Vakantie Akhaltsikhe

In het zuiden van Georgië ligt Akhaltsikhe, een stad van zo’n 20.000 inwoners met een bijzondere hoeveelheid historische bezienswaardigheden. Een van de onmisbare blikvangers in het oude centrum van Akhaltsikhe is het kasteel Rabati. In de negende eeuw werd hier een kasteel gebouwd met de naam Lomisa, maar dat werd in de zeventiende en achttiende eeuw volledig herbouwd door de Ottomanen. Het uitgebreide complex ligt op een rotsachtige berg met uitzicht over de stad. 

Omringd door bossen op een berghelling ten zuiden van Akhaltsikhe ligt het Sapara-klooster. In dit negende-eeuwse klooster leefden een aantal van de bekendste monniken van Georgië. De afgelegen ligging met een onvergetelijk uitzicht dragen bij aan de idyllische sfeer van het kerkje. 

Op ongeveer een uur rijden van Akhaltsikhe ligt Vardzia. Ook dit is een klooster, maar het heeft een totaal andere uitstraling dan het schattige kerkje van het Sapara-klooster. Vardzia bestaat uit grotten die zijn uitgehouwen uit de helling van de berg Erusheti. De bijzondere architectuur en fascinerende muurschilderingen maken deze plek tot een van de belangrijkste archeologische locaties in Georgië. Misschien nog wel het fascinerendst is dat er nog altijd enkele monniken in het grottencomplex van Vardzia wonen. Elke ochtend luiden zij een bel.