10 redenen om Taiwan te bezoeken

10 redenen om Taiwan te bezoeken

Taiwan staat bij (nog) niet veel mensen op de bucketlist en dat vinden wij niet helemaal terecht. We geven daarom tien redenen waarom je dit Aziatische land zou moeten bezoeken.

#10 Modern, veilig en schoon

Taiwan is schoon, zeer modern en ontzettend veilig. Het wegennet is goed, het spoor zeer ontwikkeld en de treinen rijden stipt op tijd. Hoewel de westkant van het eiland één en al stad en industrie is en de lucht hier dus minder schoon, is het op straat en in restaurants zeer hygiënisch. Daarnaast is de criminaliteit laag, omdat er weinig armoede is. Wij hebben ons overal zeer op ons gemak gevoeld.

#09 Wereldstad Taipei

De hoofdstad Taipei alleen, is al genoeg reden om Taiwan te bezoeken. Hier vind je alles wat je van een wereldstad verwacht. De Taipei 101 bijvoorbeeld, met haar 508 meter ooit de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Inmiddels zijn er een aantal hogere gebouwen, maar de lift zou nog steeds de snelste ter wereld zijn. In 37 seconden ben je boven.

Andere aanraders zijn de vele avondmarkten, de Taipei Zoo met haar panda’s en koala’s (entree circa € 2,-), en ’s avonds de hippe wijk Ximending, met haar lichtreclames en straatartiesten.

#08 Weinig westerse toeristen

In Taiwan komen redelijk wat Aziatische toeristen, maar Europeanen zul je er nog niet veel tegen komen. Dit maakt dat de bevolking het extra bijzonder vindt dat je er bent. En dus ook ontzettend behulpzaam is en je het gevoel geeft heel speciaal te zijn. Kijk niet vreemd op als je gevraagd wordt om met iemand op de foto te gaan.

#07 Bijzonder (en lekker) eten

In Taipei zit onder de Taipei 101 een vestiging van het beroemde restaurant Din Tai Fung. Hier kun je Dim Sum eten (en zien hoe dit gemaakt wordt) op Michelinsterren niveau (de vestiging in Hong Kong heeft een ster) en tegen verrassend vriendelijke prijzen. Maar ook op straat kun je op één van de vele avondmarkten bijzonder en lekker eten. Wat dacht je van Stinky Tofu? Ja heus, die stinkt écht. Voor de minder avontuurlijke eter, Taiwan is zeer modern en overal kun je ook met westerse etenswensen terecht.

#06 Voordringen is uit den boze

Discipline staat hoog in het vaandel in Taiwan. Wachten doet men keurig in de rij. Op de perrons staat keurig ingetekend hoe men in de rij dient te staan (en dat staan ze dus ook). Op de roltrap staat iedereen aan de rechterkant. De linkerkant vrij latend voor mensen die haast hebben. En onderaan de roltrap? Daar staat men natuurlijk netjes in de rij voor men de roltrap opgaat. Stiekem een verademing!

#05 Zeer geschikt voor (korte) fietstochten

Taiwan is zeer fietsvriendelijk. Er zijn verschillende fietspaden en de kwaliteit van de fietsen is bijzonder goed. Een fiets is zo gehuurd bij een van de vele verhuurwinkeltjes, maar ook zijn er in de grote steden veel verhuurstations waar je met je creditcard eenvoudig en goedkoop een fiets mee kunt nemen. Deze lever je bij een willekeurig verhuurstation (van hetzelfde merk) weer in. Kijk wel uit voor onervaren (meestal Chinese) toeristen op de wat drukkere fietspaden. Zij zitten soms voor het eerst op een fiets en zijn daar wat minder bedreven in dan wij…

#04 Culturele hoogtepunten

Taiwan kent verschillende godsdiensten maar het boeddhisme is de belangrijkste. Indrukwekkend is een bezoek aan het Foguangshan klooster nabij Kaohsiung, waar je ook kunt overnachten en de ochtendgebeden van de monniken kunt meemaken.

Veel Nederlandse geschiedenis is terug te zien in Tainan. Bezoek hier zeker Anping Fort, het vroegere Fort Zeelandia, en Fort Provintia. Daarnaast vind je in Taiwan bijna om elke hoek wel een nieuwe tempel, dus zeker een plek om lekker rond te dwalen.

#03 Thee met ballen

Taiwan is een echt theeland. De zogenaamde Oolong thee wordt hier gemaakt. Maar nog populairder dan gewone hete thee, is heerlijk verkoelende ijsthee. En dan het liefst ‘bubble tea’, ijsthee met gelei-achtige balletjes erin. De thee krijg je in een beker, zoals wij onze koffie to-go krijgen, maar in Taiwan doen ze ‘m vervolgens in een smal plastic tasje op maat. Handig om mee te nemen, ook in de metro waar eten en drinken verboden is, en zo hoeft men het niet in een keer op te drinken.

#02 Prachtige natuur

Taiwan is een uiterst geschikte bestemming voor natuurliefhebbers. Natuurlijke hoogtepunten zijn bijvoorbeeld Sun Moon Lake en de Taroko Kloof. Er zijn vele prachtige wandelingen te maken. Kijk echter niet vreemd op als een Taiwanese dame in haar mooiste kleren en op wat ongemakkelijk ogende schoenen voorbij loopt. Taiwanezen zijn dol op foto’s maken (van zichzelf) en dan kun je er maar beter mooi op staan!

#01 Vrolijke figuurtjes en gekke gebruiken

Taiwanezen zijn gek op afbeeldingen van lieve, schattige figuurtjes. Volwassen dames met tassen met neusjes en snorharen, een trein vol met Hello Kitty (ook van binnen) of koffiebekers met roze oortjes. Wij vinden het misschien kinderachtig, Taiwanezen zijn er gek op. Daarnaast zijn ze dol op honden (het is in dit Aziatische land dan ook verboden om hond te eten). Kijk niet gek op als je volledig aangeklede honden in kinderwagens door een park gereden ziet worden. En het kan in Taiwan vast nog gekker...

Reis mee naar Taiwan

Thailand

Rondreizen Azië

Op vakantie naar Azië? Alle rondreizen in Azië op een rijtje!

Naar het reisaanbod