Vakantie Thingvellir

Het adembenemende Thingvellir is één van de drie nationale parken in IJsland. Het ligt in het zuidwesten op zo’n vijftig kilometer afstand van Reykjavik. In Thingvellir loopt een breuklijn tussen twee tektonische platen die jaarlijks enkele millimeters uit elkaar beweegt. Het is de grens tussen de Euraziatische plaat en de Noord-Atlantische plaat. 

Silfra
De breuklijn in Thingvellir loopt dwars door het Thingvallavatn-meer en dit heeft gezorgd voor een buitenkans voor de mens. Het uit elkaar bewegen van de platen heeft namelijk één van de meest populaire duik- en snorkellocaties van de wereld doen ontstaan: Silfra. In het kraakheldere water kun je de onderwaterwereld tussen twee tektonische platen verkennen. 

Geysir en Strokkur
Het Thingvellir Nationaal Park maakt deel uit van de Golden Circle: de regio in het westen van IJsland met diverse hoogtepunten. Het meest bekende natuurfenomeen van IJsland zijn de geisers die ook behoren tot de bezienswaardigheden van de Golden Circle. Geysir is de beroemdste geiser van het land. Met een enorme kracht kan het water tot z’n zestig meter hoogte de lucht in worden gespoten. Geysir is nu veelal slapende en doet dit nog maar zelden. Daardoor gaat de meeste aandacht nu naar de naastgelegen geiser Strokkur. Deze komt een paar keer per uur tot uitbarsting en lanceert het water tot een indrukwekkende dertig meter hoogte. 

Gullfoss
In de Golden Circle ligt ook één van de meeste spectaculaire watervallen van IJsland: Gullfoss. Het water stort in verschillende etappes in een diepe en brede kloof naar beneden. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid stuifwater, wat in combinatie met zonlicht schitterende regenbogen veroorzaakt. Door dit weerzinwekkende fenomeen heeft de waterval de naam Gullfoss – wat gouden waterval betekent – gekregen. Je kunt helemaal tot aan de rand van de waterval komen, maar houdt rekening met een nat pak en harde wind.