IJsland informatie

Landeninformatie IJsland

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

IJsland is een dunbevolkte Republiek en telt zo'n 300.000 inwoners. Het merendeel van de inwoners is woonachtig in de hoofdstad Reykjavik. Hiervan hangt ruim 80% het evangelisch-lutherse geloof aan. De IJslanders maken bijna geen gebruik van geslachtsnamen, maar van zogeheten patroniemen. Bijvoorbeeld: 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' (zoon van 'Grímur')

Cultuur

Kenmerkend voor de IJslandse cultuur zijn de vele sagen en legenden, waarin de IJslander heilig gelooft. Deze legendes staan bol van trollen, elfen, geesten, afturgangas (zombies), bloeddorstige vrouwen, vikingkoningen en goden en helden uit de Noord-Germaanse mythologie.

De IJslanders geloven dat er dicht bij Hafnarfjördur een grote magische nederzetting is waar deze mystieke wezens leven. In de omgeving van Hafnarfjördur zou daarom woningbouw versneld worden, dankzij de nachtelijke hulp van elfen. Volwassenen en kinderen hebben veel respect voor mythologische wezens, met name voor elfen. Vanaf de stad kan de toerist aan een tour deelnemen die langs de vermeende woonplaatsen van onzichtbare wezens loopt.

 


Flora en Fauna

De overweldigende ongerepte natuur van IJsland maakt dit tot een land dat u absoluut gezien moet hebben. Op een relatief klein landoppervlak komen veel verschillende landschappen voor. Zowel gletsjers als vulkanisme maken IJsland tot een unieke bestemming. Verder is een belangrijk kenmerk de afwezigheid van bomen. Dit beperkt zich tot dwergwilgen, dwergbeuken en kreupelgewassen. Dit in tegenstelling tot vele jaren geleden, toen de eerste bewoners zich op IJsland vestigden. In die tijd waren grote delen (20%) van IJsland bebost. Mossen en korstmossen komen zeer veel voor op IJsland. Het roodkleurige IJslandse mos is een van de bekendste korstmossoorten.

De dierenwereld is niet erg rijk aan soorten vanwege de noordelijke ligging en het feit dat de dierenwereld nog niet zo oud is (IJsland is nog geen 20 miljoen jaar oud!) Op IJsland komen wel ontelbare vogels en vogelsoorten voor, waaronder eenden, ganzen, zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de sneeuwuil.

Geografie

IJsland ligt tussen Groenland en het vaste land van Europa, ten zuiden van de poolcirkel en wordt omringd door de Atlantische Oceaan. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zorgen ervoor dat het unieke landschap er steeds anders uitziet. Het land bestaat uit een hoog plateau waarin vulkanische activiteit is en kentongeveer 35 vulkanische systemen. Dit kenmerkt het bergachtige landschap. Tafelbergen wisselen af met actieve en slapende vulkanen en caldera's, waartussen rivieren zich een weg banen.

IJsland is geologisch gezien nog erg jong. Rivieren moeten zich nog een weg door het harde basalt slijten, waardoor er veel watervallen zijn ontstaan. De Dettifoss is de grootste waterval van Europa wanneer gekeken wordt naar het watervolume van deze waterval. Ook de lavavlakten kenmerken het landschap van IJsland. In het verleden werden valleien geheel opgevuld door lava van grote vulkaanuitbarstingen, hierdoor zijn deze lavavlakten ontstaan. De beroemdste vulkaan op IJsland is de Hekla, bijna ingehaald door de befaamde Eyjafjallajokull.

 

 

 


Klimaat

Dankzij de warme golfstroom heeft IJsland koele zomers en milde winters. In het binnenland is het doorgaans aanzienlijk kouder. De gemiddelde temperatuur ligt s zomers tussen de 10°C en 15°C. In de winter vriest het op het eiland zo'n twee tot 14 graden. In het binnenland en op de gletsjers kan het zelfs kouder worden dan -30 graden celsius. Op IJsland valt meer regen dan in Nederland. In Reykjavik regent of sneeuwt het 148 dagen per jaar. Daarnaast kan het weer binnen vijf minuten omslaan, dus houdt u daar met uw kledingkeuze rekening mee.

Politiek

IJsland heeft een grondwet en vormt een parlementaire regering. De president wordt gekozen voor een periode van 4 jaar, maar kan oneindig worden herkozen. Echter, hoewel er een president is, is de macht toch in handen van het parlement, welke tevens om de 4 jaar wordt herkozen, echter onafhankelijk van de presidentsverkiezingen. Evenals in Nederland zijn IJslanders vanaf 18 jaar stemgerechtigd.