Vakantie Riobamba

Riobamba ligt op een hoogte van 2750 meter en heeft ong. 120.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Chimborazo. Dit is de hoogste berg van Ecuador, met 6310 meter. Het stadje ligt in de Tapi vallei, en wordt wel de ‘sultana van de Andes’ genoemd, vanwege de stijl en elegantie van deze koloniale stad. Vanuit Riobamba heb je zicht op de Chimborazo, de Altar (5320 m.), de Tungurahua (5023 m.), de Carihuairazo (5020 m.) en soms op de Sangay (5320 m.).

Het stadsplein heet Parque Maldorado, en rond het plein zijn de Santa Bárbara Catedral, het gemeentehuis en meer koloniale gebouwen met arcades te zien. De Banco de Préstamos, een verbouwd koloniaal huis en het Parque Sucre en het Colegio Maldonado zijn mooie voorbeelden uit de koloniale tijd en kunnen bezocht worden. Bij zonsondergang is het Parque 21 de Abril of La Loma de Quito heel mooi: een parkje van waaruit je de bergtoppen prachtig kunt zien plus een prachtig uitzicht hebt over Riobamba. Zaterdag is het marktdag: naast gebruiksgoederen (plastic!), wordt er handwerk verkocht op de Plaza de la Concepción. Nariz del Diablo.

In 1908 werd de spoorlijn tussen Durán en Riobamba geopend. Deze is 464 kilometer lang en heeft een 1,067 meter breed spoor. Het is een van de mooiste lijnen ter wereld en een mooi stukje engineering: het spoor stijgt/daalt maximaal 5,5%.

De stormen van El Niño van 1997/1998 hebben een gedeelte van het spoor verwoest, en inmiddels is er nu alleen maar een service van Alausí naar de Duivelsneus en terug.
Vroeger mocht je óp de trein zitten, maar helaas rijdt er nu alleen nog maar een moderne trein, en daar mag men niet meer bovenop. Vanuit de wagon heb je echter ook nog een mooi uitzicht over het spectaculaire landschap.

Alausí ligt op 2607 meter (of 2347 zoals het station zegt). Om die hoogte te kunnen afdalen moet de trein zigzaggen, en V-bochten maken. Tussen Alausí en Huigra ga je heen en weer over de rivier de Chanchán, ga je door tunnels en over bruggen, zie je de besneeuwde vulkanen en rijd je langs de Duivelsneus.