Vakantie Toraja

Celebes (Indonesisch: Sulawesi) ligt in het midden van de Indonesische archipel. Met de kronkelende kustlijn en langwerpige schiereilanden vormt dit eiland een opvallend verschijnsel op de landkaart. Wie voet op land zet, zal merken dat het eiland van dichtbij op zijn minst zo uniek gevormd is als van bovenaf.

Torajaland is een gebied in het bergachtige Zuid-Celebes. De Tongkanan-huizen van de inheemse Toraja hebben een bijzondere vorm die een beetje doet denken aan een grote boot. In de traditionele dorpen Palawa en Kete Kesu krijgen bezoekers de kans om deze huizen en indrukwekkende rijstschuren van dichtbij te bewonderen - knappe staaltjes architectuur van hout, bamboe en buffelhorens. Ten noorden van deze dorpen ligt het Sa'dan weefcentrum, waar op traditionele wijze zijde wordt gewoven.

Dodencultuur in Torajaland

We maken kennis met de fascinerende dodencultuur van Sulawesi

Dodencultuur
Het fascinerendste aspect van de Torajacultuur heeft echter weinig te maken met woningbouw of weeftechnieken. In het leven van dit volk vormt de dood een centraal en allesoverheersend thema. Elke begrafenis gaat daarom gepaard met unieke rituelen en ingewikkelde tradities. Dat klinkt misschien luguber, maar is eigenlijk het omgekeerde: een extravagante begrafenis wordt gezien als de passende viering van een volmaakt leven.

De begrafenisrituelen van de Toraja staan bekend om hun ongeëvenaarde complexiteit. Wanneer iemand sterft, volgen dagen (soms zelfs weken) van festiviteiten en tradities, die per dorp verschillen. In Lemo worden graftombes uitgehouwen uit klifwanden, een enorm arbeidsintensief proces. Tau tau, houten poppen die precies lijken op de overledenen, worden bij deze grafgrotten geplaatst om te waken over de nabestaanden. In Londa zijn doodskisten met lianen aan een rots gehangen.

Rantepao
De grotere stad Rantepao is de ideale uitvalsbasis om alle dorpen en bezienswaardigheden in Torajaland te bezoeken. Elke week vindt hier een markt plaats waar buffels en varkens worden verhandeld - een bijzonder spektakel om getuige van te zijn! Vlakbij Rantepao ligt Batutumonga, een berg vanwaar reizigers een adembenemend uitzicht hebben over de omgeving. Rijstterrassen, valleien, bamboewouden en dorpjes tekenen het landschap dat te zien is van de bergtop.