16-daagse groepsrondreis Cuba Grande

Gaby op reis door Cuba

Benieuwd naar mijn reiservaringen en tips die ik heb verzameld tijdens de 16-daagse groepsrondreis door Cuba? Lees dan snel verder!

Dag 1: Amsterdam - Havana

groep
Het is zover! Op naar het land van; salsa, sigaren, rum, oldtimers, Fidel Castro & Che Guevara. Mijn wekker staat al vroeg want de vlucht naar Havana vertrekt om 10.15 uur. Eenmaal bij de gate kijk ik nieuwsgierig om mij heen, wie zullen er allemaal tot de FOX groep behoren? Dan is het tijd om te boarden voor onze 9,5 uur durende rechtstreekse vlucht (KLM) naar Havana. Aan eten, drinken en snacks geen gebrek en met een aantal films en wat lees en schrijfwerk vliegt de tijd om.

Bienvenido a Cuba!
Na de landing op het vliegveld van Havana wordt al snel duidelijk dat alles hier een stuk langzamer gaat, het duurt namelijk een 'Cubaans uurtje' voordat we allemaal onze bagage van de band hebben kunnen halen. In de aankomsthal worden we ontvangen door reisleider Alex en hebben we de eerste kennismaking met de groep. Alex raadt ons aan om genoeg Euro's in CUC's om te wisselen voor de eerste paar dagen (wisselkoers indicatie 1 euro = 1,10 CUC). De officiële munteenheid in Cuba is de CUP (Cuban peso). Dit is de munteenheid, waarmee Cubanen in hun dagelijks leven nog betalen. Voor toeristen is de CUC (peso convertible) ook wel dollar genoemd, in omloop gebracht.

Onderweg naar Havana stelt reisleider Alex zich aan de groep voor en legt alvast het een en ander uit over Cuba en ons reisprogramma. Daarna is het mijn beurt, want een laptoptas meenemen op rondreis door een land waar amper wifi beschikbaar is valt natuurlijk wel op.. Ik leg uit dat ik werkzaam ben op de marketing afdeling van FOX en de komende 16 dagen mee zal reizen om nieuwe beelden en teksten te creëren en bestaande informatie aan te passen. Mijn verhaal wordt gelukkig enthousiast ontvangen! Na een lange reisdag komen we aan in hotel Ambos Mundos midden in het centrum van Havana, waar iedereen zijn tijd neemt om te acclimatiseren in het zonnige Cuba.

Wie is de reisleider?
Naam: Alex
Leeftijd: 45 jaar
Geboren in: Cuba
Woonplaats: Havana
Vreemde talen: Nederlands en Engels 

De FOX groep
Groepsgrootte: 26 reizigers
Leeftijd: tussen de 25 en 70 jaar
Groepssamenstelling: 11 koppels, twee alleen-reizigers en twee vrienden
Waarom Cuba? Nu is het nog het echte Cuba!

Dag 2: Havana

Ik wist van te voren dat er op Cuba wel eens complicaties konden optreden omdat het land nog ver achter loopt in bepaalde ontwikkelingen terwijl de toeristen stroom alleen maar blijft groeien. Een eerste kennismaking hebben we deze ochtend. Ik open de kraan bij de wasbak en daar komt nog geen druppel water uit, waarna ik verbaasd de douche en de toilet check maar ook daar is geen aanvoer van water aanwezig. Niet veel later blijkt dat de watertoevoer in het gehele hotel defect is, dan sta je toch even een raar te kijken. Gelukkig mogen we de dag daarna voortzetten met een uitgebreid ontbijtbuffet in het zonnetje op het dakterras van het hotel, met uitzicht over Havana. Na het ontbijt is het tijd voor de eerste echte kennismaking met Cuba, tijdens een stadswandeling door Havana.
rum-museum
We wandelen door het centrum en bezoeken naast vele pleinen natuurlijk ook het Havana Club Rum museum, waar we uitleg krijgen over het gehele productieproces en uiteraard ook mogen proeven aan het einde van de tour. Na de lunch maken we een (optionele) typische oldtimer tour. Een echte aanrader! Tijdens de tour stoppen we op een aantal leuke plekjes waarbij we uitleg krijgen en genoeg foto's kunnen maken van de vele soorten kleurrijke oldtimers. Nieuwsgierig naar de oldtimer tour? Bekijk dan mijn video hieronder.

Eenmaal terug bij het hotel meldt Alex ons het goede nieuws dat we weer water hebben, wihoee! Voor ons in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat er water uit de kraan komt maar hier in Cuba kan dit soms anders zijn. Tijd om ons op te frissen en klaar te maken voor een traditionele Cuba Libre! Samen met een aantal anderen uit de groep strandden we bij een klein eettentje met gezellige Cubaanse live muziek. Ik heb voor vertrek al een aantal verhalen over het Cubaanse eten gehoord en deze sluiten aan bij wat ik bij avondmaal één op de menukaart zie staan: rijst, groente en een keuze uit een aantal soorten vis of vlees.

Dag 3: Havana

Na een lange nachtrust vertrekken we om 10.00 uur voor een Coco taxi tour door de stad. Over de promenade, langs de kust richting de Afro-Cubaanse wijk voor een korte stop. Hilariteit alom in de groep wat betreft de Coco taxi tour, de gele taxi bolletjes vallen goed in de smaak! We eindigen deze tour bij onze eigen FOX tourbus, waarna we via allerlei bekende pleinen weer dichtbij ons hotel uitkomen. De middag en avond hebben we vrij te besteden, waarbij ik besluit de rest van de stad op eigen houtje te gaan verkennen aangezien ons hotel midden in het centrum ligt! 


Tips

 • Bezoek het uitzichtpunt bij Plaza Vieja vanwaar je uitkijkt over het oude centrum van Havana. Daarnaast krijg je uitleg over de stad aan de hand van live camera beelden uit een telescoop die over de hele stad uitkijkt (Camara Obscura).
 • Breng een bezoek aan de bierbouwerij die ligt aan Plaza Vieja en drink een vers gebrouwen biertje.
  Leuk weetje: tegenover deze bierbrouwerij staat het café waar madonna afgelopen jaar haar verjaardag vierde.
 • In de zijstraat van dit plein (Muralla) zit een biologisch restaurantje met heerlijk verse broodjes, zoete en hartige crépes, sapjes, koffie en allerlei cocktails. Een aanrader voor de lunch!
 • Ga in een parkje of vlakbij een barretje zitten waar live muziek wordt gespeeld en laat alles aan je voorbij gaan.
 • Loop over Paseo del Prado, een ramblas met marktkraampjes waar allerlei handgemaakte creaties worden verkocht.
 • Bezoek het Capitool, een belangrijke bezienswaardigheid in Havana.
 • Drink een echte Mojito in de favoriete bar van de schrijver Hemmingway, la Bodeguita del Medio.
 • Ga dineren bij één van de volgende restaurants op aanraden van onze reisleider: Moneda Cubana, Nao en Los Nardos.

Dag 4: Havana - Vinales

Vandaag is het tijd om de hoofdstad te verlaten, met Vinales als eindbestemming. We rijden via het gebied Pinar del Rio (pijnbomen bos bij de rivier) en zien onderweg uitgestrekte landschappen met viskwekerijen, rijstvelden, palmbomen en paard en wagens.

De Cubaanse sigaren
Het gebied Pinar del Rio is bekend vanwege de vele tabaksboerderijen waar de tabaksbladeren voor de wereldberoemde Cubaanse siageren worden gedroogd, het drogen van deze bladeren duurt gemiddeld 25-50 dagen. Gedurende de periodes van het jaar dat er geen tabaksoogst mogelijk is verbouwen de boeren vooral mais. Om het productieproces van de Cubaanse sigaren van dichtbij mee te maken, rijden we naar een originele sigarenfabriek oftewel Fabrica de Tabacos gelegen in de gelijknamige hoofdstad Pinar del Rio. 

In deze vrij kleine fabriek worden maar liefst 12 verschillende sigaren merken geproduceerd. De medewerkers van de fabriek verdienen gemiddeld 30 CUC per maand als basis salaris waarnaast ze nog 6% extra kunnen bijverdienen als ze veel sigaren produceren. De opleiding tot sigarenmaker duurt negen maanden in totaal. Natuurlijk is het in deze sigarenfabriek ook mogelijk om sigaren te kopen als souvenir voor familie en vrienden, want je kunt eigenlijk niet terug komen uit Cuba zonder sigaren mee te brengen! 
vinales-sigarenfabriek
Valle de Viñales
Via de zogenoemde dronkenmansweg/slingerweg hobbelen we naar een prachtig uitzichtpunt aan de rand van de vallei. Het panoramaterras is gelegen bij Hotel Los Jazmines, zo’n twee kilometer buiten het dorp. Vanaf hier kijk je uit over de prachtige Viñales vallei met vele kalkstenen rotsen en tabaksvelden. Zorg dat je camera goed is opgeladen want je kunt hier prachtige foto’s maken! Na het bezoek aan een sigarenfabriek eerder vandaag, bezoeken we ook nog een privé sigarenboerderij waar we zien hoe de bladeren gedroogd worden.


We sluiten de drukke dag af met een korte wandeling en boottocht door indianengrotten onder de grond (Cuevo Del Indio). Na aankomst bij Hotel La Ermita waar we één nacht verblijven worden we blij verrast, dit is wel een hele mooie plek om heerlijk het zwembad in te plonsen en te genieten van het uitzicht en de zonsondergang over de groene vallei.

Dag 5: Vinales - Cienfuegos

vinales-ontbijtRond 06.00 uur vindt mijn wake up call plaats op een manier die je niet elke ochtend meemaakt, namelijk door middel van de vele geluiden van vogels, krekels en ander dieren die in de groene vallei leven. Ik sla de openslaande deuren naar mijn balkon open en word wakker met de eerste zonnestralen die over de groene vallei vallen. Van dit uitzicht mag ik tijdens het ontbijtbuffet in het restaurant gelukkig nog even wat langer genieten. Ook deze ochtend staat iedereen weer stipt op tijd klaar om de bus in te stappen. Het eerste deel van de route is helaas hetzelfde als op de heenweg, waardoor de meeste de ogen nog even dicht doen om de lange reisdag van vandaag een beetje te doen versnellen.

Het Swingende Cuba
Cuba is het land van de salsa/live muziek en daar weet onze reisleider ons onderweg van alles over te vertellen! Na een live optreden van de reisleider worden we vervolgens verrast met een aantal Cubaanse muziekvideo’s op de tv-schermen in de bus die de sfeer er goed in brengen! 

Alvast in de Cubaanse sferen komen of nog even nagenieten van je reis? Luister dan het bekendste lied van Cuba "Guantanamera".
varkensbaai
Varkensbaai
Na een korte lunchstop rijden we door het moeras Zapata naar de Varkensbaai (bahia de cochinos) om een verfrissende duik te nemen in het helderblauwe Caribische water, voordat we doorrijden naar Cienfuegos waar we één overnachting hebben.

Leuk weetje:
in bijna elke baai van Cuba vind je een fort, dit komt doordat deze vroeger gebouwd werden als bescherming tegen de vijanden.

Dag 6 & 7: Cienfuegos - Trinidad

We maken de spieren vandaag wakker met een stadswandeling door het kleine maar gezellige centrum van Cienfuegos, waarna we de bus in stappen voor een kort ritje richting Trinidad dat al werd gesticht in 1514. Bij Trinidad moet je vooral denken aan de typische foto's van kleurrijke straatjes, pleintjes en kerkjes die je waarschijnlijk al vaak voorbij hebt zien komen. We slenteren door het stadje waarbij mij al snel duidelijk wordt dat mijn camera hier flinke overuren zal gaan maken. Trinidad heeft namelijk een gezellig, knus en vooral kleurrijk centrum. Natuurlijk proeven we ook het bekende lokale drankje (Canchanchara), sla deze zeker niet over!

Tip

 • Wil je Trinidad vanaf een hoger punt bekijken? Breng dan een bezoek aan het gele kerkje vlakbij het centrale plein van Trinidad (Iglesia y Convento de San Francisco) en neem de houten trappen omhoog. Vanuit de toren van het kerkje heb je een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Het kost wel wat moeite om de trappen te beklimmen in de Cubaanse hitte maar het is het zeker waard. Houd hier wel rekening met 1,- CUC entree geld. Loop daarnaast ook zeker door de kleurrijke straatjes waar oldtimers, muziek bandjes en paard en wagens het totale plaatje compleet maken voor fantastische foto's.

Wi-Fi in Cuba
Een gewaarwording die wij in Nederland niet kennen is een centraal wifi plein in een dorp of stad. We zijn tegenwoordig erg gewend aan het feit dat we overal online zijn maar in Cuba werkt dit behoorlijk anders. Hier heb je namelijk bepaalde pleinen en hotels waar zich wifi punten bevinden. De wifi punten zijn te herkenen aan groepjes Cubanen en toeristen die voorover gebogen zitten om gebruik te maken van mobiele telefoons, tablets en laptops. Om in te loggen heb je een wifi kaart nodig welke je bij diverse hotels, cafés en restaurants kunt kopen. De kosten van de kaart liggen tussen de 1,5 en 5 CUC,  voor één uur internet (Tip: log tussendoor uit zodat je de kaart meerdere keren kunt gebruiken).

Casas Particular
Tot nu toe hebben we steeds in hotels overnacht maar de komende twee nachten slapen we in Casas particular, een echte Cubaanse ervaring! Casas Particular zijn privéhuizen waarin Cubaanse families kamers aan toeristen verhuren. De bewoners spreken vaak nauwelijks Engels, maar zijn daarentegen erg gastvrij. Sommige families verhuren één kamer, anderen zelfs twee of drie.  Een erg leuke manier om dichterbij de lokale bevolking te komen! 's Avonds eten we met de gehele groep in een typisch Cubaans restaurant 'Trinidad Colonial' en sluiten we de avond natuurlijk af bij het bekende Casa de la Musica met swingende Cubaanse muziek.

Stad of strand
Op dag 7 hebben we de keuze tussen ronddwalen in de kleurrijke straatjes van Trinidad of relaxen op het strand in de nabije omgeving. Het merendeel van de groep kiest ervoor om de rondreis te onderbreken met een heerlijk dagje zon, zee en strand. Na een kwartiertje rijden vanuit Trinidad centrum komen we aan bij een heerlijk breed zandstrand met helderblauw zeewater, waar we ons de rest van de dag prima vermaken! Ik sluit de dag af op het dakterras van onze casa particular, waar de bewoners een typische Cubaanse maaltijd serveren!

Dag 8: Trinidad - Camaguey

Na een uitgebreid ontbijtje is het inmiddels 8.30 uur en alweer heerlijk zonnig en 28 graden buiten. Hoe verder we naar het oosten van Cuba rijden hoe warmer het wordt, met temperaturen van boven de 30 graden die makkelijk gehaald worden.

Suikerproductie
Later deze ochtend bezoeken we het kleine stadje Manaca Iznaga, waar we een 43 meter hoge toren beklimmen voor een uitzicht over diverse suikerfabrieken en suikerrietvelden. De beste grond voor de productie van suiker bevindt zich in het midden van Cuba. In 1595 begon hier de suikerproductie nadat het in 1515 vanuit de Dominicaanse Republiek werd meegenomen. Van de meer dan 150 suikerfabrieken in heel Cuba worden er tegenwoordig nog maar 50 gebruikt. Vroeger produceerden men ongeveer 8,5 ton suiker per jaar in Cuba, tegenwoordig is dit nog maar 1,5 ton per jaar.

Eten & drinken
Tijdens onze reis lunchen we veelal in restaurants die langs de reisroute liggen om weinig tijd te verliezen. Houd er rekening mee dat de lunchkeuzes soms beperkt kunnen zijn: een broodje met kaas, ham, ham/kaas zijn wat voorbeelden. Deze vrij beperkte keuze komt doordat de aanvoer van onder andere eet- en drinkwaren op Cuba soms erg beperkt is. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat boter of andere etenswaren een paar weken uitverkocht zijn, waardoor het ook voor restaurants niet altijd even makkelijk is. Een lunch (broodje en drankje) kost gemiddeld rond de 5 CUC per persoon.

Tip

 • Tussendoortjes kennen de Cubanen bijna niet, als middagsnack wordt vaak een dubbelgevouwen (Cubaanse) pizza of een stuk taart gegeten. Mocht je liever iets gezonds te snacken hebben voor onderweg, dan is het aan te raden om het een en ander mee te nemen vanuit Nederland!

camaguey-fietstaxi
Camaguey

Rond 15.00 uur komen we aan in Camaguey (300.000 inwoners) waar we direct in twee persoons fietstaxi's stappen voor een tour door de stad, langs de bekende pleinen en kerken. De stad Camaguey is niet zo een mooi koloniaal pareltje als Trinidad, maar het heeft zijn eigen charme. 's Avonds stappen we onze bus nog even in om een klein stukje verderop te genieten van een erg goede en traditionele Cubaanse maaltijd. Een compleet menu in Cuba kost gemiddeld tussen de 10-20 CUC per persoon.

Dag 9: Camaguey - Santiago de Cuba

Vandaag rijden we (330km) vanuit Camaguey helemaal naar Santiago de Cuba (voormalige hoofdstad van Cuba). Onderweg stoppen we natuurlijk wel een aantal keer waaronder in de plaatsen las Tunas en Beyamo. Beyamo is met ongeveer 170.000 inwoners de hoofdstad van de provincie Granma. Na een bezoekje aan het centrale plein, stappen we een restaurantje binnen voor een kort optreden waarbij de typische Cubaanse muziekklanken te horen worden gebracht en leren we een aantal beginners pasjes van de bekende salsa. Wij Nederlanders zijn toch net iets minder soepeltjes in de heupen! 
elcobre-kerk
Vervolgens rijden we door naar onze laatste tussenstop van vandaag, de basiliek genaamd ‘El Cobre’. Na het bezoek van de paus is deze kerk prachtig opgeknapt en zeker een bezoek waard! Het was een lange reisdag en een aantal uit de groep zijn er dan ook zeker aan toe om nog even het zwembad in te springen na aankomst bij ons hotel.

Dag 10: Santiago de Cuba

Santiago de Cuba; daar zijn we dan, helemaal in Oost-Cuba. We beginnen de kennismaking met een stadstour vanuit onze eigen bus, aangezien de bezienswaardigehden behoorlijk verspreid door deze grote stad liggen.
fidelcastro
Wat valt er te zien in Santiago de Cuba? Genoeg, bijvoorbeeld het oude huis van de beroemde Bacardi familie, het plein van de revolutie en de begraafplaats waar onder andere Fidel Castro begraven ligt. Na het bezoek aan de begraafplaats komen we terug in het centrum voor een korte stadswandeling met een bezoek aan de lokale markt. Eenmaal weer buiten maken we de eerste regenspetters mee, wat niet geheel vreemd is omdat de maand mei bekend staat als het begin van het regenseizoen in Cuba. Het regent in Cuba vrijwel nooit een hele dag maar als het regent dan komt er meestal wel flink wat regen naar beneden, gelukkig valt het erg mee!
fortmorro
's Middags bezoeken we nog een andere highlight van de stad. Fort Morro ligt aan de baai van Santiago de Cuba, vanaf hier heb je mooi uitzicht over de kustlijn en het gebied rondom de voormalige hoofdstad. Om de Cubaanse avondmaaltijden een keer te doorbreken regelde reisleider Alex een reservering in een Italiaans restaurant, waar de pizza’s en pasta’s erg populair bleken!

Dag 11: Santiago de Cuba - Sancti Spiritus

Over vandaag kan ik vrij kort zijn, want dit is de langste reisdag in het programma. Na een vroeg ontbijt stappen we de bus in voor 560 Cubaanse kilometers. Jaja, Cubaanse kilometers gaan een stuk langzamer dan wij gewend zijn omdat je hier maximaal 70 kilometer per uur rijdt. Stoelen naar achteren en het zo comfortabel mogelijk maken voor de gehele groep. Het eerste deel van de reisroute is hetzelfde als op de heenweg, omdat er maar één snelweg van en naar Oost-Cuba is. Overigens zijn enkele delen van de snelweg niet geasfalteerd, dus zet je schrap voor een lichtelijke bumpy ride. sancti-spiritus
Met een aantal korte stops onderweg, extra uurtjes slaap, muziek en tijdschriften zijn we de tijd prima doorgekomen. Blij verrast komen we aan bij ons hotel Plaza wat aan een leuk kleurrijk pleintje in Sancti Spiritus gelegen is.

Dag 12: Sancti Spiritus - Santa Clara

We beginnen de dag met een korte stadswandeling door de kleurrijke en knusse hoofdstraatjes van het centrum van Sancti Spiritus, waarbij de reisleider alle ins en outs met ons deelt.
sancti-spiritus1
Na de benen gestrekt te hebben tijdens de korte wandeling rijden we 85 km naar Santa Clara. Santa Clara staat vooral bekend vanwege het plein van de revolutie, waar door middel van een enorm monument de Slag van Santa Clara wordt herdacht. Het monument bestaat uit een groot bronzen beeld van Che Guevara met zijn arm in het gips, die hij brak tijdens de gevechten. Onder het monument bevindt zicht het mausoleum met de resten van Che Guevara, die dertig jaar na zijn dood (in Bolivia) naar Cuba zijn overgebracht. Wil je meer weten over de ontwikkelingen tijdens de tijd van de revolutie? Breng dan ook zeker een bezoek aan het naastgelegen museum, met persoonlijke bezittingen van Che Guevara en een overzicht van zijn leven. We sluiten de dag af met een bezoek aan het openluchtmuseum van gepantserde treinen (Tren Blindado) waarna het tijd is om te relaxen langs het zwembad van Hotel Los Cayenes, gelegen in een natuurrijke omgeving.

Dag 13: Santa Clara - Varadero

Bienvenido in tropisch Varadero! De laatste twee dagen (verlenging optioneel) hebben we hier de tijd om te genieten van zon, zee en strand in een all inclusive resort en bij te komen van alle indrukken die we tijdens de reis hebben opgedaan. In het resort nemen we allereerst afscheid van de reisleider en maken kennis met een lokaal aanspreekpunt in Varadero. Na een non-Cubaans uitgebreid lunchbuffet worden we in golfkarretjes naar onze kamers gebracht, waarna we ons razendsnel richting het strand en zwembad weten te verplaatsen.
strand-varadero
Mocht je ‘s avonds zin hebben in een swingend Cubaans optreden van 1,5 uur? Boek dan de optionele excursie en beleef een Buena Vista Sol optreden bij Plaza de Americas in Varadero!

Dag 14: Varadero

Vandaag vroeg uit de veren want om 8.30 uur is het tijd voor een korte busrit naar de haven vanwaar onze catamaran vertrekt. Wat een luxe, met onze eigen groep per catamaran naar een onbewoond eiland varen. Huiverig voor eventuele zeeziekte hoeven we vandaag niet te zijn, want de zee oogt gelukkig vrij rustig! Verder ontbreekt het aan niets op deze catamaran: genoeg zit- en ligplaatsen, toiletten en ook nog eens een bar aan boord. Aan de snorkelliefhebbers onder ons is ook gedacht want er is genoeg snorkelmateriaal aanwezig. Waan je voor eventjes in tropische sferen na het openen van het onderstaande fotoalbum! 


Eenmaal aangekomen bij het onbewoonde eiland (Cayo Paraiso) worden we ontvangen met een verfrissend welkomstdrankje. Wat kun je eigenlijk allemaal doen op dit eiland? Op zoek naar leguanen en andere dieren onder begeleiding van een natuurgids, genieten van een verse vislunch, zwemmen in de helderblauwe zee en heerlijk zonnen op een privé strand. Wie wilt dat nou niet? Als kers op de taart worden we onderweg ook nog vergezeld door een aantal wilde dolfijnen die gezellig een stukje met ons mee zwemmen, wat een mazzelaars!
Item
Rond een uur of 15.00 arriveren we weer bij het resort, waar we nog lekker de tijd hebben om te genieten van de laatste zonuurtjes. Ook na het dinerbuffet wordt er op het resort gezorgd dat hotelgasten zich geen moment zullen vervelen. Van BMX riders, goocheltrucs tot live muziek optredens, je kunt het zo gek niet bedenken!

Dag 15 & 16: Varadero - Havana - Amsterdam

Vandaag is het helaas alweer zo ver. Koffers inpakken, de laatste foto’s maken en nog even genieten van al het lekkers bij het ontbijtbuffet. Rond 10.30 uur vertrekken we vanuit ons resort in Varadero richting het vliegveld van Havana, vanwaar onze vlucht naar Amsterdam om 16.35 uur vertrekt. De volgende ochtend om 08.05 uur Nederlandse tijd komen we aan op luchthaven Schiphol en is het  tijd om afscheid te nemen van de groep.

Zelf Cuba verkennen?

Ben je na het lezen van het blog nieuwsgierig geworden naar het altijd Swingende Cuba? Neem dan zeker eens een kijkje tussen ons reisaanbod (groepsrondreizen, single groepsreizen en privé rondreizen) en wie weet maak je de bovenstaande belevenissen binnenkort zelf mee!

Bekijk de reizen

Terug naar boven