Een overzicht van antwoorden op de meest gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Reizen in het algemeen

 • Waar houdt u rekening mee als u gaat vliegen?

  • Met extra wachttijden omdat op de luchthavens meerdere maatregelen genomen zijn zoals dat  uw lichaamstemperatuur van passagiers die vertrekken en/of arriveren.
  • Extra check op de gegevens van uw paspoort en visa. Een groot aantal bestemmingen laten reizigers die in China zijn geweest, 2 weken voor aankomst op de nieuwe bestemming, niet toe. Checkt u hiertoe de informatie bij uw luchtvaartmaatschappij en/of het reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

 • Bent u zeer recentelijk op het vaste land in China geweest?

  Dan is de kans aanwezig dat u niet wordt toegelaten op vluchten bij diverse luchtvaartmaatschappijen of op bestemmingen. Checkt u de gegevens bij de Corona FAQ van de maatschappij waarmee u vliegen gaat of raadpleeg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. FOX Verre Reizen van ANWB onderhoudt indien nodig hierover contact met betreffende reizigers.

 • Kan ik reizen naar een land waar het virus is opgedoken?

  Ja. Er zijn naast het reizen naar het vaste land van China en de provincie Hubei geen andere reisrestricties. 

 • Dekt het Calamiteitenfonds de financiële gevolgen van het Corona virus?

  Nee. Het Calamiteitenfonds dekt alleen gevolgen van natuurrampen en nu gaat het om ziekte. 

Reizen naar Vietnam

 • Kan ik naar Vietnam reizen via een tussenstop te Hong Kong?

  Ja, dat kan. Mits u een geldig e-visum of gewoon visum heeft (sticker in paspoort). Reizigers vanuit Europa die met een stopover te Hong Kong richting Vietnam vliegen, worden toegelaten als bezoeker van deze bestemming. 

 • Kan ik naar Vietnam reizen op basis van een visum-on-arrival?

  Nee, het is vanaf 31 januari niet meer toegestaan om pas bij aankomst te Vietnam op de luchthaven het visum te regelen. U moet bij aankomst over een gevalideerd visum beschikken. Mocht u bij check in voor de vlucht naar Vietnam dit visum niet kunnen laten zien dan wordt u niet toegelaten op de  vlucht.

 • Gelden er restricties voor het reizen door Vietnam?

  Nee, maar houdt u hier wel rekening met lokaal genomen veiligheidsmaatregelen. De (lokale) overheid accepteert geen reizigers die in de twee weken voor aankomst in China zijn geweest, uitgezonderd de stopover op Hong Kong. U zult ervaren dat hotels hier bij check in naar vragen maar ook dat de procedures op de luchthavens hier op aangepast zijn. Een advies is dat u mondkapjes draagt. De lokale bevolking moet dit doen, voor de bezoekers is het een advies. Een klein aantal bezienswaardigheden kunnen gesloten zijn, dit wijzigt per dag.

Reizen naar China en overige bestemmingen

 • Wat is het reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken voor China

  Geheel China code ORANJE = Let op, niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. 
  Op bijna het gehele Chinese vasteland is het openbare leven tot stilstand gekomen en gelden er restricties en toegangs- en vertrekbeperkingen voor bepaalde gebieden. Toeristische attracties, locaties en openbare voorzieningen zijn tot nader order gesloten. 

 • Welke maatregelen zijn in Hong Kong verder van toepassing?

  De meeste grensposten zijn gesloten voor passagiersvervoer. O.a. de luchthaven is open. Het aantal vluchten vanuit de rest van China is beperkt. 

  Vanaf 8 februari 2020 moeten alle reizigers, die Hongkong SAR binnen reizen en in de afgelopen 14 dagen op het Chinese vasteland zijn geweest, verplicht 14 dagen in quarantaine. Voor passagiers die in Hongkong SAR overstappen op een andere vlucht op de luchthaven van Hongkong SAR gelden er geen quarantaine-beperkingen.

  Openbare plaatsen zoals musea, sportfaciliteiten en stranden zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Tot 16 februari 2020 zullen medewerkers van de lokale overheid thuis werken, met uitzondering van medewerkers werkzaam bij de hulpdiensten en andere belangrijke diensten. De lokale overheid roept andere organisaties op dit advies te volgen. Scholen blijven tot 2 maart 2020 dicht.

  Om de verspreiding van het coronavirus uit China naar andere landen te voorkomen kunnen er restricties zijn. Komt u uit, of vliegt u via Hongkong? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

  Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis. Zie ook de informatie in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

 • Wat is het reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Hong Kong SAR?

  Hong Kong code GEEL= Let op, veiligheidsrisico’s.
  Hong Kong behoort niet tot het vaste land van China en heeft vanwege het Britse verleden nu nog een aparte status. Komt u uit, of vliegt u via Hongkong? Luchtvaartmaatschappijen en/of lokale overheden treffen mogelijk afwijkende reisadviezen, de situatie kan snel veranderen. FOX Verre Reizen heeft hierover dagelijks contact met betreffende instanties. Indien de situatie wijzigt nemen wij contact met onze reizigers.

   

 • Waar haal ik actuele reisinformatie vandaan?

  Download de reisapp van Buitenlandse Zaken. Als u China favoriet maakt dan ontvangt u een push bericht als het reisadvies verandert. Hong Kong maakt hier geen onderdeel van uit, deze stad heeft een eigen advies onder Hong Kong. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken bij de hand.

 • Kan ik onafhankelijk van mijn bestemming, mijn reis kosteloos annuleren?

  Nee, het beleid van kosteloos annuleren is alleen van toepassing op onze reizen naar China. Op alle andere bestemmingen is het annuleringsbeleid van ANWB Reizen van toepassing. 

 • Kan ik mijn reis naar China kosteloos annuleren?

  Zolang het reisadvies van de ANVR geldt voor de reizen over land door China kunt u bij ANWB Ledenreizen en FOX Verre Reizen van ANWB uw rondreis gratis annuleren. De ANVR richtlijn is nu gesteld voor vertrekken t/m 29 februari a.s. Uit coulance trekt FOX Verre Reizen dit door tot en met vertrek 31 maart 2020. Indien dit op uw rondreis van toepassing is, neemt FOX contact met u op.

 • Ik heb een reis naar China geboekt die in april vertrekt. Mag ik deze nù al kosteloos annuleren?

  Nee. Pas als de reis naar China niet kan of mag worden uitgevoerd door FOX Verre Reizen dan boeken wij deze, indien gewenst, om naar een andere bestemming of annuleren wij de reis en betalen u de reissom terug. Deze status kan per dag veranderen, maar vooralsnog worden alleen niet-noodzakelijke reizen over land door China ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Kan ik reizen naar China?

  Nee, tot en met 31 maart 2020 voeren de reisorganisaties van de ANWB  geen rondreizen naar het vaste land van China meer uit. De richtlijn van onze brancheorganisatie ANVR is de reizen tot en met 29 februari niet uit te voeren. ANWB Reizen komt haar reizigers hierin tegemoet met een coulancebeleid door deze richtlijn tot en met 31 maart 2020 aan te houden. Reden is dat wij ieder risico willen uitsluiten. Uitzondering hierop zijn de vluchten met een tussenstop op Hong Kong, omdat u in geval van een tussenlanding op deze luchthaven slechts een transit passagier bent en niet in China verblijft. 

 • Kan ik overstappen op de luchthavens in China?

  Ja, u kunt overstappen op luchthavens in China, bijvoorbeeld te Hong Kong, tijdens uw vlucht naar o.a. Japan, Vietnam, Australië of Nieuw Zeeland.

  Het reisadvies van de ANVR is gericht op de rondreizen op het vaste land van China. Expliciet is een uitzondering gemaakt voor Hongkong, maar dit geldt tevens voor andere overstappen in China zelf (m.u.v.  Wuhan). Zolang het Ministerie van Buitenlandse Zaken en/of de lokale overheid geen ander advies afgeeft is dit beleid van toepassing. FOX monitort de wijzigingen in deze beleidsvoering nauwgezet.

  Hou hiervoor het Reisadvies China in de gaten, https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/china/reizen/reisadvies

 • Ik heb kosten gemaakt voor visum, inentingen en andere China gerelateerde zaken. Waar kan ik deze verhalen?

  Dit is afhankelijk van uw reis- en annuleringsverzekering of deze kosten aan u worden gerestitueerd. U kunt hiervoor niet bij de reisorganisaties van ANWB Reizen terecht, tenzij de service voor het verkrijgen van het visum onderdeel was van uw reisovereenkomst bij ANWB Ledenreizen of FOX Verre Reizen.

 • Wat kan ik voor maatregelen verwachten op internationale luchthavens?

  Meerdere internationale luchthavens gaan passagiers bij aankomst screenen op het virus, de luchthavens van Londen, New York, Los Angeles, San Francisco, Atlanta en Chicago en Hong Kong zijn hiermee gestart. Houdt u daarom rekening met vertraging in de incheck procedures. Op Schiphol zijn hiervoor nog geen maatregelen getroffen. 

  Tevens groeit het reisverbod op een groot aantal bestemmingen voor passagiers die twee weken voor aankomst op die bestemming, in China  zijn geweest. Check hiervoor de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt en zoekt u naar FAQ Corona virus. 

Corona virus

 • Wat is het Corona-virus '2019-nCoV'?

  Coronavirussen kunnen infecties aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Er zijn verschillende soorten, waarvan MERS en SARS de bekendste zijn. In de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei, werden in december de eerste mensen ziek van een nieuw soort coronavirus. Over dit specifieke virus is nog veel onbekend. De Latijnse naam corona verwijst naar de vorm van het virus, het lijkt een beetje op een kroon. Inmiddels is het virus aangetroffen bij verschillende nationaliteiten reizigers die deze provincie hebben aangedaan

 • Wat zijn de symptomen van het 2019-nCoV virus en wat kunt u doen om te voorkomen?

  Mensen met het nieuwe coronavirus hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. Het dragen van mondkapjes is volgens het RIVM niet nodig. Dat is alleen nodig voor medisch personeel. Er is nog geen vaccin tegen dit virus. Mensen die uit de regio Wuhan komen en longklachten hebben kunnen contact opnemen met de huisarts. Geef dan aan wanneer je de regio Wuhan bezocht hebt.

 • Wat als het virus zich verder verspreidt?

  De kans dat het virus zich verder verspreidt is waarschijnlijk, maar de gezondheidsautoriteiten verwachten dat dit beperkt blijft tot reizigers uit Wuhan en de provincie Hubei in China. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden waarbij ook de mensen met wie deze reizigers in contact zijn geweest indien noodzakelijk worden gecontroleerd. 

 • Wat kunnen mensen doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

  Het advies van RIVM is

  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

 • Waar vind ik meer informatie over dit Corona virus?

Nieuws en Actuele Zaken

Bekijk alle actuele zaken die betrekking kunnen hebben tot het uitvoeren van onze reizen of de voorbereidingen op een reis. Ook vindt u hier het laatste reisnieuws en interessante nieuwsfeiten.

Naar het laatste nieuws