Praktische informatie Ethiopië

Praktische info Ethiopië

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Elektriciteit

In Ethiopië is het voltage 220 / 50 hertz. Omdat de elektriciteit vaak uitvalt of gewoon niet aanwezig is raden wij u aan om een zaklamp met voldoende batterijen mee te nemen.

De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Op een aantal plaatsen kunt u uw accu’s en batterijen verder zonder grote problemen opladen, maar daar is in Ethiopië een “wereldstekker” met drie pootjes voor nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Het kraanwater in Ethiopië is NIET drinkbaar, maar flessen mineraalwater zijn bijna overal verkrijgbaar!
Maaltijden: Een typisch gerecht dat gegeten wordt in Ethiopië is ‘Injera’, een grote natte pannenkoek, die belegd is met vis, vlees, groenten, kruiden, boter en een pittige saus. Op woensdag en vrijdag worden deze alleen met groenten gegeten i.v.m. de vastendagen.
Na een maaltijd is het traditioneel om koffie te drinken tijdens de zogenoemde “koffieceremonies”. Andere dranken die gedronken worden zijn thee, de honingdrank tej en bier, maar daarnaast zijn cola, andere koolzuurhoudende dranken en het nationale bier vrijwel overal verkrijgbaar.

Wanneer u in één van de lokale restaurants gaat dineren bent u ongeveer € 4,- a € 5,- per persoon kwijt voor het diner en rond de € 1,- a € 2,- voor een drankje. Wanneer u in het hotel eet zullen de prijzen voor het diner rond de € 8,- per persoon bedragen en € 2,- voor een drankje.

In de grote hotels en in de steden worden over het algemeen ook westerse maaltijden geserveerd. Ethiopië produceert ook eigen wijnen, namelijk de Goudar, een droge rode wijn, de Axumite, een zoetere rode wijn en de Cristal een droge witte wijn.
Het eten en drinken is in Ethiopië niet zo betrouwbaar en wij adviseren u dan ook om u aan de volgende regels te houden:
* Nogmaals, drink geen leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes.
* Drink altijd gekookt water of water uit verzegelde flessen, die u vrijwel overal kunt kopen.
* Zorg er verder voor dat u voldoende water drinkt en gebruik O.R.S. bij (extreme) hitte.
* Was uw handen altijd met water en zeep voordat u gaat eten en na het gebruik van het toilet.
* Rauwkost en reeds geschild fruit zijn niet veilig. Wij adviseren u dan ook om dit niet te consumeren. Net zomin als ongekookte melk, ijs en rauwe melkse kaas.
* Zorg ervoor dat vis en vlees altijd goed doorbakken of gekookt zijn en eet geen voedsel dat al een enige tijd staat. Dit is namelijk een welkome bron voor bacteriën.

Fotograferen

Het is verboden om foto’s te maken van regeringsgebouwen, bruggen, militaire instanties en militairen. Fotograferen in monumenten is vaak gratis, maar voor het filmen kan een extra toeslag worden gevraagd. Er is ongelooflijk veel te fotograferen en wij adviseren u dan ook om alles wat met het fotograferen te maken heeft, van thuis uit mee te nemen, zoals bijv. lenskapjes, schoonmaaktissues en een goedsluitend camera-etui. (vanwege het vele stof.)

De lokale bevolking is er niet altijd van  gediend om op de foto gezet te worden. Heb respect voor hen en vraag om toestemming alvorens foto’s te maken. Filmrolletjes zijn slecht verkrijgbaar en dan vaak ook nog over de houdbaarheidsdatum.

Algemene informatie digitale fotografie: 
In veel landen heeft digitale fotografie een enorme opgang gemaakt en is het gebruik van fotorolletjes sterk afgenomen. Digitaal is makkelijk en u kunt dan ook ongestoord, waar ter wereld u ook reist, honderden foto’s maken. Dat vraagt om voldoende opslagruimte, maar door het aantal verschillende memorysticksystemen zijn die, in veel landen, zeker niet altijd zomaar verkrijgbaar.
Voor een reis door Ethiopië is 256 MB zeker NIET genoeg en het is hier niet te krijgen.

De prijzen van diverse type memorysticks zijn de afgelopen jaren (hier in Nederland) zeer sterk gedaald en voor ongeveer €20,- koopt u, afhankelijk van het systeem, al een memorystick van 1 of 2 GIG.
Prijzen, die op veel plaatsen in de wereld niet haalbaar zijn vanwege een luxebelasting, die op dit soort dingen geheven wordt. Op zo’n stick zet u, afhankelijk van uw camera-instellingen, zonder problemen vele honderden foto’s. Ons advies is dus: voldoende MB van huis uit meenemen!


Geld en valuta

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (ETB). De Birr bestaat uit 100 cent. Er zijn biljetten van 100, 50, 10, 5 en 1 Birr. Muntgeld is er in 50, 25, 10, 5 en 1 cent.
Er zijn geen beperkingen voor de invoer van buitenlandse valuta, mits deze worden aangegeven bij aankomst. U mag niet meer buitenlandse valuta het land uitvoeren dan u heeft ingevoerd en aangegeven. Lokale valuta mogen worden in- en uitgevoerd tot een maximum van 10 Birr.

Het is NIET mogelijk om te pinnen, maar u kunt vrijwel in elk hotel in Addis Abeba terecht met Amerikaanse Dollars of met Euro’s.
Uw biljetten (Dollars of Euro’s) moeten onbeschadigd, kreuk en vetvrij zijn en er mag niet op geschreven zijn, dus fonkelnieuwe biljetten! Travellercheques kunnen alleen bij banken worden ingewisseld en dat kan erg tijdrovend zijn.
Creditcards worden vrijwel niet geaccepteerd in Ethiopië en het is dan ook het beste om met contant geld te betalen. U kunt al geld wisselen op de luchthaven, maar ook in hotels of bij de banken in Addis Abeba, hierbuiten zijn er weinig banken. 

Indien het onderweg toch een keer mogelijk is om met uw creditcard te betalen is het van het grootste belang dat u uw card niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u toch een keer kunt betalen met uw creditcard. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex. 


Kleding

Overdag is het ideaal om korte kleding, zoals shorts te dragen, maar na zonsondergang is het echter verstandig om een lange broek te dragen in verband met de muskieten.
Gebruik bij dit soort gelegenheden ook een antimuggen crème, waarin minstens 28% DEET zit.
Aangezien de zon erg krachtig is in Ethiopië is het verstandig om een hoed of pet mee te nemen, evenals een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en ook een zonnebril.

Houdt u met uw kleding s.v.p. rekening met de lokale bevolking, omdat zij nog niet gewend zijn aan toeristen. Een bermuda, tot op de knie en een hemd met korte mouwtjes is ten allen tijde geschikt. Mocht het (ter plaatse) anders zijn dan hoort u dat van uw reisleder.

Daarnaast raden wij u aan om, voor de vroege ochtenden of de koelere avonden, een fleecetrui, sweater of een jack mee te nemen tijdens uw reis.

Schoenen: makkelijke zittende wandelschoenen met een goed profiel zijn zeker te adviseren.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Nederlandse Ambassade in Ethiopië
Adres: Old Airport Zone
Plaats: Addis Ababa
Postadres: P.O. Box 1241, Addis Ababa
Tel: 00 251 1 711100
Fax: 00 251 1 711577
e-mail: Netherlands-emb@telecom.net.et

Ethiopische Ambassade
Adres: Avenue de Tervuren 231
Plaats : B-1150 Brussel
Website : www.ethiopianembassy.be

Ethiopisch Consulaat
Adres: Frederik Hendrikplein 1
Postadres: 2582 AT  Den Haag
Tel: 070-35869944


Paspoort en visum


FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Ethiopië is een visum verplicht. Voor groepsreizen wordt het visum ter plaatse geregeld.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet toch maar uw pincode, ook van uw creditcard, niet!

 


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

Voor het kopen van souvenirs is de stelregel dat u tot ongeveer 50% van de prijs kunt afdingen, maar mocht u zich niet prettig voelen bij dit percentage dan houdt u gewoon de maximale prijs aan, die u in gedachten heeft. In winkels met vaste prijzen wordt normaal gesproken niet afgedongen.

Helaas zijn er hier niet veel souvenirs te koop.
Het Dorze Volk staat bekend om zijn mooie geweven lappen. Opgelet: Antiek en andere oudheden zoals iconen, bijbels, processie- of handkruisen, toverrollen of zilveren juwelen mogen niet uitgevoerd worden.
Wij adviseren u dan ook om u vooraf goed te laten informeren door de betreffende reisleiding.
Is uw souvenir niet antiek of oud dan is het verstandig om een vrijwaringbewijs te regelen bij vertrek op de luchthaven. (Bij een duurdere souvenirwinkel zorgt de winkelier voor dit bewijs).

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Het versturen van een briefkaart (ca. 2 birr per kaart) kost ongeveer vier weken voordat deze in Nederland is. Een brief duurt zo’n één á twee weken.

De mogelijkheden van mobiel bellen zijn hier erg beperkt. Wij adviseren u dan ook om voor vertrek contact op te nemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden en vooral de kosten! Mobiel bellen blijft duur! Op dit moment werkt het alleen met KPN en dan zeker niet overal in het land.

Ook het vaste telefoonnetwerk heeft zijn beperkingen, maar u kunt veelal wel bellen vanuit het hotel, maar dit is weer erg duur. (ong. € 6,- per minuut). Faxen gaat slecht en is ook erg duur (ca. € 10,- per pagina).

Internet is erg schaars en vaak is er geen goede verbinding te maken.

Tijdsverschil

In Ethiopië is het in onze zomer 1 uur later en in de winter 2 uur later dan in Nederland en België.

Tips en fooien

Voor fooien in bijv. restaurants kunt u 10% aanhouden van het totaalbedrag, maar vaak zit het bedieningsgeld al in de prijs inbegrepen.

Andere richtlijnen voor fooien:
* Bellboys - 10 Birr, per koffer,
* Buschauffeur 35 Birr (per persoon per dag),
* De Nationale gids 33 Birr (per persoon, per dag).
Deze richtlijnen gelden natuurlijk alleen wanneer u tevreden bent over de gegeven service.
Veelal wordt in samenspraak met de reisleiding een gezamenlijke fooienpot gemaakt, zodat u niet ieder moment van de dag in uw buidel hoeft te tasten.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aangeraden vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en buiktyfus.
Vaccinatie tegen Gele Koorts is verplicht, als u uit een besmet gebied zou komen.
Ook kunnen maatregelen van toepassing zijn tegen malaria, (afhankelijk van welke regio van het land).  In Addis Ababa is geen malaria. Overdag is het gebruik van DEET aan te bevelen.

De gezondheidszorg in Ethiopië is van wisselende kwaliteit. In Addis Abeba zijn de medische voorzieningen redelijk, maar dan nog schieten ze vaak schromelijk tekort. Door de slechte hygiëne kunnen veel reizigers last van diarree krijgen.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.
Om, bij extreme hitte en in geval van diarree, uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar.
Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust!
Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen!
Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen. In geval van diarree is ook hier weer uw reisleiding uw aanspreekpunt om de benodigde maatregelen even door te spreken.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt u de Reisdokter op deze dag ook consulteren en u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zo nodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malariaprofilaxe. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door uw ziektekostenverzekering.
Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Vaccinaties/Gezondheid II

In Ethiopië dient men rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Het hoogste punt dat u in Ethiopië bezoekt ligt in de Semien Mountains en ligt op circa 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX soms rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoons afhankelijk.

Klachten die kunnen voorkomen bij hoogteziekte:
· Hoofdpijn
· Misselijkheid
· Braken
· Verminderde eetlust
· Spierzwakte
· Moeheid
· Slapeloosheid
· Hartkloppingen
· Beklemd gevoel op de borst

Wij adviseren u dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen, niet te veel inspannen. Indien bovenstaande klachten zich aandienen, blijf water drinken en eten, ook al hebt u verminderde eetlust en geen dorst! Houden de klachten aan neemt u altijd contact op met een arts.

Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen. Als u hart- en/of longklachten heeft adviseren wij u altijd een afspraak te maken met uw huisarts of de GGD, om zodoende uw lichamelijke conditie door te spreken en of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.


Veiligheid

Ethiopië is een van de veiligste landen van Afrika, maar het wordt sterk ontraden om na zonsondergang buiten de steden te reizen. Dit vanwege de vaak slechte conditie van de doorgaande en secundaire wegen, evenals de rijstijl van de vrachtwagenchauffeurs van dit land.
Zware criminaliteit komt nagenoeg niet voor in Ethiopië, hoewel de kleine criminaliteit in de steden aan het toenemen is en op de toeristische locaties zijn zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op de volgende punten te letten:

* Houdt u auto gesloten tijdens het rijden, vooral bij de stoplichten.
* Neem geen lifters mee.
* Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto.
* Berg uw kostbaarheden, paspoorten en geld op in een kluis in het hotel.
* Draag uw portemonnee en andere documenten die u nodig heeft in een ‘money belt’, bij voorkeur onder losse kleding.
* Wanneer u wandelt of rijdt, let dan op wat andere mensen in uw buurt doen. 
* Als u ergens onzeker over bent vraag raad aan uw gids, het hotelpersoneel of een plaatselijke persoon, die u kent.
* Geef uw autosleutels aan niemand behalve het personeel van het autoverhuurbedrijf.
* De Ethiopische politie is beschikbaar om te helpen, alhoewel er communicatieproblemen kunnen ontstaan vanwege de taal.

Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er echter wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. U wordt altijd gereden door een Engelssprekende chauffeur/gids, die het land, de dieren en de cultuur goed kent.

Het wegennet in Ethiopië bestaat uit 4.100 kilometer asfaltweg en 19.000 kilometer gravelwegen. Ruim 90 procent van het binnenlandse passagiers- en goederenvervoer vindt plaats over dit wegennet, waarmee ook alle grote steden, belangrijke handelscentra en industrie verbonden zijn.

Grote gebieden van het land zijn echter niet aangesloten op het wegennet en de bevolking heeft dus nauwelijks toegang tot de sociale voorzieningen en markten. Ethiopië heeft drie internationale luchthavens en het Bole Airport bij Addis Abeba wordt gezien als het belangrijkste.

Vlucht

FOX biedt reizen naar Ethiopië aan met de volgende luchtvaartmaatschappij: Lufthansa
De gemiddelde reisduur naar Addis Abeba bedraagt ca. 11 uur