50%, hotels en dienstverlenende bedrijven hebben het moeilijk en vakantiebestemmingen zien geen toeristen meer. 

Door het gebrek aan toeristen en de maatregelen om verspreiding te voorkomen zijn veel toeristische attracties gesloten. Helaas vallen de olifantenparken en olifantenopvangplekken ook onder de gesloten attracties. Door de campagne ‘Stap van de Olifant af’ van World Animal Protection proberen we als Nederlandse reisbranche al jaren verandering te brengen in het welzijn van de olifanten, door bijvoorbeeld het verbieden van olifantenritjes. Vanuit FOX Verre Reizen is ons doel, voor de komende jaren, om al het onnatuurlijke contact met deze prachtige dieren tegen te gaan zodat dit de laatste generatie olifanten is die in gevangenschap woont. Helaas zijn we nog niet ver genoeg en zijn er nog vele olifanten die in gevangenschap leven in deze parken.
 
De olifanten die in gevangenschap zitten worden van voeding en (medische) zorg voorzien door de inkomsten vanuit het toerisme. Echter valt dit, door het coronavirus, nu zo abrupt stil waardoor het welzijn van olifanten in gevaar komt. Doordat de inkomsten weg zijn gevallen, worden de verzorgers van de olifanten, mahouts, ontslagen of krijgen zij (nog) minder betaald. Daarnaast is er weinig of geen geld meer voor de voeding van de olifanten, de medicatie en andere verzorgmiddelen. Om hierbij te ondersteunen heeft World Animal Protection een actie opgestart: Help olifanten in nood. Met deze actie en onze hulp hopen ze in ieder geval 62 olifanten op verschillende locaties de komende zes maanden te ondersteunen. 

Naast olifanten zijn er uiteraard vele andere (wilde) dieren die nu extra lijden door een afname in het aantal bezoekers en toeristen. Ook hiervoor voert World Animal Protection actie. Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan het helpen van de olifanten of andere dieren? Neem een kijkje op de website van World Animal Protection.

Sister Mura Foundation

Door de coronacrisis hebben bevolkingsgroepen, die het minder goed hebben, het extra zwaar. De Sister Mura Foundation steunt zo’n honderd vluchtelingenfamilies uit Zimbabwe, Zambia, Malawi, Nigeria, Lesotho en Congo die ook nog eens getroffen zijn door hiv. Zij zijn in één klap hun gehele inkomen kwijt.

Om deze mensen een steuntje in de rug te geven heeft de Sister Mura Foundation het “corona relief fund” opgezet. Het doel hiermee is om de 100 families te ondersteunen met 2000 rand per maand (105 euro). Hiermee kunnen ze voedsel, eerste levensbehoeftes en de huur betalen. Eventuele donaties kun je overmaken aan de Stichting Ican Trust te Amsterdam; NL94 Rabo 0126 1645 17 o.v.v. “corona relief fund”. Via de website kun je meer informatie vinden over deze stichting die door de Nederlander Ricus Dullaert is opgericht: www.sistermurafoundation.org.za/.

Namens de Sister Mura Foundation, “baie dankie”.

Bali plastic project

Samen met geïnspireerde bewoners en lokale organisaties die veel doen aan het plastic probleem op Bali, zijn afspraken gemaakt om het plastic afval vanuit het toerisme te reduceren. Het statement luidt:''No more single use plastic from the Tourism Industry". Wij vragen onze reizigers naar Bali te reizen met eigen "Bottles & Bags". Hiermee zal het dagelijks gebruik van de lokale plastic waterflessen en plastic tasjes verminderen. Ook hebben we vulpunten voor drinkwater gerealiseerd bij onze hotels en een aantal restaurants, dit water wordt net als in de kleine waterflessen gebotteld aangeleverd. Onze reisleiders en lokale gidsen zullen je hier graag alles over uitleggen!

Travelife Sustainability System

In december 2018 heeft FOX Verre Reizen van ANWB de status ‘Travelife Certified’ behaald, de hoogst bereikbare status. Travelife is een internationaal toonaangevend management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Hiervoor dient een rapportage te worden voltooid die bestaat uit 11 verschillende onderwerpen (bijv. sociaal beleid, milieu, transport, excursies, accommodaties en reisleiding) met 250 criteria. We zullen tevens onze lokale partners stimuleren om deel te nemen aan de lokale Travelife trainingen, die wereldwijd worden georganiseerd en de certificatie. Samenhangend met Travelife zijn een duurzaamheidsbeleid en actieplan ontwikkeld.

Meer informatie over Travelife en de partners kan worden gevonden op: www.travelife.org

Olifantvriendelijk op reis met FOX

Wie wil er nou geen olifanten zien op vakantie? Hun reusachtige aanwezigheid, zachtmoedige voorkomen en intelligentie... In de afgelopen jaren is er een hele industrie ontwikkeld rond het aanbieden van 'onvergetelijke ervaringen' met olifanten. Helaas, veel van deze ervaringen zijn vooral voor de olilfant zelf onvergetelijk. Omdat het welzijn van de het dier vaak ernstig wordt aangetast.

FOX steunt daarom de campagne 'Stap van de olifant af' van de World Animal Protection (WAP). Sinds januari 2014 bieden wij alleen nog excursies aan waar onze reizigers kennis maken met olifanten in hun natuurlijke omgeving. Daarom worden er geen olifantenritjes meer aangeboden en hoeven olifanten geen kunstjes meer te doen.

Via onderstaande link kun je meer lezen over de WAP campagne Stap van de Olifant af en zelf beloven geen olifantenrit te maken of show te bezoeken: https://www.worldanimalprotection.nl/stop-olifantenritten

ECPAT

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT/Defence for Children in de bestrijding van kindersekstoerisme in vakantielanden. Wij nodigen je uit met ons alert te zijn en vermoedens van seksueel misbruik van kinderen te melden www.meldkindersekstoerisme.nl

ANWB Reizen: Groene ambitie

Samen onderweg naar een bewustere reiswereld!

Wie verantwoord reist, kan de gevolgen voor onze aarde en al wat er leeft, prima tot een minimum beperken.

Wie reist met een van de zes ANWB touroperators kan er op rekenen dat bij alle facetten van de reis op duurzaamheid is gelet.  

Download onze groene ambitie