In een landschap vol fruitkwekerijen en bloemenvelden, in het oosten van Java, ligt dit koele bergdorpje. Batu wordt ook wel het "Zwitserland van Indonesië" genoemd, vanwege de prachtige uitzichten en het milde klimaat. De groene omgeving doet echter eerder denken aan een Indonesische versie van de Andes dan aan de besneeuwde Zwitserse Alpen. Geen wintersport dus in Batu, maar wel een betoverende plek waar reizigers kennis maken met het ware Java.

Voor lokale bewoners is Batu al lange tijd een populair oord om de weekenden door te brengen. De frisse berglucht en het rustige tempo van het platteland maken het plaatsje tot een bestemming om echt even te relaxen. Verschillende natuurlijke warmwaterbronnen en zwembaden liggen verspreid over de vulkanische regio. Het plaatsje heeft bovendien een automuseum, vol Oldtimers en historische voertuigen. Enkele kilometers buiten Batu ligt de Coban Rondo-waterval en bijbehorend bezoekerscentrum met een doolhof en kraampjes die eten verkopen.

Excursie naar Bromo
Zo'n vijftig kilometer ten oosten van Batu ligt het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park, een beschermd natuurgebied rond de beroemde Bromo-vulkaan. In Indonesië liggen veel betoverende locaties om een zonsopkomst te bewonderen, maar deze plek staat zonder twijfel op nummer één. De Bromo is een actieve vulkaan in het Tenggermassief, een enorme caldera met vulkanen, meren, rivieren en een uitgestrekte zandzee.

Deze setting is ideaal voor een onvergetelijk avontuur tijdens een ochtendexcursie. Vanaf het hooggelegen uitkijkpunt is de zonsopkomst fenomenaal. De Bromo en omliggende vulkanen steken uit boven de zandzee, gehuld in een ochtendmist. Elementen van het landschap verschijnen een voor een uit de duisternis, terwijl de omgeving geleidelijk transformeert. De zon creëert een spectaculaire show die de Bromo in verschillende kleuren verft: donkerpaars, feloranje en vuurrood!

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen