Vakantie Bukittinggi

In West-Sumatra ligt een bergachtige regio met vruchtbare rijstvelden, spectaculaire kratermeren en ongerepte hooglanden. Dit prachtige landschap is het leefgebied van de Minangkabau, een van oorsprong Maleis volk dat woont in verschillende gebieden van Indonesië en Maleisië. Bukittinggi, een plaats omgeven door de kenmerkende bergketens van West-Sumatra, is de eeuwenoude thuishaven van dit volk.

Letterlijk betekent Buki Tinggi "hoge heuvel". Wie het plaatsje in de Minang-hooglanden bezoekt, zal snel begrijpen waar deze naam vandaan komt. Een uitkijkpunt niet ver van Bukittinggi biedt een onvergetelijk uitzicht over het Karbouwengat. Dit natuurgebied wordt ook wel gezien als de "Grand Canyon van Indonesië". De steile wanden die oprijzen uit het diepe ravijn zijn een bijzondere bezienswaardigheid in de regio. Wilde makaken genieten hier vaak samen met reizigers van het adembenemende, schilderachtige uitzicht.

Karbouwengat

Dit natuurgebied wordt ook wel de "Grand Canyon van Indonesië" genoemd.

Fort de Kock
Indonesië ligt vol met herinneringen aan het koloniale verleden; zo ook Bukittinggi. In 1825, tijdens de Paderi-oorlogen, werd hier een Nederlands fort gebouwd: Fort de Kock. Bukittinggi werd rond dit verdedigingswerk gebouwd en droeg lange tijd dezelfde naam als het fort.

Van het koloniale bouwwerk is tegenwoordig bijna niets meer over – de enige restanten zijn een slotgracht en enkele roestige kanonnen. Maar de locatie waar Fort de Kock gestaan heeft, ligt op een heuvel te midden van de stad. Deze plek is dus zeker de moeite waard voor wie wil genieten van het uitzicht over Bukittinggi en het omliggende platteland.

Singkarakmeer
Misschien wel een van de meest idyllische plaatsen in Sumatra is het Singkarakmeer, zo'n 36 kilometer ten zuiden van Bukittinggi. Dit kratermeer van ruim honderd vierkante kilometer is omringd door bergen, vulkanen en landbouwterrassen.

Wie ontspanning zoekt in de rijke Sumatraanse natuur, zit helemaal goed bij het Singkarakmeer. Het helderblauwe water nodigt uit tot ontspannende activiteiten. Reizigers kunnen hier bijvoorbeeld zwemmen, boottochten maken en vissen. Het Singkarakmeer is voor lokale bewoners vooral bekend omdat het de enige plek ter wereld is waar de Bilih-vis, een zeldzame soort karper, kan leven.