Egypte informatie

Landeninformatie Egypte

Het Oude Egypte spreekt tot de verbeelding van velen, maar ook het Egypte van nu is een bestemming vol verrassingen. Wissel een bezoek aan de piramides van Gizeh af met een wandeling door het bruisende centrum van Caïro. Bewonder imposante historische bouwwerken en tempels in Luxor en verken de koraalriffen van Hurghada. Eén ding is zeker: Egypte biedt voor elk wat wils!

Bevolking, taal en cultuur

Met bijna 100 miljoen inwoners heeft Egypte de grootste bevolking van alle Arabisch sprekende landen. De overgrote meerderheid van deze mensen woont langs de Nijl en in de Nijldelta. De bevolking van Egypte is niet erg divers – verreweg de meeste inwoners hebben de Egyptische nationaliteit. De officiële taal is Arabisch, met als meest gesproken dialect het Egyptisch-Arabisch.

Een groot deel van de Egyptenaren is moslim. Sinds de jaren tachtig is de islam de staatsreligie van het land. Daarnaast is er een significante minderheid van de bevolking die de christelijke Koptisch-Orthodoxe Kerk aanhangt. Een belangrijk onderdeel van de Egyptische cultuur zijn de vele festivals die door het jaar heen gevierd worden. Hierbij horen islamitische feestdagen, koptische feestdagen en vieringen die hun oorsprong vinden in tradities uit het Oude Egypte. Veel van deze feestelijke aangelegenheden worden gevierd door alle Egyptenaren samen, ongeacht hun religie.

Veel culturele elementen van Egypte zijn het resultaat van tradities die duizenden jaren in stand zijn gehouden. Dans was al populair in de tijd van de farao’s en is nog altijd een van de belangrijkste culturele uitingen in het land. Niet alleen wordt dans gezien als een vorm van entertainment, er zijn ook populaire dansen die een religieuze of artistieke functie hebben. 

Oud-Egyptische kunst en architectuur zijn misschien wel het beroemdste aspect van de cultuur van het land. De iconische piramides, sfinxen, obelisken en hiërogliefen hebben een belangrijke invloed gehad op kunst wereldwijd. Deze eeuwenoude Egyptische elementen zijn herhaaldelijk door latere beschavingen en kunstenaars gebruikt als inspiratiebron. Een bezoek aan de piramides van Gizeh is dan ook onmisbaar voor wie een reis maakt door Egypte.


Natuur

Met uitzondering van de vruchtbare Nijlvallei, de kustlijn langs de Rode Zee en enkele oases, bestaat het grootste deel van het Egyptische landoppervlak uit woestijn. Delen van de Sahara en de Libische Woestijn beslaan een flink percentage van het grondgebied. De zandduinen in dit verlaten landschap kunnen meer dan dertig meter hoog worden. Op de vruchtbare oases na, groeit er weinig vegetatie in het Egyptische woestijngebied. Er leven een paar soorten zoogdieren die gewend zijn geraakt aan de droge omstandigheden, zoals de Nubische steenbok, de woestijnvos en de dorcasgazelle.

Als een soort groen paradijs doorbreekt de Nijlvallei de eentonige zandmassa’s in de woestijn. Door mensen aangelegde irrigatiekanalen zorgen ervoor dat hier planten en bomen kunnen groeien die de droogte anders niet zouden overleven. Bamboe, dadelpalmen en acaciasoorten behoren tot de vegetatie in dit vruchtbare gebied. In de Nijl leven vissen, krokodillen en nijlpaarden. Het nijlpaard komt oorspronkelijk uit dit gebied en speelde een grote rol in de mythologie van het Oude Egypte, hoewel het dier tegenwoordig verspreid over Afrika voorkomt.

De Rode Zee is één van de veelzijdigste natuurgebieden van Egypte. In tegenstelling tot de verlaten en barre woestijn, bruist de Egyptische kuststrook juist van het leven. Zandstranden, palmbomen en tropische temperaturen maken dit een populaire bestemming binnen Egypte. Onder het wateroppervlak ligt een kleurrijke wereld van koraalriffen, enorme roggen, zeeschildpadden en prachtige gekleurde vissen. Mensen reizen van alle uithoeken van de wereld naar de Rode Zee om in deze betoverende omgeving te duiken en te snorkelen. Ook snorkelend valt er erg veel te zien.


Geschiedenis, economie en politiek

De geschiedenis van Egypte is één van de meest geromantiseerde historische vertellingen ter wereld. De mysterieuze piramiden, griezelige mummies en raadselachtige hiërogliefen spreken tot de verbeelding van velen. Al meer dan vijfduizend jaar geleden werd een verenigd Egyptisch koninkrijk gesticht door koning Menes. Hij luidde het begin in van een reeks dynastieën die duizenden jaren over Egypte zouden regeren.

Omdat het Oude Egypte zich zo lang in relatief stabiele omstandigheden bevond, kreeg de Egyptische cultuur de kans om tot bloei te komen. De karakteristieke religie, kunsten, taal en gebruiken van het Oude Egypte werden in al die tijd amper beïnvloed door factoren van buiten het koninkrijk. De welvarende mannen en vrouwen droegen pruiken, make-up en sierraden; ook genoten zij regelmatig van muziek, dans en spellen. De meeste Oude Egyptenaren waren echter boeren die een relatief simpel bestaan leidden.

De architectuur van het Oude Egypte is misschien wel het indrukwekkendste onderdeel van deze beschaving. De Piramides van Gizeh en de tempels bij Thebe zijn nog altijd wereldberoemd. De gereedschappen, materialen en technieken die de Oude Egyptenaren gebruikten, tonen de vakkundigheid van deze bouwers. Ook de kunst uit het Oude Egypte, waaronder kleurrijke beelden, reliëfs en muurschilderingen, had een unieke stijl. In de drie millennia dat het Oude Egypte bestond, veranderde deze stijl amper.

Vanaf de vierde eeuw na Christus begonnen buitenlandse machten delen van Egypte te veroveren. Zo werd het gebied onderdeel van het Ptolemeïsche rijk, het Romeinse rijk en het Perzische rijk van de Sassaniden. Van de zevende tot de negentiende eeuw was Egypte onderdeel van het Ottomaanse rijk. In deze periode werd het islamitische geloof geïntroduceerd. Van 1882 tot 1953 was het land een protectoraat van de Britten, die het land hadden ingenomen.

In de jaren vijftig begon er een revolutie in Egypte, waarbij de corrupte en pro-westerse regering werd afgezet. Het koninkrijk Egypte werd een republiek; de legerofficier Mohammed Naguib werd de eerste president van dit nieuwe Egypte. Er volgde een periode van politieke chaos met meerdere oorlogen, een tijdelijke fusie van Egypte en Syrië en burgerprotesten.

De Egyptische Revolutie van 2011 werd wereldnieuws vanwege de massale protestdemonstraties op het Tahrirplein in Caïro. Dit leidde tot het aftreden van president Moebarak, die uiteindelijk werd vervangen door Mohamed Morsi. Enkele jaren later pleegde het Egyptische leger een staatsgreep. Sindsdien is Abdul Fatah al-Sisi aan de macht in het land. Ondanks de massale protesten in 2011 blijft corruptie een groot probleem binnen de Egyptische politiek.

Egypte heeft één van de grootste economieën van zowel het Midden-Oosten als van het Afrikaanse continent. Desondanks leeft ook een significant deel van de bevolking in armoede; verschillen tussen de arme en rijke bevolking zijn groot. De Egyptische economie is erg divers; agricultuur, media, aardolie en toerisme behoren tot de belangrijkste inkomstenbronnen.


Klimaat

Egypte heeft een droog, warm woestijnklimaat. Dit betekent dat er het hele jaar door erg weinig neerslag valt. Verder zijn de zomers heet en de winters mild. In de woestijn kan de temperatuur binnen een dag enorm schommelen – ’s nachts is het soms wel 20 °C kouder dan op het heetste punt van de dag. Langs de Rode Zee en in de hoofdstad Caïro is dit fenomeen ook merkbaar, maar zijn de verschillen over het algemeen iets minder groot.

Egypte heeft een groot aantal zonuren, zowel in de zomer als in de winter. Van april tot november kan het erg heet worden. Een temperatuur van 40°C in de schaduw komt dan regelmatig voor. In de winter ligt de maximumtemperatuur over het algemeen tussen de 20°C en 30°C. De gemiddelde watertemperatuur van de Rode Zee blijft het hele jaar boven de 20°C.

Hoewel er in Egypte amper neerslag valt, is er een regio waar de kans op regen iets groter is: de noordelijke kustlijn aan de Middellandse Zee. Van november tot maart kan het hier wel eens regenen. In het zuiden van Egypte komt neerslag bijna niet voor.


Lokale gidsen

Het is in Egypte verplicht om bij bezienswaardigheden en op historische plekken een Engelssprekende gids mee te hebben. Officieel is het verboden voor reisleiders om op deze locaties te vertalen.

Ramadan

De jaarlijkse Ramadan, de Islamitische vastenperiode, duurt 4 weken en de start van deze periode varieert per jaar en hangt af van de stand van de maan. Voor de zieken, ouden van dagen, zwangere vrouwen en alle kleine kinderen wordt een uitzondering gemaakt, zij mogen gewoon eten. Het uitbundige suikerfeest aan het eind van deze periode zal daarom ieder jaar op een andere datum beginnen en vooral de kinderen kijken hier, ook al vanwege alle cadeautjes, reikhalzend naar uit!

De Ramadan is het spirituele aspect van het islamitische geloof, waarbij moslims tussen zon- op en ondergang niet mogen eten en drinken om zo het lichaam geestelijk en spiritueel te reinigen. Tijdens Ramadan kunnen onze reizen gewoon uitgevoerd worden, wel kan het voorkomen dat bezienswaardigheden sluiten om 15.00 uur.  

Ook dient u rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Het gebruik van alcohol en voedsel in het openbaar zal beperkt mogelijk zijn. De meeste hotels zullen gedurende de dag wel de restaurants openhouden.