Ik heb een reis geboekt, wat nu?

Op vakantie tijdens de corona-uitbraak
Op deze pagina lees je meer informatie over veilig op vakantie. Vanaf het boeken tot vertrek, en van de accommodaties tot excursies. Met ANWB Reizen weet je zeker dat je veilig en zorgeloos op vakantie gaat!

Veilig op reis met de ANWB Reisverzekering
Dit jaar zitten we vol vragen. Wat is bijvoorbeeld verzekerd als ik op vakantie ziek word door het coronavirus? Het is goed om te weten welke vergoedingen en hulp de ANWB Reis- en Annuleringsverzekering biedt. Lees hier meer informatie of bekijk onderstaande video.

Onderweg naar je bestemming

Voor sommige bestemmingen heb je een gezondheidsverklaring nodig of is een PCR-test verplicht. Wat is het verschil en heb je dit echt nodig?

In beide gevallen ligt het aan je vakantiebestemming welke maatregel verplicht is. Een PCR-test is een test waarbij er wordt gekeken of er genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus in je neus- of keelholte zit. Deze test is verplicht voor alle volwassenen, voor kinderen gelden er per bestemming andere regels. Lees je goed in welke voorwaarden er voor jouw bestemming gelden. 

Gezondheidsverklaring & PCR-test
Een gezondheidsverklaring is een door het RIVM verplicht document voor alle reizigers vanaf 13 jaar die willen reizen naar het buitenland. Een gezondheidsverklaring is verplicht voor de heen- en terugreis en geldt voor alle soorten reizen, of je nu met het vliegtuig gaat of met de auto. Let erop dat de verklaring 24 uur voor vertrek moet worden ingevuld en uitgeprint moet worden meegenomen.

Welke maatregelen gelden er?

Iedereen die op reis gaat, wordt gevraagd verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. We willen je vragen om het onderstaande advies van het RIVM te volgen.

  • Blijf thuis of binnen als je je verkouden of grieperig voelt
  • Was je handen met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
  • Schud geen handen en vermijd drukte (houd afstand)
  • Kom je terug uit een oranje of rood land? Dan geldt mogelijk het dwingende advies om bij binnenkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te blijven

Ben ik verplicht een mondkapje te dragen?
Reis je per vliegtuig of openbaar vervoer, dan ben je verplicht een mondkapje te dragen. Ook op de luchthavens moet je een mondkapje te dragen. Wij adviseren je meerdere mondkapjes mee op reis te nemen omdat je deze op de bestemming zelf ook nodig kunt hebben. ANWB Reizen voorziet niet in deze mondkapjes, maar je kunt ze wel aanschaffen in onze ANWB Winkels. Voor informatie over het verplichte gebruik van mondkapjes op je vakantiebestemming, kijk je op de ANWB Reiswijzer.

Op de bestemming

Houd er rekening mee dat er op je bestemming in de hotels, horecagelegenheden en openbare gebouwen andere COVID-19 maatregelen gelden dan in Nederland, waardoor er meer of minder is toegestaan dan je in Nederland gewend bent. Denk hierbij aan verplicht afstand houden, dragen van mondkapjes, etc. Het kan voorkomen dat je bestemming een recentelijke COVID-19 test vereist. Volg ook hier de adviezen per land via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In je accommodatie
Je accommodatie zal zich houden aan de plaatselijk geldende COVID-19-maatregelen, deze kunnen afwijken van hetgeen in Nederland wordt voorgeschreven. Het kan voorkomen dat maaltijden in plaats van buffetvorm aan tafel worden geserveerd of andersom. Soms geldt er voor rijen voor het buffet of tafelschikking geen verplichte afstand. Dit wordt door de hotelier bepaald en kan mogelijk tijdens je vakantie wijzigen. Als het diner buiten de accommodatie wordt georganiseerd, kan het zijn dat je accommodatie al een reservering heeft gemaakt in verband met de beperkte beschikbaarheid. Vraag je accommodatie gerust naar meer informatie. 

Wat gebeurt er als mijn vakantiebestemming tijdens verblijf in kleurcode verandert?

Een vakantie behoort onbezorgd te zijn, toch kan het in deze periode gebeuren dat jouw vakantiebestemming van kleurcode verandert. Denk aan een met kleurcode geel aangemerkt land, dat ineens oranje wordt. Ben je met ANWB Reizen op vakantie en doet deze situatie zich voor, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. We kijken graag met je mee om te bepalen in hoeverre dit jouw reis beïnvloedt wordt. 

Soms is er een mogelijkheid om je vakantie af te maken, omdat de vakantiebestemming nog veilig is, maar de kleurcode verandert vanwege inreisbeperkingen voor de nog aan te komen Nederlanders. In andere gevallen kijken we waar het nodig is om je reis aan te passen of te repatriëren. In het geval van een autovakantie kijken we samen naar de mogelijkheden om zelf terug te reizen naar Nederland. 

Repatriëren op vliegvakantie
Ben je op vliegvakantie? We doen dan ons best om je te repatriëren, zoals vanuit de wet op de reisovereenkomst is verzekerd. Alle extra kosten moet je helaas wel zelf betalen, uiteraard doen we ons best om deze zoveel mogelijk te beperken. Bij terugkomst uit een gebied met code oranje wordt met klem geadviseerd in thuisquarantaine te gaan, zoals het RIVM voorschrijft.
Hou er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de maatregelen die gelden tijdens de reis, op de route van en naar je vakantiebestemming, eventuele excursies en overnachtingen die je niet via ANWB Reizen hebt geboekt. Check ruim voor vertrek de dekking in je reis- en annuleringsverzekering met betrekking tot het coronavirus, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de reis.

Dit jaar is alles anders, maar met de ANWB ga je altijd goed voorbereid op reis! We helpen je graag. Thuis, onderweg en op vakantie.