18-daagse single groepsreis Java - Bali

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  Je verblijft gedurende je rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die je van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het  serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn. Op Sumatra zijn de hotels over het algemeen van iets mindere kwaliteit.

  Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet en veel hotels hebben een zwembad.

  Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

 • Beste reistijd

  In Indonesië is de temperatuur gedurende het jaar nagenoeg gelijk, het tropische klimaat zorgt ervoor dat het rond de 30 graden is.

  Het klimaat in Indonesië is verdeeld in een droge- en een regenperiode. Op Bali en Java is de droge periode in de maanden juni tot en met oktober. Op Sumatra valt er in de maanden mei tot en met augustus de minste neerslag.

  In de nattere periode, oftewel het regenseizoen van november tot en met april, regent het zeker niet de hele dag. In de namiddag valt er meestal een tropische bui, waarna de zon in de meeste gevallen gewoon weer tevoorschijn komt. Deze regen zorgt ook voor het mooie, groene landschap.

 • Duurzaam reizen

  Duurzaamheidsproject Bali

  Reizen is en blijft een geweldige ervaring, FOX laat u dan ook graag de wereld zien!

  Het toerisme draagt wereldwijd bij aan een economische welvaart van de betreffende bestemming maar we laten tijdens de reis ook sporen na. Omdat de impact ook op de FOX bestemmingen zichtbaar wordt, gaat FOX tot gerichte actie over. Onder andere het zwerfafval waaronder de "Plastic Soup" is een mondiaal probleem. In dit kader zijn wij samen met andere Nederlandse touroperators en NGO organisaties als het Wereld Natuur Fonds, Plastic Whale en MVO Nederland begin dit jaar naar Bali geweest. Dit eiland is eind vorig jaar negatief in het nieuws geweest vanwege het zwerfafval op de stranden bij Kuta.

  tmpl-Artikelpagina-content-plastic-bali

  Samen met geïnspireerde bewoners en lokale organisaties die al veel doen aan het plastic probleem op Bali, zijn afspraken gemaakt. De afspraken moeten leiden tot het reduceren van het afval vanuit het toerisme. Het statement luidt: ''No more single use plastic from the Tourism Industry". De foto geeft de harde realiteit weer. 

  Vanuit onze doelstelling het reizen daar waar mogelijk te verduurzamen zet FOX zich o.a. in voor het reduceren van wegwerpplastic op de bestemmingen en tijdens haar reizen. 
  Op deze bestemming adviseren wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen en eigen linnen tas.
  Tijdens de rondreis zijn er diverse navulpunten voor de waterflessen. Door het gebruik van een eigen tas reduceer je het gebruik van plastic tasjes.

  Samen onderweg naar een bewustere reiswereld: reis plastic vrij!

  Lees verder voor meer informatie en tips voor een duurzame vakantie

 • Elektriciteit

  De elektriciteit bedraagt 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heb je geen wereldstekker nodig. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt, waarna het hotel overschakelt op de eigen stroomgenerator. De 'storing' duurt vaak maar eventjes. 

 • Eten en drinken

  Rijst is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd. Bij de maaltijd worden twee of meer verschillende groentes geserveerd gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht. Sambal en groente uit het zuur completeren de maaltijd. In Indonesië kun je fantastisch eten en is voor ook voor mensen met diëten voldoende verkrijgbaar.

  De lokale bevolking is gek op pittig gekruid eten, maar je zal merken dat goed rekening gehouden wordt met westerse bezoekers. Sambal en kruidige sauzen worden steeds apart geserveerd, zodat je die naar eigen wens kunt gebruiken. 

  In Indonesië zijn enorm veel soorten exotisch fruit te vinden. Mango’s, verse ananas, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst, wanneer ze vers geplukt zijn! Je zult ze in overvloed aantreffen in restaurants en de reisleider of gids laat je graag proeven bij de stalletjes langs de weg. Het is verstandig om bij deze stalletjes (warungs) niet te eten van gerechten die niet worden bereid waar je bij staat. Kies uitsluitend gerechten die flink verhit zijn en gebruik je gezonde verstand. 

  Het drinken van leidingwater is zeer sterk af te raden! Tijdens de rondreis zijn er meerdere waternavulpunten waar je jouw eigen meegebrachte fles kunt bijvullen. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Geïmporteerde dranken, zoals whisky's en wijnen zijn wel erg duur!

 • Fooien

  Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens je reis verrichten tientallen personen diensten voor je, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld.

  Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van je rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.

  Het bedrag voor de fooienpot is bij elke reis te vinden onder het tabblad ‘Data en Prijzen', waar onder de tabel met vertrekdata een tabblad 'niet inbegrepen' opengeklapt kan worden. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in Euro's betaald worden.

  In Indonesië doet men alles voor je met een glimlach, maar er wordt altijd gerekend op een tip als u bijv. een foto maakt van een rijstplukster, als men je helpt bij het oversteken of als men je koffer in de kamer heeft afgeleverd. Het is aan te raden om een aantal briefjes van 5.000 en 10.000 Rupiah bij je te dragen, zodat je altijd iets kleins bij de hand hebt. Voor een kamermeisje is een fooi van Rp. 10.000 op zijn plaats. Voor kofferjongens Rp. 5.000 per stuk bagage. Een bezoek aan een openbaar toilet kost ca. Rp. 2.000. In de hotels en restaurants wordt de tip al op de rekening verwerkt, dat staat dan ook specifiek vermeld. Je hoeft dan niet nog extra te geven.

 • Fotograferen

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte en niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor jouw camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld & Valuta

  De nationale munteenheid in Indonesië is de Rupiah. De biljetten zijn allemaal even groot, de kleuren zijn echter bij elk bedrag verschillend.

  Contant geld en reischeques
  Je kunt prima geld uit de geldautomaten halen, maximaal 1,5 miljoen per keer. Wij raden aan om excursies in Rupiah te betalen. Verder is het handig om een kleine hoeveelheid contant geld in Euro's mee te nemen (let op: biljetten ZONDER scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven). Deze kun je makkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken (hoewel deze in de regel wat vroeger sluiten).

  In toeristencentra staan de wisselkantoren op elke straathoek, maar de koers in de grote hotels is meestal slecht.

  Klik hier om Indonesische Rupiah te bestellen via GWK Travelex

  Indonesië is een goedkoop land en je kunt er voor veel minder geld lunchen of dineren dan in Nederland, ook de drankjes (vooral pure fruitsappen) zijn er goedkoop. Let wel even op dat men er geen (ongefilterd) water bij doet! Alle geïmporteerde dranken (sterke drank en wijn) zijn echter enorm duur. Je kunt ook voor leuke prijzen de mooiste souvenirs kopen, maar laat je niet oplichten en ding af! Overgebleven Rupiah kun je op de luchthaven terugwisselen naar Euro's. 

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

  Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

 • Nationale Feestdagen

  Nyepi Day: Silence day (Nyepi) is het feest wat hoort bij het Balinese nieuwe jaar (Icaka). Voorafgaand aan 'Nyepi' zijn er reinigings- en offerceremonieën om de slechte geesten te verdrijven.

  Op Nyepi zelf dient er totale stilte in acht worden genomen. Wij wijzen je op het feit dat op deze dag op het hele eiland geen enkele aktiviteit plaatsvindt. Geen licht, geen muziek, geen verkeer in de straten etc. Het is verboden om huis of hotel te verlaten. Toeristen die op het vliegveld aankomen dienen daar te blijven. Dit om de slechte geesten te doen geloven dat Bali uitgestorven is en zodoende hun interesse in Bali (en bewoners) verliezen.

  Nyepi Day 2021: 14 maart

  Ramadan: de Islamitische vastenperiode. Tijdens Ramadan kunnen onze reizen gewoon uitgevoerd worden, maar je dient rekening te houden met lokale gewoonten en eventuele programmawijzigingen.

  Ramadan 2021: 12 april t/m 12 mei

 • Nuttige adressen

  Ambassade van Indonesië
  Tobias Asserlaan 8
  2517KC Den Haag
  Tel: 070 3108100
  www.indonesia.nl

  Nederlandse Ambassade in Indonesië:
  Jalan HR Rasuna Said Kav. S-3,
  Jakarta 12950
  Indonesia
  Tel: 0062 21 524 82 00
  Fax: 0062 21 520 07 34

 • Paspoort en Visum

  Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
  De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

  FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

  Vanaf 12 juni 2015 is het toeristenvisum komen te vervallen. Dit betekent dat je ter plaatse geen visum meer hoeft aan te schaffen. Wanneer je langer dan 30 dagen in Indonesië wilt verblijven, dien je wel vooraf een visum te regelen. FOX kan het visum voor je regelen bij een verblijf van maximaal 60 dagen. De kosten van het visum via FOX zijn op aanvraag verkrijgbaar.

  Houd er rekening mee dat je extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende je reis aan, maar persoonlijke documenten dien je altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. Je ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

  Reizen met kinderen
  Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  Wat neem je verder mee:
  • Fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal)
  • Telefoonnummer alarmcentrale
  • Telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
  • Kopie van je polis van je reisverzekering
  • Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
  • Telefoonnummer en e-mail adres van FOX Verre Reizen
  • Geld, bankpas en evt. creditcard
  • Vergeet de pincode niet, ook niet van je creditcard!

 • Reisbegeleiding

  Tijdens je rondreis word je begeleid door een Nederlandse of Engelssprekende reisleider. Deze is vaak geboren en getogen in het land waar je rondreist. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. Op de luchthaven ontmoet je de reisleider, die je gaat begeleiden op het betreffende eiland. Bij het verlaten van, bijvoorbeeld Sumatra, word je uitgezwaaid door de reisleider en op het volgende eiland bijvoorbeeld Java weer welkom geheten door de volgende reisleider. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn/haar uiterste best doen om je vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.

  Tijdens het verblijf op Bali zul je op de luchthaven worden verwelkomd door een vertegenwoordiger van onze lokale partners, die je naar het hotel brengt. Let op, dit geldt alleen als je de transfers via FOX geregeld hebt! Op gezette tijden zal de FOX-vertegenwoordiger je in je hotel bezoeken en je desgewenst adviseren welke optionele excursies je op Bali of Lombok kunt maken.

   

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Er is in Indonesië veel te koop! Met een verbazingwekkend snel tempo worden warenhuizen en winkelcentra gebouwd. Hier kun je tegen vastgestelde prijzen allerhande luxe waren en souvenirs kopen variërend van houtsnijwerken, batik, gouden en zilveren voorwerpen, sieraden, wajangpoppen en nog veel meer.

  Op markten en in kleine winkeltjes onderweg is ook van alles te koop, maar hier is het wel belangrijk dat je gaat afdingen. Laat je niet afschrikken door de opmerkingen van de verkoper, die roept bankroet te gaan. Afdingen is een sport en gaat met veel show gepaard. Begin met de helft van de vraagprijs om daarna op ongeveer 40% onder de vraagprijs te eindigen.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 • Telefoon en internet

  Communiceren met het thuisfront is vanuit Indonesië niet moeilijk. Bijna in het hele land heb je goed bereik en kun je eenvoudig gebruik maken van je mobiele telefoon. Wees voorzichtig met het bellen vanaf je mobiele telefoon en vanuit de hotelkamer, de kosten kunnen enorm oplopen. Een alternatief is een lokale simkaart aan te schaffen, hierop kun je kosteloos gebeld worden en vaak zijn de kosten voor het bellen naar Nederland aanzienlijk lager. Op luchthavens en in grotere winkelcentra kun je deze bij een telefonie winkel aanschaffen. Let op: Indonesië heeft een afwijkende landentoegangscode voor Nederland: 00131. Ook kun je het teken '+' gebruiken: +31.

  Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wi-Fi wordt ook in de meest accommodaties aangeboden, en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl je in de grotere hotels alleen tegen vergoeding van Wi-Fi gebruik kunt maken. Houd er rekening mee dat de Wi-Fi soms alleen beschikbaar is in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes.

 • Tijdsverschil

  Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Op Java en Sumatra is het vijf uur later dan in Nederland. Op Bali en Lombok is het tijdverschil zes uur. In de wintertijd komt er nog een uur bij.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Vaccinatieadvies van de Reisdokter:
  Officieel zijn voor een bezoek aan Indonesië geen vaccinaties verplicht.
  Wel worden een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en B.

  In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij jouw in de buurt.

  Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
  Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.

  In Indonesië komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

  Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
  • Dragen van bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

  Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

  Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt De Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op jouw reis noodzakelijk kunnen zijn. Je kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: Je krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

  Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

  Wilt je de meest actuele informatie m.b.t. je bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Over het algemeen is Indonesië voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

  Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in Indonesië goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen. Je paspoort, je geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat.

  Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt, kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kun je het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

  De fietsriksja of tuk,tuk is het vervoermiddel bij uitstek in de stad. Een ritje kost gemiddeld € 1,50. Het is verstandig om, voordat je instapt, de ritprijs af te spreken. Dit om onaangename misverstanden te voorkomen. Taxi’s vind je alleen in de grote steden. Het is verstandig om de taxi via de hotelreceptie te bestellen. Ook hiervoor geldt: van tevoren de prijs afspreken! Het huren van een auto raden wij af. Verder beschikt Indonesië over een goed spoorwegennetwerk, stadsbussen, Intercitybussen en vele minibusjes. Ook worden er veel binnenlandse vluchten uitgevoerd.

  Het verkeer in de grote steden kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossekarren, tuktuks, becaks, bemo’s, riksja’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk!
  Het wegdek in sommige steden is niet van optimale kwaliteit. Er is gewoonweg geen geld om dit te fatsoeneren en bovendien spoelen in de regentijd complete stukken asfalt weg.

 • Vlucht

  FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat je reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer je een reis boekt bij FOX vlieg je met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kun je bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen & Inbegrepen’.

 • Zakgeld

  Wanneer je een rondreis naar Indonesië hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 32,- per persoon zakgeld per dag.

  Uitzondering hierop is:
  - 16-daagse familie groepsreis Bali: € 20,- per persoon zakgeld per dag

  Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens de reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update februari 2018

clock
Het is nu: 22 juni 2021 08:32 Tijdzone: SE Asia Standard Time

Lees alles over