De Gordel Van Smaragd

Praktische info Indonesië en Bali

Praktische info Indonesië en Bali

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die u van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het  serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn. Op Sumatra zijn de hotels over het algemeen van iets mindere kwaliteit.

Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet en veel hotels hebben een zwembad.

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Beste reistijd

In Indonesië is de temperatuur gedurende het jaar nagenoeg gelijk, het tropische klimaat zorgt ervoor dat het rond de 30 graden is.

Het klimaat in Indonesië is verdeeld in een droge- en een regenperiode. Op Bali en Java is de droge periode in de maanden juni tot en met oktober. Op Sumatra valt er in de maanden mei tot en met augustus de minste neerslag.

In de nattere periode, oftewel het regenseizoen van november tot en met april, regent het zeker niet de hele dag. In de namiddag valt er meestal een tropische bui, waarna de zon in de meeste gevallen gewoon weer tevoorschijn komt. Deze regen zorgt ook voor het mooie, groene landschap.

Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u geen wereldstekker nodig. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt, waarna het hotel overschakelt op de eigen stroomgenerator. De 'storing' duurt vaak slechts enkele minuten. Wel adviseren wij u een zaklantaarn mee te nemen.

Eten en drinken

Rijst is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd. Bij de maaltijd worden twee of meer verschillende groentes geserveerd gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht. Sambal en groente uit het zuur completeren de maaltijd.

De Indonesische keuken is over het algemeen behoorlijk heet, hoewel de keuken steeds meer is afgestemd op buitenlanders. Wanneer u in een rode peper hapt, neemt u dan snel een hapje witte rijst of een schepje suiker en ga niet zoals wij gewend zijn veel water drinken.

Om maag en darmklachten te voorkomen is het belangrijk, dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild is. Het eten van salades is af te raden. Daar staat tegenover, dat Indonesië enorm veel exotisch fruit heeft. Mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst, wanneer ze vers geplukt zijn! U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg. In de eetstalletjes (de warungs) langs de weg kunt u als toerist beter niet gaan eten, hoe lekker de geroosterde stokjes saté ook ruiken.

Het drinken van leidingwater is zeer sterk af te raden! Het beste koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. In de meeste hotels zult u ook flesjes water aangeboden krijgen op de kamer. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Geïmporteerde dranken, zoals whisky's en wijnen zijn wel erg duur!

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte en niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Geld en Valuta

De nationale munteenheid in Indonesië is de Rupiah. De biljetten zijn allemaal even groot, de kleuren zijn echter bij elk bedrag verschillend.

Contant geld en reischeques
U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (maximaal 1,5 miljoen per keer mogelijk), waardoor steeds mínder mensen gebruik gaan maken van Travellercheques. Wij raden u aan om excursies in Rupiah te betalen. Verder is het handig om een kleine hoeveelheid contant geld in Euro's of Dollars mee te nemen (let op: biljetten ZONDER scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven en wat betreft de Dollars, NIET ouder dan seriejaar 1999). Deze kunt u makkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken (hoewel deze in de regel wat vroeger sluiten).

In toeristencentra staan de wisselkantoren op elke straathoek, maar de koers in de grote hotels is meestal slecht.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Indonesië is een goedkoop land en u kunt er voor veel minder geld lunchen of dineren dan in Nederland, ook de drankjes (vooral pure fruitsappen) zijn er goedkoop.

Let wel even op dat men er geen (slecht) water bij doet! Alle geïmporteerde dranken (sterke drank en wijn) zijn echter enorm duur. U kunt ook voor leuke prijzen de mooiste souvenirs kopen, maar laat u niet oplichten en ding af!Overgebleven Rupiah kunt u op de luchthaven terugwisselen naar Amerikaanse Dollars.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Nationale Feestdagen

Nyepi Day: Silence day (Nyepi) is het feest wat hoort bij het Balinese nieuwe jaar (Icaka). Voorafgaand aan 'Nyepi' zijn er reinigings- en offerceremonieën om de slechte geesten te verdrijven.

Op Nyepi zelf dient er totale stilte in acht worden genomen. Wij wijzen u op het feit dat op deze dag op het hele eiland geen enkele aktiviteit plaatsvindt. Geen licht, geen muziek, geen verkeer in de straten etc. Het is verboden om huis of hotel te verlaten. Toeristen die op het vliegveld aankomen dienen daar te blijven. Dit om de slechte geesten te doen geloven dat Bali uitgestorven is en zodoende hun interesse in Bali (en bewoners) verliezen.

Nyepi Day 2017: 28 maart

Ramadan: de Islamitische vastenperiode. Tijdens Ramadan kunnen onze reizen gewoon uitgevoerd worden, maar u dient rekening te houden met lokale gewoonten en eventuele programmawijzigingen.
Ramadan 2017: 27 mei t/m 24 juni

Indonesië heeft de volgende feestdagen:
2017
21 september 2017 - Islamitisch nieuwjaar
01 december 2017 - verjaardag van de profeet Muhammad
25 - 26 december 2017 – Kerstmis

2018
16 februari 2018 - Chinees nieuw jaar
17 maart 2018 -  Nyepi
30 maart 2018 - Goede Vrijdag
13 april 2018 - Israj Miraj, islamitische feestdag
01 mei 2018 - Labor day 
10 mei 2018 - Ascension Day Jesus Christ
29 mei 2018 - Waisak
01 juni 2018 -  Pancasila Day
15 juni 2018 - Idul Fitri
16 juni 2018 - Idul Fitri
17 augustus 2018 - Independance Day
22 augustus 2018 - Idul Adha
11 september 2018 - Islamitisch nieuwjaar 
20 november 2018 -  verjaardag van de profeet Muhammad
25 december 2018 - Kerstmis

 


Nuttige adressen

Ambassade van Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517KC Den Haag
Tel: 070 3108100
www.indonesia.nl

Nederlandse Ambassade in Indonesië:
Jalan HR Rasuna Said Kav. S-3,
Jakarta 12950
Indonesia
Tel: 0062 21 524 82 00
Fax: 0062 21 520 07 34

Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Vanaf 12 juni 2015 is het toeristenvisum komen te vervallen. Dit betekent dat u ter plaatse geen visum meer hoeft aan te schaffen. Wanneer u langer dan 30 dagen in Indonesië wilt verblijven, dient u wel vooraf een visum te regelen. FOX kan voor u het visum regelen bij een verblijf van maximaal 60 dagen. Voor kosten van het visum via FOX zijn op aanvraag verkrijgbaar.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
• Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
• Kopie van uw polis van uw reisverzekering
• Kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mail adres van FOX Verre Reizen
• Geld, bankpas en evt. creditcard
• Vergeet uw pincode niet, ook niet van uw creditcard!

Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse of Engelssprekende reisleider. Deze is vaak geboren en getogen in het land waar u rondreist. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. Op de luchthaven ontmoet u de reisleider, die u gaat begeleiden op het betreffende eiland. Bij het verlaten van, bijvoorbeeld Sumatra, wordt u uitgezwaaid door uw reisleider en op het volgende eiland bijvoorbeeld Java weer welkom geheten door de volgende reisleider. De reisleider is uw aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn/haar uiterste best doen om uw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.

Tijdens het verblijf op Bali zult u op de luchthaven worden verwelkomd door een vertegenwoordiger van onze lokale partners, die u naar het hotel brengt. Let op, dit geldt alleen als u de transfers via FOX geregeld heeft! Op gezette tijden zal de FOX-vertegenwoordiger u in uw hotel bezoeken en u desgewenst adviseren welke optionele excursies u op Bali of Lombok kunt maken.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Er is in Indonesië veel te koop! Met een verbazingwekkend snel tempo worden warenhuizen en winkelcentra gebouwd. Hier kunt u tegen vastgestelde prijzen allerhande luxe waren en souvenirs kopen variërend van houtsnijwerken, batik, gouden en zilveren voorwerpen, sieraden, wajangpoppen en nog veel meer.

Op markten en in kleine winkeltjes onderweg is ook van alles te koop, maar hier is het wel belangrijk dat u gaat afdingen. Laat u niet afschrikken door de opmerkingen van de verkoper, die roept bankroet te gaan. Afdingen is een sport en gaat met veel show gepaard. Begin met de helft van de vraagprijs om daarna op ongeveer 40% onder de vraagprijs te eindigen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon en internet

Communiceren met het thuisfront is vanuit Indonesië niet moeilijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik en kunt u eenvoudig gebruik maken van uw mobiele telefoon. Wees voorzichtig met het bellen vanaf uw mobiele telefoon en vanuit de hotelkamer, de kosten kunnen enorm oplopen. Een alternatief is een lokale simkaart aan te schaffen, hierop kunt u kosteloos gebeld worden en vaak zijn de kosten voor het bellen naar Nederland aanzienlijk lager. Op luchthavens en in grotere winkelcentra kunt u deze bij een telefonie winkel aanschaffen. Let op: Indonesië heeft een afwijkende landentoegangscode voor Nederland: 00131.

Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wi-Fi wordt ook in de meest accommodaties aangeboden, en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl u in de grotere hotels alleen tegen vergoeding van Wi-Fi gebruik kunt maken. Houdt u er rekening mee dat de Wi-Fi soms alleen beschikbaar is in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes.

Tijdsverschil

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Op Java en Sumatra is het vijf uur later dan in Nederland. Op Bali en Lombok is het tijdverschil zes uur. In de wintertijd komt er nog een uur bij.

Tips en fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis verrichten tientallen personen diensten voor u, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld.

Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van uw rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat u niet de hele dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten.  Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als u twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.

Het bedrag voor de fooienpot is bij elke reis te vinden onder het tabblad ‘Data en Prijzen', waar onder de tabel met vertrekdata een tabblad 'niet inbegrepen' opengeklapt kan worden. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in Euro's betaald worden.

In Indonesië doet men alles voor u met een glimlach, maar er wordt altijd gerekend op een tip als u bijv. een foto maakt van een rijstplukster, als men u helpt bij het oversteken of als men uw koffer in uw kamer heeft afgeleverd. Het is aan te raden om een aantal briefjes van 5.000 en 10.000 Rupiah bij u te dragen, zodat u altijd iets kleins bij de hand heeft. Voor een kamermeisje is een fooi van Rp. 10.000 op zijn plaats. Voor kofferjongens Rp. 5.000 per stuk bagage. Een bezoek aan een openbaar toilet kost ca. Rp. 2.000. In de hotels en restaurants wordt de tip al op de rekening verwerkt, u hoeft dus niet nog extra te geven!

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinatieadvies van de Reisdokter:
Officieel zijn voor een bezoek aan Indonesië geen vaccinaties verplicht.
Wel worden een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en B.
Daarnaast wordt voor een verblijf op Sumatra het gebruik van malariatabletten aanbevolen.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.
Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.

Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt De Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Veiligheid

Over het algemeen is Indonesië voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Indonesië goed op te letten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat.

Geld en waardevolle papieren die u onderweg nodig heeft kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.

Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

De fietsriksja of tuk,tuk is het vervoermiddel bij uitstek in de stad. Een ritje kost gemiddeld € 1,50. Het is verstandig om, voordat u instapt, de ritprijs af te spreken. Dit om onaangename misverstanden te voorkomen. Taxi’s vindt u alleen in de grote steden. Het is verstandig om de taxi via de hotelreceptie te bestellen. Ook hiervoor geldt: van tevoren de prijs afspreken! Het huren van een auto raden wij af. Verder beschikt Indonesië over een goed spoorwegennetwerk, stadsbussen, Intercitybussen en vele minibusjes. Ook worden er veel binnenlandse vluchten uitgevoerd.

Het verkeer in de grote steden kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossekarren, tuktuks, becaks, bemo’s, riksja’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk!
Het wegdek in sommige steden is niet van optimale kwaliteit. Er is gewoonweg geen geld om dit te fatsoeneren en bovendien spoelen in de regentijd complete stukken asfalt weg.

Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat uw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer u een reis boekt bij FOX vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kunt u bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen & Inbegrepen’.
Terug naar boven