Ecuador informatie

Landeninformatie Ecuador

De paradijselijke Galápagos-eilanden vormen een van de populairste bezienswaardigheden van Ecuador, maar dit Zuid-Amerikaanse land heeft nog veel meer te bieden. Van de inheemse markt in Otavalo tot mysterieuze Inca-ruïnes en van serene kratermeren tot fascinerende kunstmusea: Ecuador kent vele gezichten! Lees hier meer over de bevolking, geschiedenis en diverse natuurgebieden van dit magische land.

Bevolking, taal en cultuur

De bevolking van Ecuador is ongeveer net zo groot als die van Nederland en kent een grote etnische diversiteit. Ruim de helft van de bevolking bestaat uit mestiezen, een groep van gemengde Spaans-inheemse afkomst. Een groep van tussen de 7 en 25 procent bestaat uit inheemse volkeren in het Andesgbied. De rest van de bevolking bestaat uit afstammelingen van Spanjaarden en van Afrikaanse tot slaaf gemaakten die door kolonisten naar Zuid-Amerika werden gebracht.

De hedendaagse cultuur van Ecuador is getekend door invloeden van omringende culturen, van het machtige Inca-rijk en van Spaanse kolonisten. Het Spaans is nu bijvoorbeeld de officiële taal van het land, hoewel de inheemse bevolking voornamelijk Quechua – een oude Inca-taal – spreekt. De meerderheid van de Ecuadorianen is rooms-katholiek, maar bij inheemse etnische groepen is deze religie regelmatig vermengd met elementen van hun traditionele geloof.

Muziek was al voor de komst van het Inca-rijk een belangrijke culturele kunstvorm in Ecuador. Eeuwenoude fluiten, trommels en blaasinstrumenten zijn gevonden in graftombes. Tegenwoordig is pasillo het populairste muziekgenre in Ecuador. De langzame, melancholische liederen hebben vaak nationalistische thema's, zoals de schoonheid van de Ecuadoraanse natuur en mensen. De muzikale stijl wordt volgens traditie gespeeld met een gitaar, een fluit en soms ook een mandoline.

Ondanks het feit dat Ecuador een relatief klein land is in Zuid-Amerika, speelt de het een belangrijke rol voor de kunstwereld van de regio. Deze creatieve traditie begon al vele eeuwen geleden met weefwerken, sieraden en houtsnijwerken – nijverheidsproducten die nog altijd op markten (zoals in Otavalo) verkocht worden. In de vele fascinerende musea van het land kunnen reizigers bovendien leren over de beroemde schilders en schrijvers uit Ecuador.


Geschiedenis, politiek en economie

De geschiedenis van het gebied dat wij nu Ecuador noemen kent verschillende tijdperken, die elk hebben bijgedragen aan de huidige cultuur van het land. Twee van de belangrijkste prehistorische volken waren de Las Vegas-cultuur in het kustgebied en de Inga-cultuur in het gebied waar nu Quito ligt. Al zo'n tienduizend jaar geleden verbond een handelsroute deze regio met het Andesgebergte en de Amazone.

Rond 6.000 v.Chr. begonnen volkeren in het gebied akkers aan te leggen – dit is rond dezelfde tijd als dat de eerste boerengemeenschappen in Griekenland begonnen. Met de toename in landbouwactiviteiten werd er ook steeds meer gebruik gemaakt van keramiek. Veel belangrijke archeologische vondsten in Ecuador, zoals beeldjes en prehistorisch keukengerei, dateren uit deze periode.

De lokale stammen en culturen begonnen steeds meer te integreren en bouwden complexere culturen en steden. Steeds beter gebouwde woningen beschermden de mensen tegen de elementen en er werden ingenieuze weefwerken en gouden sieraden gemaakt. In de vijftiende eeuw veroverden de Inca's, die steeds verder naar het noorden trokken, het gebied. Verschillende Ecuadoraanse stammen verzetten zich sterk tegen de nieuwe heersers van het Inca-rijk, die het land op gewelddadige wijze eigen maakten.

Niet veel later kwamen de eerste Spaanse kolonisten aan land in Ecuador. Een burgeroorlog tussen twee Inca-stammen en ziekten (waarvan vele geïntroduceerd door de Europeanen) hadden de lokale gemeenschap verzwakt, waardoor de Spanjaarden hun kans schoon zagen. Door stammen tegen elkaar op de zetten en een Inca-keizer te gijzelen, wisten de Spaanse troepen Ecuador en het omliggende gebied te veroveren.

Vanaf dit moment vormde Ecuador onderdeel van het onder koninkrijk Peru, een Spaans koloniaal district dat werd geregeerd vanuit Lima. Het gebied waar nu Ecuador ligt, inclusief het noordelijke deel van Peru en een groot deel van wat nu Colombia is, viel onder het administratieve gebied van Quito, dat in sommige gevallen rechtstreeks met Madrid (dus niet via Lima) mocht communiceren. De Spaanse koning nam beslissingen over handelsrelaties, belastingen en religieuze uitingen van de inwoners van Zuid-Amerika – slavernij en uitbuiting kwamen regelmatig voor.

Aan het begin van de negentiende eeuw vond de Ecuadoraanse Onafhankelijkheidsoorlog plaats. Zuid-Amerikaanse legers vochten tegen de Spaanse kolonisten om controle over het land te krijgen. Na twee jaar van gevechten lukte dit, waarna Ecuador zich aansloot bij de Republiek Groot-Colombia onder leiding van de Venezolaanse verzetsheld Simón Bolívar. In 1930 viel deze federatie uit elkaar in de onafhankelijke staten Ecuador, Colombia en Venezuela.

Verschillende dictatoriale regimes hebben sindsdien de macht gehad in Ecuador, tot in 1979 voor het eerst een democratisch regime werd verkozen. Toch hebben de politieke leiders het nog niet voor elkaar gekregen om corruptie volledig uit te bannen. In de eenentwintigste eeuw is de armoede in het land sterk gedaald en heeft de economie een flinke groei gezien. Ecuador is economisch gezien sterk afhankelijk van oliewinning, visserij en landbouw.


Klimaat

Gelegen op de evenaar, heeft Ecuador voor een groot deel een tropisch en subtropisch klimaat. Met name in het Amazonegebied (in het oosten van het land) en in de zuidelijke helft van het land overheersen de tropische klimaten. Er valt het hele jaar door veel neerslag in deze gebieden en de temperatuur ligt elke maand rond de 25 °C.

Aan de kust en in het noordoosten van het land zien we laaglanden met droge klimaten, zoals het woestijnklimaat. Hier is het over het algemeen warm, met temperaturen die ruim boven de 30 °C kunnen komen. Van januari tot april is er een regenseizoen waardoor er veel neerslag in korte tijd kan vallen (met name aan het einde van de dag).

In het noordwesten van Ecuador en in de omgeving van hoofdstad Quito is het klimaat gematigder dan in de rest van het land. Hier ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 21 °C – 's nachts daalt dit tot ongeveer 10 °C. In het hooggebergte van de Andes kunnen de weersomstandigheden erg lokaal zijn. Hier zijn bijvoorbeeld gebieden die behoorlijk koel zijn en waar amper neerslag valt.

De gemiddelde maximumtemperatuur op de Galápagos-eilanden ligt tussen de 24 °C en 31 °C, afhankelijk van de maand. Februari, maart en april zijn gemiddeld de heetste maanden; augustus en september zijn over het algemeen iets koeler. Het regent het hele jaar door behoorlijk veel, maar de droogste periode is van augustus tot november.


Natuur

Wie kijkt naar de geografie van Ecuador zal snel begrijpen dat dit land een enorme diversiteit aan planten en dieren kent. De prachtige kustlijn en de weelderige jungle van de Amazone zijn van elkaar gescheiden door de ruige pieken en hooglanden van de Andes. Met zo'n diversiteit aan landschappen komt een bijzondere variatie aan ecosystemen – en dan hebben we het nog niet eens over de Galápagos-eilanden!

Natuurliefhebbers kunnen bijna geen betere bestemming kiezen dan Ecuador: zo'n 17 procent van de oppervlakte van het land behoort tot een nationaal park of beschermd natuurreservaat en de onderlinge variatie is enorm. Bultrugwalvissen komen tussen juni en september naar de wateren voor Ecuador om te paren. Deze majestueuze dieren zijn dan vaak zelfs vanaf het land zichtbaar. Zeldzame zeeschildpadden, felgekleurde flamingo's en speelse zeeleeuwen leven aan de kust van Ecuador en op de Galápagos-eilanden.

Het ecosysteem van de Amazone is weer heel anders dan dat in de Ecuadoraanse kustgebieden – de enige overeenkomst is dat beide natuurgebieden nogal nat zijn! Een bezoek aan het ongerepte tropische regenwoud is een onvergetelijke ervaring. Reizigers staan hier vaak oog in oog met verschillende apensoorten, kaaimannen en vogelspinnen. Piepkleine kolibries, kleurrijke quetzals, sierlijke paradijsvogels en luidruchtige papegaaien zijn verzot op dit groene leefgebied.

De bergen en hooglanden van de Andes hebben unieke klimaten en landschappen. De vulkanische bergketen herbergt een tal van natuurlijke wonderen waaronder prachtige kratermeren, vruchtbare valleien, denderende watervallen en onontdekte bossen. De bedreigde brilbeer is een van de opmerkelijkste bewoners van dit gebied: dit is de enige berensoort in Zuid-Amerika.

Wie zich de ultieme paradijselijke bestemming inbeeldt, ziet waarschijnlijk zoiets voor zich als de Galápagos-eilanden. Deze eilandengroep voor de kust van Ecuador is een van 's werelds uniekste ecosystemen; zo uniek, zelfs, dat Charles Darwin hier in de negentiende eeuw belangrijk onderzoek verrichtte om zijn evolutietheorie te onderbouwen. De bestemming staat bekend om het bijzonder grote aantal endemische dier- en plantensoorten, die dus nergens anders ter wereld voorkomen. Ook de tropische stranden met palmbomen en het kristalheldere oceaanwater zijn voor velen genoeg om deze plek te willen bezoeken.