Vakantie Gori

In de geschiedenis van Georgië heeft Gori altijd een belangrijke rol gespeeld. Tijdens de middeleeuwen had de plaats al een strategische ligging: aan de weg die het Oosten en Westen van Georgië met elkaar verbond. In 2008 werd de plaats bezet door Russische troepen tijdens de Oorlog in Zuid-Ossetië. Bovendien staat Gori bekend als de geboorteplek van Jozef Stalin.

Deze rijke geschiedenis is terug te zien in de musea en oude gebouwen van Gori. Op een berg boven de stad ligt een middeleeuwse citadel: het fort van Gori. Archeologische vondsten wijzen erop dat op deze plek al rond het begin van de jaartelling een eerste verdedigingswerk werd gebouwd. Het fort biedt een wijds uitzicht over Gori, waar verschillende andere historische bezienswaardigheden liggen. Leer in het Stalin Museum bijvoorbeeld alles over het leven van de voormalige Sovjetleider. Het Oorlogsmuseum vertelt over de geschiedenis van oorlogen in de regio.

Zo’n tien kilometer ten oosten van Gori ligt een wel heel bijzondere bestemming. Uplistsikhe is een eeuwenoude grottenstad en een van de oudste nederzettingen van Georgië. Deze unieke constructie is gehouwen uit hoge rotsen aan de oever van de Koera. De oudste vondsten op deze plek dateren van 1.800 v.Chr., maar het grootste deel van de grottenstad werd gebouwd in de vroege middeleeuwen. Het grottensysteem heeft verschillende lagen en had onder meer een markt, tunnels, opslagplaatsen voor water en zelfs een theater.