Vakantie Borobudur

In het hart van Java, genesteld tussen de kraters van een tweelingvulkaan, ligt misschien wel het spectaculairste bouwwerk van Indonesië. Borobudur is meer dan duizend jaar oud, maar is nog steeds de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Eeuwenlang lag het religieuze monument verborgen onder vulkanisch as, aarde en dichte begroeiingen, tot het in de negentiende eeuw werd herontdekt.

Sindsdien hebben talloze boeddhistische pelgrims en nieuwsgierige reizigers zich uitgesloofd om deze imposante bestemming met eigen ogen te kunnen zien. De intrinsieke opbouw van het tempelcomplex, als een enorme stoepa met negen etages, suggereert dat het bouwwerk de boeddhistische kosmos uitbeeldt. De grote stoepa bovenop Borobudur staat symbool voor het Nirwana. Ook wie niet gelooft in de boeddhistische religie zal zich hier op een hemelse plek wanen.

Ontdek de Borobudur

Bezoek dit indrukwekkende tempelcomplex

Wandeling door de jungle
Borobudur is te bereiken na een ongeveer vijf kilometer lange wandeling door de jungle. Deze tocht is bergopwaarts, maar is alle moeite waard: onderweg zijn duizenden oude reliëfs te bewonderen. De afbeeldingen tonen verhalen over het leven van de Boeddha én dat van de Javanen in de achtste en negende eeuw. Een gids kan deze fascinerende verhalen tot leven laten komen.

Maar de grootste beloning is natuurlijk te vinden aan het einde van de wandeling. Vanaf de gigantische stenen constructie genieten reizigers een uitzicht over nevelige regenwouden, rokende vulkanen en natuurlijk het indrukwekkende tempelcomplex zelf.

Borobudur tips
De wandeling naar het tempelcomplex bestaat uit een groot aantal brede traptreden. Wie op bezoek gaat bij Borobudur doet er dus verstandig aan om te kiezen voor stevige wandelschoenen en comfortabele kleding. Daarnaast is de tempel een heilige plek in Indonesië. Om respect te tonen aan het heiligdom worden bezoekers gevraagd om de knieën en schouders te bedekken. Bij de tempel worden sarongs uitgeleend voor mensen die niet wisten van deze dresscode, zodat zij deze kunnen lenen tijdens het bezoek aan Borobudur.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen