Uitgestrekte plantages van koffie, kruidnagel en cacao omringen Kalibaru, een lieflijk dorpje op het Javaanse Ijen plateau. Voor de meeste reizigers is Kalibaru de laatste bestemming op Java voordat de bootreis naar buurteiland Bali wordt gemaakt. Toch is het plaatsje meer dan slechts een tussenstop. De plantages en de daarbij behorende geschiedenis maken dit een plek met een rijke historische en culturele lading.

Het is dan ook de uitgelezen plek om iets te leren over de eeuwenlange gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Java is bijvoorbeeld waar ‘De Heeren van de Thee’, de beroemde roman van Hella S. Haasse, zich afspeelt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal vertelt dit boek over koloniale politiek, theeplantages en het dagelijks leven van een Nederlands stel in negentiende-eeuws Indonesië (toen nog Nederlands-Indië).

De ligging van Kalibaru is bovendien perfect om een bezoek te brengen aan een van de natuurgebieden in het oosten van Java. De Ijen vulkaan ligt niet ver van Kalibaru en is misschien wel een van de fascinerendste natuurlijke bezienswaardigheden op Java. Ook goed bereikbaar is Alas Purwo Nationaal Park, een divers natuurgebied van regenwouden, mangroves en savannes.

Kalibaru Plantage Tour

Leer van een gids alles over kokosnoten, muskus, rubber, peper, cacao, vanille en andere gewassen

Specerijenplantages
De beste manier om de omgeving (én de geschiedenis) van Kalibaru te verkennen, is met een rondleiding over een van de plantages. Een toer begint over het algemeen met een warm en vrolijk welkom van de kinderen die op de plantage leven. Een gids zal daarna alles vertellen over de kokosnoten, muskus, rubber, peper, cacao, vanille en andere gewassen die op de plantage worden verbouwd. Bekijk de planten met eigen ogen en ruik aan de verse kruiden, al luisterend naar de verhalen over de geschiedenis van deze omgeving.

De rondleiding op de plantage eindigt met een bezoek aan een traditioneel rijstveld met een schitterend uitzicht. Kom even bij van alle indrukken van de dag in deze natuurlijke omgeving, onder genot van een vers kopje koffie of thee met een lokaal tussendoortje.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen