Vakantie Jogjakarta

Dit culturele centrum van Java is een smeltkroes van historische monumenten, moderne invloeden en beeldschone bezienswaardigheden. Jogjakarta is een uitvalsbasis voor reizigers die het beroemde tempelcomplex Borobudur aandoen, maar is zeker ook de moeite waard als bestemming op zich. Neem een duik in het Javaanse epicentrum van kunst, traditie en taal.

Wie zowel Bandung als Jogjakarta bezoekt, mag de treinreis tussen deze twee steden niet missen. De groene bergen, vulkanen en theeplantages zorgen voor een onvergetelijk uitzicht door het treinraampje!

Cultuur en traditie
Wie in Jogjakarta is, zal ongetwijfeld een bezoek brengen aan het kraton, het achttiende-eeuwse sultanpaleis. Ook nu nog wordt het rijkelijk versierde gebouw bewoond door de sultan. Na een rondleiding kunnen bezoekers genieten van één van Java's traditionele kunstvormen: Wayang. Deze theatervorm bestaat uit een schimmenspel met prachtig bewerkte houten poppen - een onmisbare ervaring tijdens een rondreis door Java!

Een andere kunstvorm waar Java bekend om staat, is het batikken. Batikken is een techniek om stoffen te beschilderen door middel van was en verschillende verfbaden. Al meer dan tweeduizend jaar geleden gebruikte men in het Midden-Oosten en Azië deze methode om stoffen van kleur te voorzien. Het resulteert in kleurrijke sarongs en stoffen met opvallende patronen.

Shoppen en eten
Jogjakarta is dé plek om op zoek te gaan naar authentieke Indonesische en Javaanse souvenirs. De winkelstraat Jalan Malioboro biedt een eindeloos aanbod van winkels en marktkraampjes. Dit kloppende hart van Jogjakarta is vierentwintig uur per dag in beweging. Bezoek de straat voor de beste deals en dat levendige marktgevoel.

Honger gekregen van al dat gewinkel? Ga op zoek naar een traditionele warung. Deze winkels en restaurants van hout of bamboe zijn meestal familiebedrijven die lokale etenswaren verkopen. Probeer een portie pisang goreng, nasi goreng of kroepoek.

Op de fiets rond Jogjakarta
De omgeving van Jogjakarta is erg geschikt om per fiets te verkennen. Maak een tochtje door de stad en langs de rijstvelden op het platteland. Het adembenemende tempelcomplex van Prambanan ligt niet ver van Jogjakarta en is makkelijk per tweewieler te bereiken. Deze verzameling van massieve hindoetempels ligt verspreid over een groene vlakte - de perfecte plek voor een rustige wandeling in het zonnetje.

 

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen