Vakantie Makassar

Met zo'n anderhalf miljoen inwoners is Makassar een van de grootste steden van Indonesië. Toch weten reizigers vaak maar weinig van deze stad óf van het eiland waar zij op ligt. Sulawesi (ook wel Celebes genoemd) is desondanks een van de grootste eilanden van Indonesië. Opvallend is de bizarre vorm van het eiland: van bovenaf lijkt het een beetje op de letter K. Door deze unieke vorm heeft Sulawesi een bijzonder lange kustlijn, die voor grote delen nog vrijwel onontdekt is door reizigers.

Wie Sulawesi bezoekt, komt hoogstwaarschijnlijk aan op de luchthaven van Makassar. Makassar is de hoofdstad van de regio Zuid-Sulawesi en is qua inwonersaantal de grootste stad van het eiland. Enkele moderne flatgebouwen domineren de skyline van deze metropool, maar ook historisch erfgoed is in overvloed aanwezig.

Reis terug in de tijd
Het centrum van Makassar ligt rond het Fort Rotterdam, een zeventiende-eeuws fort dat in de tijd van de VOC een belangrijke handelsplaats was voor specerijen, hout en katoen. Het fort is een van de best bewaard gebleven voorbeelden van Nederlandse architectuur in Indonesië. Binnen het verdedigingswerk staan elf gebouwen die door Nederlanders zijn gebouwd en twee gebouwen van Japanse makelarij. 

Een andere locatie die doordrenkt is met historische waarde is de haven van Paotere, ten noorden van het stadscentrum. Vroeger was dit gebied een enorme specerijenhaven. In de tijd voeren VOC-schepen af en aan om ladingen van kruidnagel en nootmuskaat te vervoeren. Vandaag de dag is er weinig aan het sfeervolle havengebied dat nog verwijst naar dit verleden. De nog altijd drukke haven en aangrenzende vismarkt (een van de grootste vismarkten van het land) zijn vooral in de ochtend het bezoeken waard.

Specerijenhaven van Paotere

Prachtige Buginese schoeners in deze belangrijkste havenstad van Sulawesi.

Kronkelende kustlijn
Op Sulawesi is er geen gebrek aan prachtige stranden en indrukwekkende kustgebieden. In de buurt van Makassar, ongeveer een half uur met een boot, ligt het eilandje Samalona. Hier staan enkele huizen en een winkeltje. De stranden en zee zijn ideaal voor een snorkel-avontuur. Scheepswrakken op de zeebodem zijn getransformeerd tot een smeltkroes van flora en fauna, waardoor er altijd wel iets moois te zien valt onder het wateroppervlak.

Een soortgelijk eilandje is Kodingareng Keke, een stukje paradijs op aarde dat met een boottocht van minder dan een uur te bereiken is. De kristalheldere zee en witte zandstranden hier zijn net als op Samalona perfect voor een dagje zonnen en snorkelen. Dit kleine eiland heeft geen gebouwen of wegen, dus hier is het echt even ontsnappen van de bewoonde wereld!