Vakantie Quito

Quito ligt op 2850 meter hoogte, heeft ongeveer 1.5 miljoen inwoners en is daarmee de één na hoogste hoofdstad van Latijns-Amerika (Bolivia, met La Paz 3600 meter). De stad ligt in een vallei, tussen de vulkaan Pichincha (4794 meter) in het westen en de canyon van de rivier de Machángara in het oosten. Met haar 1.5 miljoen inwoners is Quito qua grootte de tweede stad van Ecuador: Guayaquil is de grootste met 3 miljoen inwoners, en is bovendien het handelscentrum en de belangrijkste haven.

De stad bestaat uit twee gedeelten: Oud-Quito, het koloniale centrum, gebouwd op de ruïnes van een oude Inca-stad, en Nieuw-Quito, het moderne gedeelte, waar vanaf 1922 (honderd jaar na de onafhankelijkheid!) aan gebouwd is. In 1978 werd Quito Cultural Heritage Site (cultureel erfgoed) verklaard door de UNESCO.

Quito heeft een plezierig klimaat, lekker overdag, koel ‘s nachts, 13 graden gemiddeld, een soort van eeuwige lente, op 25 kilometer van de evenaar. 1987: ernstige aardbeving. Op 25 november 1999 barstte de vulkaan de Pichincha uit, waardoor heel Quito onder een laagje vulkanische as kwam te liggen. Op 11 april 2000 barstte hij weer uit. Momenteel heeft de Pichincha ‘alarmfase geel’.

De bezienswaardigheden in Quito zijn o.a.:

1. Oude centrum Plaza de la Independencia
  • De kathedraal: gebouwd tussen 1550 en 1562. De toren en het portaal dateren van de 20e eeuw. Binnenin ligt de tombe van generaal Sucre. Beroemd schilderij van de Indiaanse schilder Caspicara. Het plafond heeft Moorse invloeden.
  • Naast de kathedraal: El Sagrario, gebouwd in de zeventiende eeuw als de kapel van de kathedraal, in de Churrigueresque-stijl.
  • Tegenover de kathedraal: het paleis van de aartsbisschop.
  • Palacio de Gobierno: gebouwd aan het eind van de achttiende eeuw. De balkons komen uit de Tuilleries (Parijs), verkocht door de Franse regering na de Franse revolutie (1769). Je kan de patio bezoeken.

2. Cerro Panecillo: prachtig uitkijkpunt op 183 meter boven de stad met het standbeeld van de Virgen de Quito.

3. Kerken
  • La Compañía: jezuïetenkerk, één blok van de Plaza. In 1605 werd begonnen met de bouw die uiteindelijk 163 jaar zou gaan duren! Het is de rijkst versierde kerk van Ecuador (700 ton goud gebruikt voor de altaren, de muren en de beelden ....)
  • La Merced: gebouwd tussen 1700 en 1742, in een barokke en Moorse stijl. Deze kerk heeft de hoogste toren van Quito (47 meter) en de grootste klokken.
  • San Francisco: schutspatroon van Quito. Waarschijnlijk het eerste religieuze bouwwerk wat door de Spanjaarden gebouwd is in Latijns-Amerika. In 1553 begonnen met de bouw. In 1868 werden de twee torens verwoest en weer opgebouwd. Binnenin staat de Virgen de Quito, Maria afgebeeld met zilveren vleugels. Het standbeeld op de Panecillo is gebaseerd op dit schilderij.

4. District van Guápulo: vlakbij Hotel Quito. Veel hippies en de Basiliek van Guápulo.

5. Het midden van de wereld. Op 23 kilometer ten Noorden van Quito, op 2483 meter hoogte. In 1736 werd deze lijn berekend door een Franse expeditie onder leiding van Charles-Marie de la Condamine.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen