Vakantie Agra

De stad Agra is het thuis van het bekendste gebouw van India, de Taj Mahal. De “Taj” is, uit liefde voor zijn vrouw Mumtaz, gebouwd in opdracht van keizer Shah Jahan. Zij overleed, na 17 jaar huwelijk bij de geboorte van hun 15e kind. De bouw van dit sprookjesachtige liefdesmonument startte in 1631 en werd in 1653 voltooid. In totaal werkten 20.000 mensen aan het gebouw, dat volledig is opgetrokken uit marmer en versierd met halfedelstenen, die in prachtige patronen in het marmer zijn ingelegd. Het gebouw is dus zowel van dichtbij als van een afstand een absoluut wonder om te zien.

Bekijk de Taj Mahal met Google Street View

Een opmerkelijk verhaal is dat er plannen waren om een tweede Taj Mahal te bouwen. Als contrast met dit witte sprookje had Shah Jahan namelijk een zwarte marmeren Taj Mahal willen laten bouwen om daar zijn eigen graftombe te plaatsen. Hij werd echter door zijn zoon afgezet voordat dit verwezenlijkt kon worden. Nu ligt hij samen met zijn vrouw begraven in de graftombes in de kelder van de witte Taj Mahal.

Een andere bezienswaardigheid is het Agra-fort dat in 1565 gebouwd werd onder keizer Akbar. Het was bedoeld als militair bouwwerk, maar in de tijd van de kleinzoon van Shah Jahan kwam de nadruk te liggen op een keizerlijk paleis. Het fort heeft 20 meter hoge, massieve muren, die omringd worden door een 10 meter brede gracht van 2,5 kilometer lengte.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen