Vakantie Höfn

Op het schiereiland tussen de Hornafjödður en de Skarðsfjörður fjorden ligt Höfn, wat ‘haven’ betekent. Dit is een vissers- en handelsstadje in het zuidoosten van IJsland. Höfn telt zo’n 2100 inwoners en het is daarmee de grootste plaats in de Vatnajökull-regio.

Natuurschoon
Voor de meeste toeristen is Höfn de uitvalsbasis voor meerdere natuurverschijnselen in de nabije omgeving. Er gaan vanuit deze plaats excursies naar het natuurpark Skaftafell, de Vatnajökull gletsjer, en het gletsjermeer Jökulsárlón.  

Verse vis
De lokale bevolking leeft voornamelijk van de visserij. Elke dag wordt de vangst aan land gebracht en in de nabijgelegen visindustrie verwerkt. Hier wordt de vis gereed gemaakt voor consumptie in de lokale restaurants. Het is dan ook zeker de moeite waard om in Höfn de verse kabeljauw, de haring en de Noorse kreeft te proberen. 

Gletsjermuseum
Tijdens een verblijf in Höfn is een bezoekje aan het gletsjermuseum aan te raden. Hier wordt in detail omschreven hoe de werking van de Vatnajökull gletsjer is. Er staan allerlei opgezette dieren uit de omgeving en er is authentiek klimmateriaal uit de jaren vijftig tentoongesteld. Ook zijn er beelden te zien van bekende films die opgenomen zijn in dit gebied, waaronder Batman Begins, Tomb Raider en twee James Bond films.