Vakantie Bandung

In het heuvelige hoogland van de Preanger ligt de hoofdstad van West-Java en een van de grootste steden van Indonesië. Bandung is een levendige stad vol architectonische bezienswaardigheden en lokale dagactiviteiten. Wissel de drukke straten en kledingwinkels af met de overweldigende uitzichten over vulkaankraters in de omgeving. Dankzij de hoge ligging is het klimaat hier verrassend koel - een goede reden om hier enkele nachten te verblijven.

Hoewel Bandung een miljoenenstad is, zijn er veel mogelijkheden om op intieme wijze de West-Javaanse cultuur te ontdekken. Een van de beroemdste plekken in Bandung is Saung Angklung. Deze muziekschool werd gesticht met het idee om lokale kinderen van de straat te houden door muzieklessen te geven. Zij leerden spelen op de angklung, een muziekinstrument van bamboe dat in 1938 in Bandung werd uitgevonden. Probeer zelf dit lokale instrument te bespelen en bewonder een spectaculaire opvoering van Javaanse muziek en dans.


Nederlandse geschiedenis

Koloniale invloeden zijn nog altijd voelbaar aanwezig in en rond Bandung, te beginnen bij het straatbeeld. Bijna een eeuw geleden werd deze stad 'het Parijs van Java' genoemd. De koloniale art deco gebouwen waaraan Bandung die naam dankte, zijn nog altijd te zien in de straten van de grote stad. In de jaren twintig en dertig werden veel van deze gebouwen door Nederlandse architecten ontworpen.

De vele rijen witte kruisjes op het ereveld Pandu vormen een indrukwekkend contrast met de groene omgeving eromheen. Deze Nederlandse begraafplaats ligt in het noorden van Bandung en is gewijd aan doden die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het veld telt duizenden graven van Nederlandse militairen en slachtoffers van Japanse concentratiekampen.

Ten zuiden van Bandung ligt de theeplantage Malabar, die eind negentiende eeuw door Nederlandse kolonisten werd gesticht. De beroemde historische roman 'Heren van de Thee' van Hella Haasse is gebaseerd op de geschiedenis van deze en andere theeplantages in de regio. In het originele plantagehuis kunnen bezoekers genieten van een lunch met een kopje verse thee.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen