Vakantie Mtskheta

Waar de rivieren Aragvi en Mtkvari zich bij elkaar voegen, op slechts twintig kilometer afstand van Tbilisi, ligt Mtscheta. Vanaf de derde eeuw v.Chr. was Mtscheta eeuwenlang de hoofdstad van het oude Georgische koninkrijk Iberië. Bovendien is dit de plek waar de Georgisch-orthodoxe Kerk werd gesticht. Het spreekt voor zich dat er een grote hoeveelheid historisch erfgoed te zien valt in een plaats die gedurende zo’n lange periode zo belangrijk was. 

Een van de bijzondere gebouwen in Mtscheta is de Svetitschoveli-kathedraal, die stamt uit de elfde eeuw. De originele kerk op deze plek werd in de vierde eeuw gebouwd, maar dat bouwwerk raakte beschadigd door onder meer oorlogen en aardbevingen. De kathedraal die er nu nog staat, bevat wel enkele elementen van de originele kerk. De stenen muur die rond de kathedraal gebouwd werd, stamt uit de achttiende eeuw. Het indrukwekkende gebouw werd in 1994 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNSECO.

Ook op UNESCO’s Werelderfgoedlijst staat het zesde-eeuwse Dzjvari-klooster. Dit historische gebouw ligt hoog op een klif, uitkijkend over Mtscheta. Het klooster is een bijzonder voorbeeld van vroegmiddeleeuwse Georgische architectuur en diende als voorbeeld voor veel kerken die later in de regio gebouwd zouden worden. Daarnaast genieten bezoekers aan het Dzjvari-klooster van een adembenemend uitzicht over Mtscheta en de omgeving.