9-daagse groepsrondreis Grandioos Georgië

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  Tijdens onze groepsrondreis verblijven we in goede drie- en viersterrenhotels die van alle moderne gemakken zijn voorzien. Alle accommodaties beschikken over wifi, in sommige gevallen kan dit tegen een kleine betaling zijn. In de hotels kun je altijd terecht voor het ontbijt, enkele hotels bieden ook maaltijden voor lunch en diner. 

 • Beste reistijd

  Voor Georgië is de beste reistijd van april tot en met oktober, in de zomer kunnen de temperaturen wel flink oplopen. Hou er rekening mee dat het in de hoger gelegen gebieden, zoals de plaatsen Gudauri en Kazbegi, een stuk koeler is, met name op de vroege ochtend en avond. Zeker in het voor- en najaar is een lange broek en trui/sweater aan te raden. 

  Houd er ook rekening mee dat in kerken en kloosters verwacht wordt dat je respectvol gekleed gaat. De vrouwen dienen benen en hoofd/haar bedekt te hebben, een sjaal is meestal al voldoende. Voor de mannen is een lange broek aan te raden. Bij de meeste kerken en kloosters zijn sjaals en doeken te leen. 

 • Elektriciteit

  In Georgië worden dezelfde stopcontacten als in Nederland gebruikt. Je hebt geen wereldstekker nodig. 

 • Eten en drinken

  Water uit de kraan kun je niet drinken. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en zelf geschild fruit. Er zijn veel vegetarische gerechten beschikbaar, daarnaast wordt in Georgië ook veel vlees gegeten. Een populair gerecht is khachapuri, een soort lokale pizza die in veel verschillende varianten voorkomt met bijvoorbeeld spinazie, kaas of bonen. Ook is de Georgiër dol op een groentesalade van tomaat en komkommer met walnoten-dressing en kun je in het hele land de lekkerste Georgische wijnen drinken. 

  Een hoofdmaaltijd in Georgië kost je vaak niet meer dan €10,- per maaltijd. 

 • Fotograferen

  Georgië is een prachtige bestemming, zorg daarom dat je voldoende geheugenkaarten voor je camera meeneemt. Wanneer je bewoners wil fotograferen, vraag dan altijd even om toestemming.

  In musea en bij bezienswaardigheden kan het voorkomen dat je een apart kaartje (tegen geringe kosten) dient te kopen om te mogen fotograferen. Onze reisleider informeert je hierover wanneer dit van toepassing is. Het is verboden om foto’s te maken van overheidsgebouwen, militairen, grensposten en vliegvelden. 

 • Geld en Valuta

  De lokale munteenheid van Georgië is de Georgische lari.

  In de grote steden zijn pinautomaten aanwezig. Creditcards worden beperkt geaccepteerd. Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en pinautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Vergeet je bankpas niet op werelddekking te zetten.

  Zorg ervoor dat je voldoende contant geld in kleine coupures meeneemt. Wissel voor vertrek Georgisch geld weer om of geef het uit. Elders is de Georgische lari niet of nauwelijks te wisselen.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken. Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil en gaat in een relatief korte periode veel zien. We ondernemen veel en zullen in verschillende type accommodaties verblijven. Vermoeidheid kan een rol gaan spelen. In onze programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die we afleggen.

  Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij onze reizigers en bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen. 

  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

  Wanneer je in Georgië een bezoek brengt aan de grotsteden Uplistsikhe en Vardzia, hou er rekening mee dat je hiervoor redelijk wat trappen moet lopen en goed ter been dient te zijn. Uiteraard kun je ter plaatse bepalen om niet alle grotwoningen te bezoeken.  

 • Nuttige adressen

  Nederlandse ambassade
  Pixelcenter
  34 Ilia Chavchavadze Avenue
  Bezoekers ingang Didim Mirtskhulava Street
  Tbilisi 0179
  Tel. +995 32 27 62 00
  Open: ma t/m do van 9-13 en van 14-17.30 uur, vr van 9-13.30 uur (consulaire afdeling, op afspraak).
  Zie ook nederlandwereldwijd.nl

  Georgische ambassade
  Lange Vijverberg 12
  2513 AC Den Haag
  tel. 070 302 90 80
  Open: ma t/m vr van 9-18 uur.
  netherlands.mfa.gov.ge

 • Paspoort en Visum

  Je hebt voor Georgië een paspoort nodig dat bij binnenkomst nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is voor mensen met de Nederlandse nationaliteit niet nodig. 

  Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen. Onze reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land. In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor het paspoort.

  Reizen met kinderen
  Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

 • Reisgidsen en Literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Op de meeste plekken in Georgië zijn volop souvenirs verkrijgbaar. Zo kun je op meerdere plekken typische kleden vinden en zijn er vele soorten vazen en borden te koop van Georgisch keramiek. Het nationale snoepgoed, de churchkela (walnoten omgoten door druivensap), is zowel onderweg als in elke stad te vinden. Vooral in de wijnregio is het leuk om een fles lokale wijn in te slaan, uiteraard vind je in de grote steden ook voldoende wijnwinkels. 

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 • Telefoon en internet

  In heel Georgië is in alle hotels wifi beschikbaar, soms tegen betaling. Buiten de hoofdstad moet je erop rekenen dat je slechter toegang hebt tot het internet, ook kan in het Kaukasusgebergte de verbinding met het telefonisch netwerk tegenvallen. Houd er rekening mee dat bellen vanuit Georgië naar Nederland duur is. 

 • Tijdsverschil

  Georgië valt in tijdzone UTC +4. Daarmee is het tijdens onze zomertijd in Georgië 2 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Georgië 3 uur later.

 • Vaccinaties en Gezondheid

  Advies van de Reisdokter:
  Aangeraden worden vaccinaties: DTP en Hepatitis A.
  In Georgië bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die na 1964 is geboren, niet tegen mazelen is ingeënt en geen mazelen heeft doorgemaakt. 

  Van juni tot en met oktober komt in het oostelijke grensgebied met Azerbeidzjan malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend steken. Het is belangrijk om zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze muggen voorkomen:

  • Dragen van bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
  • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

  In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op die pagina genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

  We raden je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Laat je persoonlijk adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht je toch te maken krijgen met deze bijverschijnselen van een verre reis, geef dat even door aan de reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen. Soms kan het gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

  Wil je de meest actuele informatie m.b.t. je bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Georgië is een veilig land om in rond te reizen waar toerisme (vooral buiten hoofdstad Tbilisi) nog redelijk in de kinderschoen staat. De lokale bevolking is trots op hun land en laat dit ook graag aan je zien. 

  Een normale waakzaamheid is voor deze bestemming aan te raden. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Let extra goed op je geld en waardevolle spullen. Wij raden je aan geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij je te dragen.

  We komen tijdens onze reizen niet in de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië, waarvoor een negatief reisadvies geldt. Kijk voor het actuele reisadvies op nederlandwereldwijd.nl

 • Vervoer

  De hoofdwegen in Georgië en in de grote steden verkeren in een redelijk staat. Er wordt hard gewerkt aan het onderhoud. De plattelandswegen worden over het algemeen slecht onderhouden. Tijdens onze groepsreizen naar Georgië rijden we met onze eigen airconditioned bus. 

clock
Tijdzone: Asia/Tbilisi

Lees alles over