Finland informatie

Landeninformatie Finland

Bevolking

De inwoners van Lapland zijn de Lappen die liever de Samen (Saami) genoemd willen worden. Er leven zo’n 7000 Samen in het gebied bij de Poolcirkel. Tot de vorige eeuw waren de Samen een nomadisch volk, zij trokken rond met hun rendieren. Nog steeds vormen deze dieren de belangrijkste bron van inkomsten voor de Samen, maar zij trekken minder rond. Als de meren in Lapland weer bevroren zijn, worden de rendierkoersen georganiseerd. Dit is een koers over 1 of 2 kilometer waarop de rendieren hard moeten rennen en waarop men dan kan wedden. De winnaar wordt uitgeroepen tot ‘koning der rendieren’. Natuurlijk wordt er daarna een glaasje gedronken tegen de kou.

Lapland is ook het land van de kerstman. Hij woont op de berg Korvantunturi en heeft zijn pakhuizen in de stad Rovaniemi.

Cultuur

Het land bestaat uit een mix van Laps, Zweeds, Fins, maar ook Noors en Russisch. In het westen is het leven gekarakteriseerd door Zweden. Er wordt in het grensgebied een speciale taal gesproken: meän-kieli. In het oosten is de cultuur bepaald door het houthakken, hier kan men nog altijd de sferen van de houthakkerskampen ervaren. De steden van Fins Lapland hebben allen een moderne stadscultuur.

Volgens de grondwet zijn zowel het Fins als het Zweeds de officiële talen van Finland. De Lappen, die liever Saami genoemd willen worden, hebben ook nog hun eigen taal, het Samisch. Tot de vorige eeuw waren de Saami nog nomaden, zij trokken met hun rendierkuddes rond. Ook nu zijn de rendieren de belangrijkste bron van inkomsten, maar vandaag de dag hebben zij een vaste verblijfplaats. Samen aanbidden beren en witte rendieren, maar ook de zon, maan en natuurlijke verschijnselen worden vereerd. Op dit moment leven er nog ongeveer 200.000 rendieren in het wild.

90% van de bevolking is aangesloten bij de Evangelisch Lutherse staatskerk.
Nationale feestdagen in Finland zijn: 5 februari (Nationale dag van de Saami), 28 februari (Kalevaladag), rond 21 juni Midzomernacht en 6 december is het Onafhankelijkheidsdag.

Voor de Finnen is de verjaardag niet belangrijk, deze wordt alleen door kinderen gevierd en bij speciale data, zoals de 50e verjaardag. Belangrijker zijn de naamdagen.

Finnen spreken over het algemeen goed Engels en Duits.

Flora en Fauna

Het zuiden en westen wordt gekenmerkt door rivieren en rijke flora. In het oosten en midden van Lapland vindt u voornamelijk bossen. Het noorden bestaat voornamelijk uit kale hooglanden. hier kunt u echter wel de Lapse Rhododendron vinden en de poolberk. Hoewel de aantallen sterk zijn teruggelopen in vergelijking met 2 decennia geleden kunt u beren, wolven, lynxen en rendieren tegenkomen. Het is ook mogelijk om de lemming in haar natuurlijke omgeving, de vlakke hoge bergen, te zien.

Geografie

In het westen grenst het land aan Zweden en de Botnische Golf, in het noorden aan Noorwegen, de Finse Golf in het zuiden en in het oosten aan Rusland. Een derde van het land ligt boven de poolcirkel. 65% van de oppervlakte bestaat uit bos en 10% bestaat uit meren en rivieren, Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Fins Lapland bestaat uit 5 nationale parken die vrij toegankelijk zijn en geschikt zijn voor lange wandeltochten. Daarnaast zijn er drie natuurreservaten die beperkt geopend zijn voor het publiek.

De oppervlakte van Fins Lapland neemt ruim 30% van de gehele oppervlakte van Finland voor haar rekening. Daar tegenover staat dat slecht een kleine 3% van de bevolking hier leeft. De bevolkingsdichtheid van Lapland is dan ook heel laag, slecht 2 inwoners per km2. Lapland heeft 186.443 inwoners (2004). Lapland bestaat uit toendra’s en boomloze hooglanden. In de winter kan de temperatuur dalen tot -40° C.

Geschiedenis

Finland is van Scandinavische oorsprong, alhoewel het niet tot Scandinavië wordt gerekend. De eerste Zweden kwamen rond 500 na Christus voor het eerst naar Finland. In de 12e eeuw werd het land een deel van Zweden. In de 19e eeuw werden de Zweden verdrongen door Napoleon en werd het land een zelfstandig groothertogdom met Russische soevereiniteit. In 1917 kon de onafhankelijkheid gevierd worden om vervolgens in 1918 een republiek te worden, wat zij tot op de dag van vandaag nog is.
Finland was het eerste Europese land waar vrouwen kiesrecht kregen (1906).

Klimaat

Lapland heeft een toendraklimaat en de temperatuur kan dalen tot -40° C. Het land heeft duidelijke seizoenwisselingen: lente, zomer, herfst, kaamos (winter twilight) en winter. Lente is van eind februari tot mei. Hierna begint de zomerperiode met nachten waarin het niet donker wordt:
Utsjoki 69° 52’ 17 mei tot 28 juli
Ivalo 68° 40’  23 mei tot 22 juli
Sodankylä 67° 25’  30 mei tot 15 juli
Rovaniemi 66° 30’ 7 juni tot 7 juli
Kemi 65° 45’   19 tot 25 juni

De herfst is september/oktober en er zijn dan veel kleuren in de natuur te zien. Tijdens Winter Twilight komt de zon niet vanachter de horizon vandaan en is het dus de hele dag donker, dit gebeurt op verschillende tijden in verschillende gebieden.
Utsjoki 69° 52’ 26 november tot 7 januari
Ivalo 68° 40’  3 december tot 9 januari
Sodankylä 67° 25’  19 tot 24 december

Politiek

Finland is opgedeeld in 6 provincies, waarvan Lapland er één is. Lapland zelf bestaat weer uit 22 gemeentes, Rovaniemi is de hoofdstad van de provincie. De maaherra landshövding, aangesteld door de president, geeft leiding aan de provincie.De Saami leven voornamelijk van rendieren, van hun melk, vlees en huiden. Daarnaast doen zij ook dienst als trekdier. Sinds de vondst van ijzererts in Lapland zijn de Saami dichter bij de andere Finse bevolking komen staan, omdat er toen ook wegen en dergelijke in Lapland werden aangelegd.