Op de pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op die pagina genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.
Ga je naar één van deze instanties, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.
LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Indien je vanaf januari 2017 één of meer van onderstaande landen heeft bezocht, dan dien je een bewijs van inenting tegen gele koorts te kunnen tonen op het moment dat je de grens van Ecuador over gaat. Wij adviseren je om je inentingen boekje mee te nemen. Landen in Zuid-Amerika: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad & Tobago, Venezuela. Landen in Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Chad, Congo, Centraal Afrikaanse Republiek, Ivoorkust, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana. Guinea, Guinea-Bissau, Equatoriaal-Guinea, Kameroen, Kenia, Libië, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Zuid-Soedan, Tanzania, Togo, Tsjaad, Zambia.
Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht je op je verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan je reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen.
Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM.
Wil je met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.
Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen:
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.
In Ecuador dient men altijd rekening te houden met de mogelijkheid hoogteziekte te krijgen. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX het soms rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel persoonsafhankelijk.
Wij adviseren je om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast dien je vooral rustig aan doen en je niet te veel in te spannen. Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, deze hebben echter ook bijwerkingen. Als je hart- en/of longklachten hebt adviseren wij je altijd een afspraak te maken met je huisarts of de GGD, om zodoende je lichamelijke conditie door te spreken en te kijken of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.
Het is in Ecuador verplicht een
ziektekostenverzekering te hebben en dit te kunnen aantonen tijdens je reis naar Ecuador. Neem dus ten alle tijde je zorgpas of ander bewijsstuk mee.
Wil je de meest actuele informatie m.b.t. je bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie.