Vakantie Baños

Baños heeft een subtropisch klimaat en een mooie setting, het is een heel toeristisch plaatsje en ligt op een hoogte van 1800 meter. Inwoners: +/- 16.000. Vulkaan de Tungurahua (5016 m.): nog actief. Betekent ‘kleine hel’ in het Quichua. In het weekend komen veel Ecuadorianen naar de beroemde basiliek en worden er toffees gemaakt (melcochas), die je in slierten kleefgoed ziet hangen bij de winkels.

Er zijn vijf sets thermale baden:
  • Baños de la Virgen: bij de waterval, tegenover hotel Sangay; water in de hete baden wordt 3x per week ververst, open tot 17.00 uur. Een zwembadje is alleen van 18.00 tot 22.00 uur geopend, het water wordt dagelijks ververst.
  • Naast de Baños de la Virgen zijn de Piscinas Modernas (alleen ‘s weekends geopend, van 8.00 tot 17.00 uur).
  • El Salado: warme baden, dagelijks ververst en een badje met ijskoud rivierwater. Anderhalve kilometer van het centrum (Martínez uitlopen), open tot 17.00 uur.
  • Santa Clara: vlakbij de Baños de la Virgen, met fitness en sauna, open tot 18.00 uur.
  • Santa Ana: koude en hete baden, vlak buiten het stadje, aan de weg naar Puyo, met bruin water. Komt door de vele mineralen. Entree minder dan 1 dollar, alleen in het weekend open, tot 17.00 uur.

Festivals:
  • oktober: Nuestra Señora del Agua Santa: met processies en vuurwerk.
  • december: de hele maand door feesten, vooral 15/16 december, de ‘Dag van Baños’.

In de basiliek (Dominicaanse kerk) staat de ‘Santuario de Nuestra Señora de Agua Santa’, deze heilige dame heeft wonderen verricht die te zien zijn op de schilderijen in de kerk, met uitleg in het Spaans. Voorbeeldje: ‘op 30 januari 1904 viel meneer X van zijn paard toen hij over de brug over de Pastaza rivier heen reed. Terwijl hij 70 meter naar beneden viel, riep hij ‘Heilige Moeder van het Heilige Water’ en als door een wonder werd hij gered’. Andere schilderijen laten mensen zien die uit exploderende vulkanen, uit brandende hotels, enzovoort, gered worden.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen