Prachtig land met fauna, flora en betoverende azuurblauwe oceaan

Praktische informatie El Salvador

Praktische info El Salvador

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

El Salvador is geen land met een perfecte infrastructuur en super-de-luxe hotels. De hotels, die wij geselecteerd hebben voor onze rondreizen, zijn goede middenklasse hotels.

Uw kamer is voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet en beschikt over een fan. Sommige hotels hebben een zwembad, maar verwacht geen overbodige luxe. Wel is het zo, dat alle hotels karakteristiek zijn voor de omgeving en met regelmaat door ons worden gecontroleerd op service en kwaliteit.


Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 110 Volt en de stopcontacten zijn Amerikaans. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar hiervoor is naast een zgn. “wereldstekker” ook nog een adapter nodig, als u gebruik wilt maken van bijv. een haardroger. Het komt met regelmaat voor dat de elektriciteit uitvalt en ook het meenemen van een zaklantaarn is daarom te adviseren!

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Het eten is niet het culinaire hoogtepunt die je misschien bij andere Spaanstalige landen wel verwacht. Het eten is redelijk eenzijdig, maar in de restaurants is het vrij goed en goedkoop. Wees wel voorzichtig met ijs, rauw vlees en ongewassen groenten.

De belangrijkste maaltijd is de lunch en die bestaat voornamelijk uit ingrediënten die bekend zijn in de Spaanse keuken zoals bonen, rijst etc. Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.


Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in El Salvador, omdat er geen bedieningsgeld berekend wordt. In restaurants wordt over het algemeen een fooi van 15% van de rekening gegeven. Kamermeisjes in hotels, waar u langer verblijft, verwachten meestal 1 US dollar per dag. Voor parkeerwachters, toiletdames, en taxichauffeurs geldt een kleinere fooi.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De officiële munteenheid van El Salvador is de Colon. Deze is echter niet meer in omloop. Sinds 2001 is de Amerikaanse dollar de “parallelle munteenheid”. In de meeste winkels, hotels & horeca worden creditkaarten geaccepteerd.

In de grote steden kan er op veel plekken gepind worden. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van El Salvador:
Riouwstraat 137
2585 HP Den Haag
Tel: 070 324 9855
Fax: 070 324 7842

Nederlandse Ambassade in El Salvador:
Avenida Napoleón Viera Altamirano (75 Av. Sur)
Pasaje C, no. 9-A Colonia Escalón, III Etapa
San Salvador
Tel: 00 503 2264 8448 / 00 503 22 64 8449
Fax: 00 503 2264 8447


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en een fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailsadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw groepsrondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.


Souvenirs

Koopt u souvenirs in El Salvador? Kijk dan voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Gebruikt u nooit de brievenbussen op straat! Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 3 weken onderweg. In de grotere steden kunt u bij postkantoren en hotelrecepties via de satelliettelefoon rechtstreeks telefoneren met Nederland. Houdt u er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten.

Indien u met uw mobiele telefoon wilt telefoneren, adviseren wij u om, voor vertrek, bij uw provider te informeren naar de mogelijkheden van het gebruik van uw mobiele telefoon en de kosten!.

Voor het gebruik van internet kunt u terecht bij de internetcafe’s. Sommige hotels bieden ook internetmogelijkheden aan, maar dat is niet gebruikelijk zoals wij dat hier in Nederland gewend zijn.


Tijdsverschil

In El Salvador is het tijdens onze wintertijd zeven uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het verschil acht uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Een gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit een gebied waar gele koorts voorkomt. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio). Tevens wordt een vaccinatie tegen hepatitus A oftewel besmettelijke geelzucht aangeraden.Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aangeraden bij een verblijf langer dan drie maanden.Voor El Salvador heeft u antimalaria middelen nodig.

Wilt u meer informatie dan wordt op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. U kunt contact opnemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze adressen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje/recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Zoals overal ter wereld dient u ook in Midden-Amerika en zeker in San Salvador voorzichtig te zijn met uw bezittingen. Laat om te beginnen uw sieraden thuis, u heeft er niets aan onderweg en het vraagt vaak om moeilijkheden. Koop goedkope imitaties, raakt u die kwijt, dan is er niets aan de hand.

Uw reisdocumenten en geld kunt u het beste afgeven bij de receptie van uw hotel, die deze voor u in de kluis opbergt.

Verdere tips:
- Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis.
- Bied bij overval geen weerstand; overvallers aarzelen niet om hun wapen te gebruiken.
- Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Tijdens de groepsrondreis reist u in een “tussenmaat” bus voor 20 personen, omdat de wegen in El Salvador niet geschikt zijn voor grote touringcars. Het verkeer is ook een stuk chaotischer dan u gewend bent in Nederland.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

Internationale bustransport bedrijven (Ticabus, Galgos, Greyhound etc.) die passagiers vanuit hotels ophalen kunnen zonder problemen gebruikt worden.
Het gebruik van openbaar vervoer wordt daarentegen afgeraden.

Indien u een auto huurt is het aan te bevelen enkel overdag te rijden en buiten de stad met meerdere auto’s in konvooi te rijden. Zowel in de stad als op het platteland dienen de portieren van de wagen aan de binnenkant vergrendeld te worden en ramen gesloten te blijven. Het wordt afgeraden lifters mee te nemen. Bij verkeerslichten gebeuren eveneens veel overvallen. Er worden vooral veel mobiele telefoons gestolen bij verkeerslichten.


Vlucht

Uw vlucht zal uitgevoerd worden door Continental Airlines. Deze reis gaat via de Verenigde Staten. Indien u uw bagage op slot wilt doen, gebruik dan een slot dat door de Amerikaanse overheid (Transportation Security Administration of TSA) eenvoudig herkend en geopend kan worden. Sloten, die niet herkend worden, mogen tijdens de controle door TSA in de VS opengebroken worden. Deze 'TSA Bagage Sloten zijn o.a. te koop op Schiphol Plaza.