20-daagse single groepsreis Enerverend Ecuador

M. Meijnckens

Reisdatum: 10-07-2015 t/m 29-07-2015

I LOVE ECUADOR

Op maandag 13 januari 2015 boekte ik mijn eerste FOX-reis. Inderdaad, bij de kleurrijke stand op de vakantiebeurs in Utrecht. De 'FOX draait door!' actie bespaarde mij 200,00 euro + 20,00 euro reserveringskosten. Een goed begin, dacht ik zelf. Daar zat ik dan, alleen achter de computer om mijn eerste singlereis te boeken. Lang heb ik getwijfeld of ik het wel zou doen. Is dat niet alleen voor oudere mensen? Ik ben pas 26! Gaan er alleen maar mensen mee die geen vrienden hebben? Want die heb ik genoeg! Op het forum werd er al druk contact met elkaar gezocht. Uiteindelijk volgde er in april een kennismakingsetentje. En wat denk je? Hartstikke leuk! Helemaal geen gekke, zielige of rare mensen. Allemaal even reislustig, maar niemand uit hun eigen omgeving die hier dezelfde ideeën over heeft. Voor degene die het niet zien zitten om er alleen op uit te trekken, biedt een singlereis uitkomst. Dat singlereizen verwachtingen schept over daten met je reisgenoten wil ik bij deze graag uit de wereld helpen. Als het gebeurd, dan gebeurd het maar het is absoluut niet de intentie van zo'n reis. Gewoon een gezellige groep mensen die samen op reis gaan. Op naar Ecuador!

Met een rechtstreekse vlucht van KLM komen we na 12 uurtjes vliegen aan op Quito. Een kleine, prettige luchthaven waar we opgewacht worden door onze gidsen; de Nederlandse Anouk, de Ecuadoraanse Jenny en buschauffeur José. Alledrie hele professionele mensen! Altijd vriendelijk, behulpzaam, flexibel en een enorme lading aan kennis. We zijn in Ecuador! Dit land heeft alles wat je er van verwacht en méér...

Quinoa-plantage.jpgTe beginnen met de vriendelijke bevolking, die je altijd toelacht, naar je zwaait, overal mee wilt helpen, bescheiden en soms zelfs verlegen is. In het Spaans, als je geluk hebt een paar woorden Engels en met handen en voeten maak je contact met elkaar. Elke dag maken ze een heerlijk vers ontbijt voor je. Fruitsapjes van banaan, papaja, ananas, meloen en de bijzondere vrucht guanabana. De gerechten zijn hier simpel, maar o-zo-lekker! Als vegetariër kun je je hier helemaal vol eten aan alle lekkere en gezonde gerechten. Zoete aardappel met pompoen, quinoasoep, aardappelsoep met kaas en avocado, kaasempanadas, gebakken banaan, quinoakoekjes, broccolisoep (met zoute popcorn!). Ook de kip, vis en rundvlees worden heerlijk bereid. Op groentes zijn ze niet zo dol, maar hetgeen dat je krijgt is vers. Dat geldt ook voor de aardappelpuree, rijst, linzen, mais en bonen die als bijgerecht geserveerd worden. De zoetekauw kan zich vol eten aan toetjes als cheesecake en chocoladetaart.

Vulkaan-Cotapaxi.jpgDan de natuur…. Wat een diversiteit! De prachtige hooglanden met heuvelachtig landschap, wandelingen op 4.000 en zelfs 5.000 meter hoogte, het is adembenemend. De jungle met hoge temperaturen en regelmatig een flinke bui. Het heet natuurlijk niet voor niets het ‘tropisch regenwoud’. Warmtebronnen voor ontspanning, het stadje Baños voor avontuur. Raften, mountainbiken, ziplinen, paardrijden, bungeejumpen, het is allemaal mogelijk. En laten we het salsadansen niet vergeten. Onmogelijk overigens, de muziek pompt op elke hoek van de straat uit de speakers.

Isla-de-la-Plata.jpgVoor de lucky ones zijn er de Galagapagos eilanden, maar de ‘Poor man’s Galapagos’ is minstens net zo mooi (denk ik). We worden verwelkomd door zwemmende reuzeschildpadden om de boot, wauw! Op het eiland Isla de la Plata zijn velen vogels te vinden, met blauwe voetjes of een felrode borst. Op de terugweg valt er nog meer moois te zien, vanuit de boot of snorkelend in het water. Tot slot begint de jacht naar de walwissen. En of dat gelukt is… Zoveel tegelijk en zó dicht bij, een prachtige afsluiter van deze bijzondere reis. Zelf ben ik behoorlijk zeeziek, wat ben ik nu blij dat ik niet alleen op vakantie ben. Mijn reisgenootjes mailen de mooie foto’s gewoon even door 

Lokale-markt-in-Otavalo.jpgOok aan cultuur ontbreekt het niet, hoofdstad Quito en het Spaans-achtige Cuenca zijn prachtig. De lokale markt in Otavalo mag je zeker niet overslaan, hier krijg je een kijkje in het boerenleven van de Ecuadoranen. Het plaatsje Guamote was wat betreft cultuur voor mij persoonlijk het hoogtepunt. We hebben thee gedronken bij een aantal dames die zelf een ‘onderneming’ hebben opgezet, wat heel bijzonder is in een gemeenschap waar het nog heel normaal is dat de man de kostwinnaar is. De verlegen vrouwtjes, uiteraard gehuld in gekleurde poncho’s, vertellen ons hoe dit tot stand gekomen is. Wat een respect heb ik hier voor! Het is zeker niet gemakkelijk, gelukkig worden zij ondersteund door een vrijwilligersproject. Mooi om te zien hoe dit project de lokale bevolking een kans geeft op onderwijs en ontwikkeling. Dankzij dit project is het voor toeristen mogelijk om contact te maken met deze schuchtere bevolking in de bergen. 

Wilde-alpacca's.jpgWat een geweldig land is dit. Het nog niet ontwikkelde Puerto Lopez aan de kust, watervallen, vulkanen, authentieke dorpjes, grote steden, een zeer wisselvallig klimaat, bijzondere vogels: Ecuador has it al! Het is het kleinste en groenste land van Zuid-Amerika. Ik voelde me hier ontzettend veilig en heb met volle teugen genoten van de diversiteit van dit land. De mooie bezienswaardigheden, prachtige natuur, vriendelijke bevolking en het heerlijk eten.

Ecuador: I love it!