Vakantie Tbilisi

Gelegen in de Zuidelijke Kaukasus aan de rivier Koera, was de hoofdstad van Georgië eeuwenlang een belangrijke stop op de Zijderoute. Door de eeuwen heen werd Tbilisi gezien als een plek waar Europa en Azië samenkomen. Dit maakte de stad tot een smeltkroes van culturen, bouwstijlen en religies. De invloeden van verschillende culturen en volkeren zijn nog merkbaar aanwezig in de Georgische hoofdstad. De architectuur van Tbilisi bestaat uit stijlen behorend tot de middeleeuwen, het neoclassicisme, de jugendstil, het stalinisme en het modernisme. 

Deze bijzondere afwisseling in bouwstijlen is duidelijk te zien tijdens een wandeling door de stad. Een bijzonder bouwwerk dat uitkijkt over het historische centrum, is Narikala. Dit fort werd in de vierde eeuw gebouwd als een Perzische citadel, en is sindsdien meerdere malen uitgebreid, verwoest en heropgebouwd. Ook de vele oude kerkgebouwen, zoals de Sioniki-kathedraal en de Sameba-kathedraal, zijn het bezoeken waard. 

Tbilisi heeft een groot aantal museums met uiteenlopende thema’s. Bezoek bijvoorbeeld het Museum van Georgië voor een bijzondere verzameling archeologische artefacten. Ook is hier een expositieruimte ingericht met voorwerpen en verhalen uit de tijd dat Georgië tot de Sovjet-Unie behoorde. Het Zijdemuseum heeft een uitgebreide tentoonstelling over de productie van zijde. Ook is hier zijdewerk uit tientallen verschillende landen te bewonderen.

De naam van de Georgische hoofdstad verwijst naar de natuurlijke warmwaterbronnen waarop de stad gebouwd is.  Deze warme zwavelbaden vormen nog altijd een populaire bezienswaardigheid in Tbilisi. Bezoek de badhuizen voor een kennismaking met traditionele zwavelbaden, sauna’s en scrubmassages. Hoewel Tbilisi ver verwijderd is van de Georgische kustlijn aan de Zwarte Zee, heeft de stad wel verschillende meren in de buurt. Het grootste is de Tbilisizee, een kunstmatig meer met een oppervlakte van 11 vierkante kilometer.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen