Vakantie Jakarta

De hoofdstad van Indonesië en de grootste metropool van Zuidoost-Azië is een kleurrijke wereldstad vol uitersten. Veel reizen door Indonesië beginnen hier, omringd door chaotische verkeerssituaties en drukke markten. Wie de eerste indrukken heeft verwerkt, zal echter snel zien dat in deze betonnen jungle een wereld van uitnodigende belevenissen schuilt. Maak kennis met een bijzonder gastvrije bevolking, een verrukkelijk aanbod aan restaurants en verrassende plekken van rust en schoonheid - welkom in Jakarta!

De straten van Jakarta worden gedomineerd door betonnen hoogbouw en brede wegen vol voertuigen. De stad zal geen architectonische schoonheidsprijs winnen, maar tussen al het grijs liggen een aantal onmisbare attracties. Het Nationaal Monument op het centrale plein Medan Merdeka is een indrukwekkende 137 meter hoge toren. Het monument staat symbool voor de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië: onderin is een museum gewijd aan dit thema. Bij goed weer biedt de toren een spectaculair uitzicht over de stad.

Boten kijken bij Sunda Kelapa
Sunda Kelapa is de oude haven van Jakarta - uit deze veertiende-eeuwse nederzetting groeide de huidige hoofdstad van Indonesië. Traditionele houten boten genaamd pinisi zijn de enige vaartuigen die de haven mogen betreden. Deze iconische schepen zorgen ervoor dat de haven nog eenzelfde uitstraling heeft als eeuwen geleden.

In de zeventiende eeuw was de havenplaats een belangrijke basis voor de Nederlandse kolonisten, die de plaats in die tijd Batavia noemden. Het Maritiem Museum van Jakarta is gevestigd in het voormalige magazijn en fort van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In dit museum is meer te leren over de band tussen de inwoners van Indonesië en de zee.

Geuren en kleuren: de markten van Jakarta
Kraampjes met authentieke lappen stof, verse vruchten of obscure antieke objecten - de markten van Jakarta hebben voor iedere reiziger iets te bieden. De antiekmarkt van Jalan Surabaya is de perfecte plek om te snuffelen tussen oude camera's, porseleinen potjes en houten kunstwerken.

Wie op zoek is naar een vers stuk fruit of een prachtig gekleurd textiel, kan op bezoek gaan bij Pasar Mayestik. Alle kleuren van de regenboog zijn vertegenwoordigd in de stapels van fruit en groenten, en in het grote aanbod aan stoffen. Wie liever een warme snack probeert, kan zijn neus volgen naar een van de vele straatkraampjes die lokale lekkernijen verkopen. Probeer beroemde Indonesische gerechten zoals saté, nasi goreng en martabak.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen