Guatemala informatie

Landeninformatie Guatemala

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

De indiaanse bevolking is in Guatemala nog sterk vertegenwoordigd. Ongeveer 55 procent van de inwoners stamt af van de Maya-indianen. De rest van de Guatemalaanse bevolking zijn grotendeels van gemengd Spaans-indiaanse afkomst. Deze mestiezen worden in Guatemala ladinos genoemd. In de Caribische kuststreek wonen veel garífunas, dit zijn mensen van Afrikaansindiaanse afkomst. Hoewel de voertaal Spaans is, worden er nog 22 inheemse talen gesproken en ook de garifunas spreken hun eigen taal.

Cultuur

Religie: het merendeel van de bevolking is katholiek. Slechts enkele indianen zijn het Mayageloof trouw gebleven. Maar in de overwegend indiaanse gebieden is het katholicisme duidelijk vermengd met oude Mayarituelen. Een minderheid van de indianen zijn begin deze eeuw door Amerikaanse zendelingen bekeerd tot het protestantse geloof.

Folklore
Voor liefhebbers van folklore en volksgebruiken is een bezoek aan de indiaanse streken een must. Traditionele dansen, muziek en religieuze rituelen hebben hier de Spaanse overheersing overleefd. Natuurlijk dien je respect te tonen voor de bevolking en haar gebruiken. Rituelen en gebouwen met een religieus karakter kun je daarom beter niet fotograferen. Deze religieuze gebouwen omvatten vaak een groter oppervlak dan in eerste instantie zichtbaar is. Zo is in Chichicastenango de trap vóór de kerk ook gewijde grond, en niet alleen het interieur. Op het beschadigen of meenemen van Maya- of koloniale objecten staan zware straffen.

Flora en Fauna

Guatemala kent een grote variëteit aan flora en fauna en is voor natuurliefhebbers een waar paradijs. Het kent meer dan 7000 plantensoorten en zo'n 600 orchideeënsoorten, waarvan 200 inheemse soorten. Ook qua fauna kent het land een grote diversiteit. In de jungle leven o.a. wilde kalkoenen, apen, wilde katten, ocelotten, poema's en prachtig gekleurde vlinders. Ook de verscheidenheid aan vogels is enorm; meer dan 900 soorten. De nationale vogel van Guatemala is de kleurrijke Quetzal.

Geografie

Guatemala is het noordelijkste land van Centraal-Amerika. In het noorden en westen grenst het land aan Mexico, in het oosten aan Belize, Honduras, El Salvador en de Caribische Zee en in het zuiden aan de Stille Oceaan. Guatemala heeft een oppervlakte van 109.000 km² (ruim 3 keer zo groot als Nederland) en is verdeeld in 22 provincies

Geschiedenis

Samen met het Mexicaanse schiereiland Yucatan is Guatemala de bakermat van de Mayacultuur. Al vanaf het jaar 250 begonnen de Maya’s met het bouwen van grote tempels en steden. Deze waren toen nog gevestigd in de bergen en hooglanden. Het echte hoogtepunt van de Mayabeschaving vond echter plaats tussen 600 en 900 op het Petén-laagland. Columbus was in 1502 de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Guatemala. De Spanjaard Pedro de Alvarado veroverde het gebied vanuit Mexico vanaf 1523. Dit was mogelijk, omdat het eens zo machtige Mayarijk versplinterd was vanwege een stammenoorlog. De Spanjaarden buitten de indiaanse bevolking op een afschuwelijke manier uit door hen te laten werken op hun plantages. Overigens werden hiervoor ook grote aantallen Afrikaanse slaven overgebracht. Met de komst van dominicaner, franciscaner en augustijner monniken werden de indianen gekerstend en waren ze gedwongen de Mayacultuur grotendeels op te geven.

In 1821 werd Guatemala onafhankelijk. Vanaf dat moment is de Guatemalteekse bevolking gebukt gegaan onder het bewind van dictatoren, junta's en terreurorganisaties. Vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw kwam daar ook nog eens de ellende van een burgeroorlog bij. Pas in 1996 werd de vrede hersteld. Sindsdien is Guatemala een volwaardige democratie.

Klimaat

Guatemala heeft een tropisch klimaat met hier en daar grote verschillen in temperatuur door de invloed van de zee en de hoogte. In het hoogland is het het koelst met temperaturen van rond 22 graden Celsius overdag. Aan de kust is het het warmst met daggemiddelden van rond de 30 graden Celsius. De meeste neerslag valt van mei tot oktober. Het droge seizoen loopt van oktober tot mei.

Politiek/Economie

In 2008 heeft de bevolking Álvaro Colom tot president van Guatemala gekozen. In de grondwet van 1993 is bepaald dat hij zijn werk slechts een ambtsperiode van vier jaar mag uitoefenen. De helft van de Guatemalaanse bevolking verdient geld in de landbouw. Guatemala is de grootste koffie-exporteur van Midden-Amerika en daarom is koffie dan ook haar grootste exportproduct. Naast koffie worden ook suiker, bananen, bonen en vlees geëxporteerd. In vergelijking met de Midden-Amerikaanse buurlanden is de industrie in Guatemala goed ontwikkeld. Er wordt rubber, textiel, bouwmateriaal en papier geproduceerd. Ondanks de jaarlijkse groei behoort het bruto nationaal product van Guatemala met achttien miljard dollar tot een van de laagste van het westelijk halfrond.