Vakantie Pemuteran

Aan een kalme baai in het noorden van Bali ligt Pemuteran, een klein stadje omgeven door natuurlijke schoonheid. De chaos en drukte die kenmerkend is voor het zuiden van Bali is hier ver te zoeken. Reizigers trekken dan ook naar dit plaatsje vanwege de afwisselende landschappen die eromheen liggen. Raak geïnspireerd door idyllische bergen, rustige stranden en prachtig koraal: hier ligt namelijk het grootste gebied van ondiepe koraalriffen dat Bali rijk is!

De baai van Pemuteran staat daarom bekend als een van de beste plekken van Bali om te snorkelen en duiken. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In 2000 begonnen wetenschappers hier het Biorock-project, om de toen ernstig beschadigde lokale koraalriffen een handje te helpen. De resultaten zijn indrukwekkend: het koraal is in rap tempo gegroeid en beschadigde stukken zijn hersteld. In 2012 werd Biorock zelfs bekroond als 's werelds grootste, langdurigste en beste project voor koraalrestauratie.

Menjangan-eiland
De ultieme plek om de landschappen onder het wateroppervlak te verkennen, is het onbewoonde Menjangan-eiland. Dit snorkelparadijs is volledig omringd door prachtige koraalriffen. Het is een rijke en gevarieerde onderwaterwereld die smeekt om ontdekt te worden. Er zijn hier bovendien geen gevaarlijke stromingen, waardoor reizigers in alle veiligheid kunnen genieten van het kleurrijke ecosysteem.

Maar de natuur van Menjangan beperkt zich niet tot de zeebodem. Andere bijzondere bewoners van het eiland zijn de herten die vaak rondhangen op afgelegen stranden en soms zelfs een bad nemen in de zee. Daarnaast hebben ook schildpadden deze fijne bestemming ontdekt. Lokale natuurliefhebbers hebben al in de jaren negentig een schildpaddencentrum gesticht om de kwetsbare dieren en hun eieren te beschermen.

Ontdek de onderwaterwereld

We maken een fantastische snorkeltrip bij Menjangan eiland

Na het ontbijt stappen we op de boot naar Menjangan Eiland. Menjangan Eiland staat bekend als mooiste snorkel locatie van Bali en dit gaan we hier dan ook zeker ervaren.

Tocht door de jungle
De heuvels en bergen rond Pemuteran zijn geschikt voor spannende wandeltochten door de natuur van Bali. Een trekking door de jungle is dan ook een onmisbare ervaring voor wie dit plaatsje bezoekt. Er worden regelmatig avontuurlijke tochten georganiseerd door West Bali Nationaal Park, een natuurgebied van bijna 200 vierkante kilometer dat ten westen van Pemuteran ligt. Het landschap bestaat uit regenwoud, droge savanne, laaggelegen boslanden en velden met acacia-struiken.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen