Vakantie Stepantsminda

Dit dorp in het noorden van Georgië, op de grens met Rusland, heette tot 2006 Kasbegi. Toen is besloten om de historische naam Stepantsminda weer terug te brengen. Het plaatsje ligt aan de oevers van de rivier Terek en wordt omringd door pieken van de Kaukasus. De plek is een geliefde uitvalsbasis voor wandelaars, bergbeklimmers en avontuurlijke reizigers die trektochten willen maken in de natuurlijke omgeving.

Het nationaal park Kazbegi is te bereiken via Stepantsminda. Het park beslaat een gebied rond het Kaukasusgebergte dat bestaat uit ruige berghellingen, uitgestrekte bossen en hooggelegen weiden. Maar liefst een kwart van de 1347 plantensoorten in dit gebied is endemisch, wat betekent dat ze nergens anders ter wereld voorkomen. Het natuurreservaat is een belangrijke thuishaven voor onder meer zeldzame vogelsoorten, bruine beren en lynxen.

Een iconisch beeld van Stepantsminda is de Drievuldigheidskerk van Gergeti. Dit veertiende-eeuwse bouwwerk ligt op de top van een berg op 2.170 meter hoogte, in de schaduw van de ruim 5.000 meter hoge bergtop van de Kazbek. Vanuit Stepantsminda heeft het kerkje in deze omgeving een betoverende uitstraling. Wie de kerk wil bezoeken, kan in ongeveer anderhalf uur de steile berghelling beklimmen. Sinds 2018 is er ook een weg die naar de kerk leidt.