Vakantie Tobameer

Wie kijkt naar het glinsterende wateroppervlak van het Tobameer zou bijna vergeten dat deze sprookjesachtige plek het resultaat is van een van de gewelddadigste natuurverschijnselen uit de geschiedenis. Het gigantische kratermeer op Sumatra ontstond na de uitbarsting van een supervulkaan zo'n 75.000 jaar geleden. De uitbarsting had catastrofistische gevolgen voor mensen en dieren over de hele wereld, en resulteerde bijna in het uitsterven van de mens.

Wie vandaag de dag het Tobameer bezoekt, zal moeilijk kunnen geloven dat deze prachtige plek met zo veel rampspoed tot stand is gekomen. Dankzij de prachtige wandelpaden, traditionele paalwoningen en ontspannende boottochtjes is het meer nu een van de meest bezochte natuurgebieden van Indonesië.

Ontdek het eiland Samosir

We bezoeken traditionele dorpen en ontmoeten de lokale bevolking.

De Batak-bewoners
Behalve de voor de hand liggende geologische aantrekkingskracht, liggen op en rond het Tobameer ook belangrijke culturele bezienswaardigheden. Met een bootje kunnen reizigers een bezoek brengen aan het eiland Samosir, gelegen in het midden van het meer. Op het eiland - dat ongeveer 2,5 keer zo groot is als Texel - liggen vrolijke Batak-dorpjes, zoals Tomok en het minder bekende Ambarita.

De Batak-bewoners die in noord-Sumatra leven, vertellen graag over hun unieke cultuur. De huizen van deze lokale bewoners zien er indrukwekkend uit: ze zijn gebouwd op palen en versierd met buffelhorens. Muziek en dans zijn een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven van de Batak. Leer over de muziekinstrumenten en zangkunsten van deze gastvrije eilandbewoners.

Extra excursie
Wie geen genoeg kan krijgen van het Tobameer en de Batak-bewoners heeft de mogelijkheid om een extra excursie in te plannen vanaf Samosir. Van het eiland vertrekt een boot naar Sigapiton, een plaats aan de oever van het Tobameer. Maak daar een wandeling door rijstvelden en een Batak-dorp, genietend van een fraai uitzicht over het meer. Tijdens deze begeleide tocht komen alle details van de Batak-cultuur aan bod, van de muzikale tradities tot het dagelijks leven. Een lunch is inbegrepen bij dit uitstapje.

 

De beste tips voor Bali

Bali is een van de populairste eilanden van Indonesië.

Lees onze tips voor Bali

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen