Vakantie Skaftafell

Het Nationaal Park Skaftafell ligt in het zuiden van IJsland tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn. Sinds 2008 is het park een onderdeel van het nog grotere park Vatnajökull. Het natuurgebied ligt tussen een gletsjer en een gigantische bergketen en dit heeft tijdens het ontstaan gezorgd voor een soort natuurlijke bescherming. Mede hierdoor heeft de natuur zich hier kunnen ontwikkelen tot een bijzonder mooi Nationaal Park. Je vindt hier ruige bergen, gletsjers, watervallen en waanzinnige vergezichten.

Wandelen
De meest populaire activiteit in Skaftafell is wandelen. Het park biedt voor ieder wat wils. Je kunt er voor kiezen om het rustig aan te doen op de makkelijk begaanbare paden, of je kiest voor een avontuurlijke hike. Ook variëren de mogelijkheden tussen wandelingen van een paar kilometer, tot tochten waarbij je zo’n twintig kilometer moet afleggen. 

Svartifoss
De makkelijkste wandeling is die naar de waterval Svartifoss. Na zo’n twee kilometer op een makkelijk begaanbaar pad, kom je aan bij deze schitterende waterval. Het water stort hier vanaf een hoogte van 25 meter naar beneden. Maar het is niet zozeer de hoogte wat Svartifoss zo bijzonder mooi maakt. Het zijn de honderden zwarte basaltzuilen op de achtergrond die de waterval een fascinerende uitstraling meegeven. De zeshoekige basalten zijn ontstaan door de eeuwenlange vulkanische activiteit in het gebied.