Prachtig land met fauna, flora en betoverende azuurblauwe oceaan

El Salvador informatie

Landeninformatie El Salvador

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Het inwonersaantal van El Salvador is ongeveer 6,822,378 en bestaat voor ca. 90% uit mestiezen (Latino’s), voor de rest uit Indianen en blanken (de meeste van Spaanse afkomst). In het westen leven de Pipil, een aan de Nahua verwante groep, en in het noordoosten de Lenca-Indianen. De jaarlijkse bevolkingstoename bedraagt ongeveer 2,2%. De officiële taal is het Spaans. De Indianentalen hebben slechts lokale betekenis (in totaal door 5% van de bevolking gesproken).

Er is vrijheid van godsdienst in El Salvador. Ongeveer 93% van de bevolking is rooms-katholiek. De Rooms-Katholieke Kerk is een invloedrijke instantie in de Salvadoraanse maatschappij, mede door haar sociaal engagement. Er zijn ca. 200.000 protestanten.

Flora en Fauna

El Salvador is een prachtig land met haar prachtige en betoverende azuurblauwe oceaan, fantastische zandstranden afgewisseld met ongerepte kliffen en een overvloed aan tropische bomen en planten die een grote diversiteit aan fauna en flora herbergen. El Salvador heeft meer dan vijfentwintig vulkanen.

Geografie

El Salvador bevindt zich in Midden-Amerika aan de Stille Oceaan met een kustlijn van zo'n 300 km tropische stranden en is daarmee het enige Midden-Amerikaanse land dat geen kuststrook heeft aan de Caraïbische Zee. Aan de landzijde wordt het ingesloten door de buurlanden Guatemala en Honduras. De totale oppervlakte bedraagt iets meer dan 20.000 km². Met deze oppervlakte is El Salvador zo groot als de helft van Nederland.

Geschiedenis

In juni 1524 viel Pedro de Alvarado, een Spaanse kapitein, Cuscatla binnen. Dit land werd bewoond door inheemse stammen, waarvan de grootste de Pipil waren. Na 17 dagen van bloedige gevechten waarin veel lokale indianen stierven, vluchtte Pedro de Alvarado, weg van het slagveld en trok zich terug in Guatemala. Hier droeg hij zijn broer Gonzalo op om de verovering van Cuscatlan verder te zetten. Het was echter zijn neef Diego de Alvarado die in 1525 de villa van San Salvador bouwde en hier later ook een militaire basis oprichtte. Van hieruit konden de Spanjaarden de omliggende Pipil dorpen aanvallen en vernietigen. Dit leidde in 1528 tot de definitieve ondergang van de Pipil indianen en hun leider Atlacatl werd door de Spanjaarden opgehangen. Tegen het einde van de 18e eeuw werd El Salvador onafhankelijk van Spanje.

De verscherping van de sociale tegenstellingen in de jaren zeventig leidde in de jaren tachtig tot een bloedige burgeroorlog, die meer dan 70.000 levens kostte. Na fraude bij de presidentsverkiezingen van 1972 en 1977 ten gunste van de kandidaten van de met de militairen en economische elite verbonden PCN ging een deel van de oppositie over tot gewapend verzet. Verschillende presidenten zijn er in de loop der jaren niet in geslaagd een einde te maken aan de burgeroorlog.

Nadat op 16 januari 1992 het vredesakkoord van Chapultepec werd ondertekend, leverden de FMLN-strijdens hun wapens in. Op 15 dec. 1992 werd in San Salvador met een plechtige bijeenkomst het formele einde afgekondigd van de burgeroorlog, die ca. 75.000 mensen het leven heeft gekost.

Klimaat

El Salvador heeft een tropisch klimaat met duidelijk gescheiden droge en regenseizoenen. De temperatuur verandert hoofdzakelijk met de hoogte waarop je je bevindt want er zijn slechts beperkt verschillen in temperatuur tussen de verschillende seizoenen. De kustvlakte langs de Stille Oceaan is zeer heet en vochtig met temperaturen gaande van 25 tot 30°C, de hoogvlaktes hebben een subtropisch klimaat met in San Salvador een gemiddelde temperatuur van 23°C (met uitschieters naar respectievelijk 7 en 38°C) en de twee bergketens een gematigd klimaat met gemiddelde temperaturen tussen 12 en 23°C en minimaal het vriespunt kunnen bereiken.

Politiek/Economie

De economie van El Salvador is stabiel. Voorheen was de landbouwsector het belangrijkste voor de economie, tegenwoordig vindt er een verschuiving naar de dienstensector waar. Assemblage goederen, suiker, textiel, elektriciteit en chemische stoffen zijn de belangrijkste exportproducten.

Fiscale hervormingen, geld overmakingen van Salvadoraanse inwoners in de US en privatisering van een aantal sectoren hebben bijgedragen aan de economische groei van land. Echter door de veiligheidssituatie en de grote inkomensverschillen is er toch een belemmering voor toekomstige economische groei.

Veel invloed heeft ook de kwetsbaarheid van El Salvador voor natuurrampen. In 1998 werd het land geteisterd door orkaan Mitch, in 2001 door twee hevige aardbevingen, en in 2005 had het land last van modderlawines als gevolg van de orkaan Stan. Door deze natuurrampen bevindt het land zich telkens opnieuw in periodes van heropbouw.