12-daagse groepsrondreis het Wilde Westen

Arend op reis door de Verenigde Staten

Mijn naam is Arend en ik ben werkzaam op de marketing afdeling van FOX. Ik ben onlangs mee geweest op de 12-daagse groepsrondreis Het Wilde Westen in de Verenigde Staten.
 
Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan snel verder!

Dag 1: Amsterdam – San Francisco

De klok slaat half zeven, mijn wekker wekt mij abrupt uit mijn slaap. Ik kruip zenuwachtig uit mijn bed en strompel de trap af. De komende 12 dagen ga ik mee op een groepsreis naar het Wilde Westen. Zenuwachtig. Niet voor de vlucht of voor de reis. Nee zenuwachtig want dit is mijn allereerste groepsreis!
 
Op kantoor kreeg ik al tal van verhalen over hoe leuk het zou zijn, hoe snel iedereen je overal bij zou betrekken. Ik, als vurig privéreiziger had mijn bedenkingen. In de rij merk ik al wat mensen op die ook met FOX reizen – echter naar een andere bestemming: Cuba. Grappig om samen in de rij van de bagage te staan terwijl we totaal verschillende bestemmingen gaan ontdekken.
 
KLM
 
Na een goede, comfortabele vlucht met KLM komen we rond het middaguur in San Francisco aan. De beroemde en beruchte douanecontrole in de Verenigde Staten vallen gelukkig mee, het duurt slechts een uur. Na met wat klamme handjes ondervraagd te zijn over mijn bezoek aan Iran enkele jaren geleden krijg ik mijn paspoort terug en wordt mij een goede reis toegewenst.
 
De koffers zijn ondertussen allemaal al van de bagageband afgehaald dus zoek ik mijn felrode koffer uit, tussen 10 andere felrode koffers. Nu ging het écht beginnen, er was geen weg meer terug.
 
In de aankomsthal staat onze reisleidster, Tania, ons op te wachten en dirigeert mij richting de al wachtende reizigers.
 
Nadat iedereen van de groep door de douanecontrole is, lopen we met zijn allen richting de bus. Hier staat Fernando, onze chauffeur ons al op te wachten en laadt al onze koffers in de bus. We moeten nog even moeten wachten op de andere groep, die ook net geland is, echter komen zij vanuit de Oostkust van de Verenigde Staten.
 
Onze reis bestaat namelijk uit twee verschillende groepen. De reis die ik en mijn medereizigers geboekt hebben is, het Wilde Westen. Terwijl de andere helft een rondreis van Oost naar West heeft geboekt. Dit betekent dat deze groep eerst de Oostkust van Amerika heeft bereisd en vervolgens zich bij ons aansluit voor het tweede deel van hun reis, de Westkust. Al onze reizigers waren tijdig ingelicht door FOX en wisten zodoende precies wat hen te wachten stond.
 
Onze groep bestaat in totaal uit 34 reizigers (inclusief mijzelf). Het is een zeer gevarieerde groep! De leeftijden lopen uiteen van 21 jaar tot 75 jaar!
 
Groepssamenstelling: Eén familie, 10 koppels, twee keer twee vriendinnen, vijf alleenreizenden en ik.
 
Groepsfoto
In de bus vertelt Tania dat ik mee ben op deze reis waarna ik de microfoon tot mij neem en uitleg waarom ik mee ben. Iedereen reageert positief en mijn zenuwen zijn zo goed als verdwenen.
 
Rond een uur of vijf worden we verwacht in de bar van het restaurant voor een welkomstdrankje en wat uitleg over de reis die we gaan maken. Deze avond zijn we vrij en kunnen we doen wat we willen. Tania neemt een aantal van ons mee naar het Twitter hoofdkantoor, zo’n 100 meter lopen van ons hotel. In dit kantoor zit namelijk een supermarkt en een foodcourt. Leuke tip waar veel van ons meerdere malen hebben gegeten!

Dag 2: San Francisco

De jetlag speelt met mijn slaap. Ik word rond een uur of vijf ’s morgens wakker en kom niet echt goed meer in slaap. Ik vind het niet erg, ik lag er ook redelijk bijtijds in en wie vroeg op is, ziet meer! In de buurt van ons hotel zitten meerdere Starbucks, een echte Amerikaanse Diner en nog een aantal andere ontbijtplekjes. Ik besluit nog niet helemaal klaar te zijn voor een vet Amerikaans ontbijt dus sla Sam’s Diner over en ga op zoek naar een vers broodje. Op 2 minuten lopen vind ik Andersen Bakery. Perfect om de dag mee te beginnen!

San Francisco stadstour

De dag van te voren spreken we af om kwart voor 9 klaar te staan voor de stadstour door San Francisco. De hele groep staat er zeer bijtijds (meerdere van ons hebben last van een kleine jetlag). Dus we beginnen goed op tijd aan de rit. We bezoeken allerlei verschillende minder bekende plekken van de stad, waaronder het mooie stadhuis van San Francisco, een zeer imposant gebouw in het centrum van de stad.

San Francisco stadhuis

We vervolgen onze weg naar de St. Mary’s Cathedral, een in 1971 voltooide kathedraal. Een enorm gebouw. Tania vertelt ons dat het maar liefst $5000,- per dag kost om de kerk open te houden. Een flink bedrag!

Via onder meer California Street en Lombard Street rijden we richting de wereldberoemde Golden Gate Bridge. We hebben ongeveer drie kwartier de tijd om foto’s te maken en een stukje over de brug te lopen. Doordat de brug ontzettend bekend is bij alle reizigers is dit een ontzettend leuke ervaring om de brug dan eindelijk in het echt te kunnen aanschouwen. We hebben nog redelijk geluk met het weer wordt ons verteld, aangezien het vaak voorkomt dat de brug volledig is ingepakt in laaghangende wolken!

Golden Gate

Vanaf de Golden Gate Bridge vertrekken we richting onze laatste halte van de dag. Alcatraz! Maar eerst hebben we een lunchpauze van 1,5 uur op de beroemde Fisherman's Wharf. Hier vinden we allerlei leuke eetgelegenheden, zoals de beroemde hamburgerketen "In-N-Out Burger" en "Bubba Gump Shrimp Co." Het laatste restaurant is wereldberoemd geworden door de film Forrest Gump.

Hans en Ria - hebben hier de avond van tevoren ook al gegeten en raadde mij aan hier te gaan eten, mede door het prachtige uitzicht over de beroemdste gevangenis ter wereld. Na afloop van onze lunch lopen we nog snel langs "Pier 39" om de zeeleeuwen te bewonderen.

Alcatraz

Vanaf pier 33 nemen we met de hele groep de boot richting Alcatraz voor een audiotour op het eiland. Vanaf hier waren we vrij om zelf op het eiland rond te lopen en de boot terug te nemen. Tezamen met de gehele groep lopen we door de verschillende zalen en langs de minuscule gevangenissen terwijl we allerlei zeer indrukwekkende verhalen van ex-gevangenen en gevangenisbewaarders krijgen verteld. Een aanrader!

Na afloop van Alcatraz splitst de groep zich vrij snel op in verschillende groepjes, sommige nemen de kabeltram terug richting het hotel en andere lopen nog wat rond over Fisherman’s Wharf.

Alcatraz gevangeniscel

Ik besluit naar Pier 1, waar het ferry building ligt, te lopen. Een korte wandeling langs het water. In het oude ferry building zitten nu verscheidene leuke kraampjes en restaurantjes.

De beste fotospot van San Francisco

Tijdens de stadstour reden we al even over de enorm steile California Straat, een van de meest bekende (en lange) straten van San Francisco. Ik besloot terug naar het hotel te lopen via deze straat. Links en rechts van mij staan allerlei prachtige Amerikaanse huizen en gebouwen. Maar waar ik het eigenlijk voor doe, is het uitzicht en de daar bijhorende foto vanaf het kruispunt op California Street en Powell Street.

California Street San Francisco

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van deze dag te bekijken.

Dag 3: San Francisco - Yosemite National Park - Visalia +-550 kilometer

We vertrekken vandaag vroeg richting ons eerste nationale park: Yosemite. Om 07:45 staat de groep klaar voor vertrek bij de bus. We vertrekken vroeg want het is Vaderdag en het komt nog wel eens voor dat er een lange wachtrij is om het nationale park binnen te komen, vooral op dagen zoals deze. Onderweg houden we enkele korte noodzakelijke plaspauzes om uiteindelijk rond een uur of half twee aan te komen op de plaats van bestemming. De rij om het park binnen te komen, valt gelukkig mee! De bus parkeert bij het bezoekerscentrum vanwaar we zelfstandig of tezamen met Tania naar de Yosemitewaterval kunnen wandelen. De waterval is 739 meter hoog en daarmee de hoogste waterval van Noord-Amerika.

Yosemite

Tania neemt ons vervolgens mee naar de andere kant van het bezoekerscentrum, waar een prachtig uitgestrekt stuk veld ligt met aan beide kanten de indrukkend hoge rotsgebergten van Yosemite. Een leuke tip waar lang niet iedereen vanaf wist, we zijn er vrijwel alleen!

Yosemite

Na anderhalf uur vertrekken we naar het uitzichtpunt "Tunnel View", vanwaar we wellicht het beste, meest spectaculaire en iconische uitzicht over de hele vallei krijgen. Zowel de indrukwekkende "El Capitan", "Half Dome" en de "Bridalveilwaterval" zijn in één oogopslag te zien.

Yosemite

We vervolgen na een korte fotostop onze weg richting Visalia, waar we rond een uur of 19:00 aankomen. Het hotel heeft een heerlijk restaurant waar menige drankjes ’s avonds genuttigd worden.

Dag 4: Visalia – Las Vegas via Calico Ghost Town: +- 600 kilometer.

Een lange dag staat ons te wachten. We rijden maar liefst 600 kilometer vandaag. Rond 11 uur ’s morgens komen we aan in Calico, een oud zilvermijndorpje. Van heinde en verre trokken mijnwerkers naar Calico om hier zilver en later kristallen te mijnen. Zo werkten er op zijn hoogtij dagen in 1890 maar liefst 3.500 mijnwerkers uit onder meer China, Engeland, Griekenland, Nederland en vanzelfsprekend, Amerika!

Calico

Toen de zilverprijs in 1898 kelderde, verlieten de meeste mijnwerkers het dorp. Het dorp werd een ghost town. In 1951 kocht de voormalig boer Walter Knott het park en maakte er een "attractiepark" van. Het is sinds 1962 een historical landmark van de staat Californië en een veel bezochte stop tussen het nationale park Yosemite en Las Vegas.

Calica Ghost Town

Viva Las Vegas!

We vervolgen onze weg richting een van de beroemdste steden ter wereld: Las Vegas. Een enorm contrast ten opzichte van het nationale park waar wij ons een dag eerder bevonden. Midden in de woestijn is een waar entertainment paradijs neergezet.

Dezelfde avond neemt het merendeel van de groep deel aan een stadstour door Sin City.

We beginnen bij het beroemde Welcome to Las Vegas bord om te beginnen waar de stad start. Vanaf hier is het een korte rit naar het Excalibur hotel, vernoemd naar het legendarische zwaard van Koning Arthur. Het hotel telt maar liefst 4.008 kamers en was het grootste hotel ter wereld toen het in 1990 werd geopend!

Welcome to Las Vegas bord

Het begint te schemeren dus we nemen de bus naar het Bellagio, bekend om de schitterende muzikale fonteinen voor het hotel. Het hotel is onder andere bekend doordat de films Ocean’s Eleven en Ocean’s Thirteen hier grotendeels zijn opgenomen.

Achter ons zien we het Paris Las Vegas Hotel, waar een replica van de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe uit Parijs zijn gebouwd. Een vreemde maar grappige gewaarwording! We maken wat foto’s en zien de gekste auto’s en artiesten aan ons voorbij komen. We rijden door naar het volgende nagemaakte hotel. Waarschijnlijk het mooiste en vreemdste hotel tegelijkertijd, The Venetian. Het op een na grootste hotel ter wereld (!), is een bijzonder hotel waar een groot deel van de Italiaanse stad Venetië is nagebouwd. Compleet met grachten, gondels en een kunstmatige lucht. Het is op dit moment al donker buiten, maar de beleving binnen is alsof we op klaarlichte dag in Venetië staan.

Las Vegas the Strip

We sluiten de excursie af bij het oude deel van Las Vegas, Downtown Las Vegas. Hier vinden we minder grote gebouwen, maar net zo veel levendigheid als op de strip! Straatartiesten, muziek en attracties staan naast elkaar en om ons heen knipperen duizenden lichten. Voor de locals is dit de plek om naar toe te gaan.

Downtown Las Vegas

Het klinkt apart, maar zelfs de grootste natuurliefhebbers in de groep (waaronder ikzelf) vinden de stad Las Vegas een prachtige ervaring!

Dag 5: Death Valley +- 420 kilometer

Er staat ons een optionele excursie naar Death Valley te wachten. Ongeveer de helft van de groep kiest ervoor mee te gaan, terwijl de overige reizigers een dag ter vrije besteding hebben in Vegas.

Death Valley Groepsfoto

Na ongeveer een uur rijden stoppen we in Pahrump bij de Albertons, een supermarkt om te ontbijten en de lunch voor die dag in te slaan. We doen dit eigenlijk al de gehele reis zo. Dit heeft te maken met verschillende redenen, er is weinig tijd om uit eten te gaan tijdens de lunch, en het is voor iedereen goed voor de portemonnee om de lunch in de supermarkt te kopen. We eten dit vaak 'picknick-stijl' op locatie op.

Zabriskie Point

Vanuit Pahrump is het nog een uurtje rijden naar onze eerste stop in Death Valley: Zabriskie Point. Een bekend uitkijkpunt in het Death Valley National Park. Het gebied wordt gekenmerkt door het prachtig golvende landschap, diepe kloven en de vele verschillende kleuren.

Death Valley

Badwater

Vanuit het Zabriskie Point rijden we door naar "Badwater", het laagste punt van Noord-Amerika! Het ligt maar liefst 85,5 meter onder de zeespiegel. De naam Badwater (slecht water) komt voort uit het feit dat er een enorm hoog gehalte zout in het water zit. Dit zorgt ervoor dat het water niet drinkbaar is. Hier leeft vrijwel niets! We blijven niet lang want de zon wordt sterker en sterker, dus op naar wat airconditioning. We sluiten de excursie af bij het bezoekerscentrum om onze lunch op te eten, een foto te maken van de enorm hoge temperaturen op een digitale thermometer (meer dan 40℃) en wat laatste informatie te vergaren over het nationale park.

Death Valley Badwater

De avond is ter vrije besteding. Ik ga samen met een aantal medereizigers mijn geluk beproeven in het casino van ons hotel en schuif aan bij de roulettetafel. Na vijf minuten sta ik echter alweer met lege handen en een illusie armer naast de tafel.

Dag 6: Las Vegas – Zion National Park – Bryce Canyon National Park +-400 kilometer

Na twee mooie dagen in de City of Lights vertrekken we weer richting de natuur. Vandaag staan ons twee nationale parken en maar liefst drie verschillende staten te wachten! Vanuit Nevada rijden we via Arizona naar Utah.

Zion National Park

Onze eerste bestemming vandaag is het nationale park Zion. Met drie miljoen bezoekers per jaar het drukstbezochte park van de staat Utah. Die drukte viel ons echter ontzettend mee. Samen met de 71-jarige Hans wandel ik naar de Lower en Middle Pools van de Emerald Pools. We stoppen her en der voor wat foto’s want om ons heen is het uitzicht adembenemend. Zion laat mij versteld staan. Wat een enorm ruig en groots gebied!

Zion NP

Het nationaal park Zion is een park waar men erg goed met een auto doorheen kan rijden. Perfect voor onze groepsreis, want we hebben maar beperkt de tijd! Behendig worden we door Fernando door de prachtige bochtige wegen gestuurd en vertelt Tania ons meer over de mormonenstaat Utah. We rijden via de Zion-Mount Carmel Tunnel weg uit het park, maar de tunnel zelf is al een hele belevenis! De tunnel is tussen 1920 en 1930 uitgehakt met als doel de nationale parken Zion en Bryce Canyon met elkaar te verbinden. Halverwege de tunnel zijn er een aantal gaten in de muur gehakt vanwaar we een spectaculair uitzicht hebben over Zion! Er zijn weinig indrukwekkendere routes dan deze!

Bryce National Park

Tegen een uur of zes in de avond komen we aan bij Bryce Point, in het Nationaal Park Bryce Canyon. Wat ons hier te wachten staat, kan vrijwel niemand goed bevatten. Een intens indrukwekkend gebied vol unieke geologische rotsformaties. We wandelen wat rond, maken de nodige foto’s en genieten van deze prachtige dag. Maar het houdt bij Tania nooit op, want ze heeft nog een laatste verrassing voor ons in petto.

Bryce Canyon
De laatste stop van de dag is bij het "sunrise en sunset point". Op het moment van aankomst gaat de zon nog niet onder, maar desalniettemin is dit een prachtig punt. Hier is het mogelijk een stuk de canyon in te lopen om de hoodoos, of aardpiramides van dichtbij te bekijken. We hebben helaas niet genoeg tijd om hier een lange wandeling te maken (een wandeling naar de bodem van het park duurt ongeveer 4 uur), maar hebben voldoende tijd om een mooie foto te maken!

We eindigen de dag bij onze lodge, net buiten het park. Dat doet ons goed, want het was een lange dag!

Samen met Tania en Koen sluit ik de dag af bij het uitgebreide buffet van het hotel. Op naar de volgende dag.

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van deze dag te bekijken.

Dag 7: Bryce Canyon – Grand Canyon – Flagstaff – +- 580 kilometer

Vandaag is dé dag waar een groot deel van de groep het meest naar uit heeft gekeken: de Grand Canyon staat op het programma! We vertrekken om half acht ’s morgens, want vandaag staat ons bijna 600 kilometer door Utah en Arizona te wachten!

Een heerlijk ontbijt

Na ongeveer een uur rijden stoppen we in Kanab om te ontbijten. Kanab is een klein dorp midden in de ‘Grand Circle’. De nationale parken Zion en Bryce liggen relatief dichtbij. We eten hier bij een speciaal ‘eettentje’, de Kanab Creek Bakery, een kleine bakkerij opgericht door de Belgische Marjorie Casse. Een aangename verrassing na een week te hebben ontbeten in Amerikaanse diners of de Starbucks!

De Glen Canyondam bij Lake Powell

We gaan weer richting de bus waar Fernando zoals altijd op ons staat te wachten. De volgende ‘halte’ is de enorme Glen Canyondam bij Lake Powell. We stoppen hier onder andere omdat we tijdens deze route geen tijd hebben om naar de bekendere Hooverdam te gaan en de Glen Canyondam eigenlijk net zo mooi is. Qua historie is het wellicht niet helemaal met elkaar te vergelijken.

De Hooverdam is 221 meter hoog, terwijl de Glen Canyondam 216 meter hoog is. Samen met Albert en Eric loop ik over de brug om een foto te maken van de dam.

Lake Powell Dam

Ondertussen zijn we aangekomen in Arizona, ‘the Valentine State’. Arizona kreeg deze bijnaam omdat ze op 14 februari 1912 een officiële staat werd. Op de kentekenplaten van de auto’s uit Arizona staat echter de bekendere bijnaam: ‘Grand Canyon State’.

We zien in deze regio veel armoede waarna Tania ons vertelt dat 70% van de Amerikanen niet met 1000 dollar over de brug kan komen. Dat is duidelijk te zien in deze regio, oude trailers, campers en hutjes staan op niet onderhouden stukken terrein.

We bezoeken de ‘Cameron Trading Post’ een winkel, restaurant en postkantoor volledig onderhouden door Mojave Indianen. Het oogt wat toeristisch, logisch want dat is het ook. Het is warm dus iedereen koopt wat te drinken of de nodige ijsjes om vrij snel de airconditioning van de bus weer op te zoeken. Ik koop nog een ansichtkaart en stuur deze op, altijd leuk!

De Grand Canyon!

De spanning stijgt in de bus, want we komen dichterbij bij een van de zeven natuurlijke wereldwonderen: de Grand Canyon!

Vanuit de Desert View Watchtower aanschouwen we de grootsheid van de Grand Canyon. De kloof is zo enorm dat het lastig is dit op een foto vast te leggen, we voelen ons nietig aan de rand van de Canyon. We blijven hier ongeveer drie kwartier want we moeten haast maken, een deel van de groep heeft namelijk een optionele helikopter excursie geboekt waar we op tijd moeten aankomen.

Grand Canyon

Fernando brengt ons echter eerst nog naar Mather Point, een geweldig uitkijkpunt. We hebben slechts een kwartier de tijd, omdat het druk was op de weg. De ‘niet-vliegers’ krijgen het voorstel hier te blijven en ze 2 uur later weer op te pikken. Zo heeft ook deze groep genoeg tijd om te genieten van dit overweldigende natuurfenomeen.

Een helikoptervlucht over de Grand Canyon!

Ik vertrek samen met ongeveer de helft van de groep richting het vliegveld. Ook hier moet Tania weer de nodige organisatie doen aangezien wederom de helft van de groep heeft gekozen voor een lange (45 minuten) durende helikopter vlucht en de overige helft voor de korte (25 minuten) vlucht.

Ik zit samen met Kaylee, Renzo, Koen, Albert en Rosalie in een helikopter. Wij hebben gekozen voor de lange vlucht. We worden gewogen en krijgen een instructievideo te zien. We mogen niet kiezen waar we zitten aangezien dit op gewicht wordt bepaald. Logisch. Ik zit achterin in het midden, op het oog de minste plek, echter maakte het eigenlijk weinig verschil, overal waar je zit is goed. Het is allereerst de ervaring van de helikopter die het speciaal maakt!

Grand Canyon Helikopter

We stijgen op en vliegen in zo’n vijf minuten onder het genot van wat filmmuziek richting de rand van de kloof. We dalen, we keren, we stijgen en we dalen weer. Nu pas zien we hoe groot de Canyon is. We vliegen ongeveer 40 minuten door een deel van de kloof, maar hebben alsnog maar een beperkt (doch sensationeel) deel gezien. De euforie in de helikopter is groot, het is immers voor iedereen de eerste keer in een helikopter en hét moment waar we allemaal naar uit hadden gekeken!

We overnachten uiteindelijk in het Days Hotel in Flagstaff. Het is een hotel tussen twee dagen in, onderweg naar de volgende bestemming. Aangrenzend aan het hotel zit een prima restaurant. Ik schuif aan bij Renzo, Kaylee, Koen, Rosalie, David & Marianne. Na een gezellige avond, teveel eten en een goed biertje taaien we af naar onze kamers.

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van deze dag te bekijken.

Dag 8: Flagstaff – Route 66 - Joshua Tree - Palm Springs – 630 kilometer

Vandaag is de langste dag qua afstanden, maar liefst 630 kilometer! Fernando staat ons al op te wachten op het moment dat wij om kwart voor 8 aan komen lopen met de koffers. Iedereen heeft al ontbeten in het hotel of in een van de fastfoodketens in de buurt van het hotel.

Seligman, de geboorteplaats van de Historische Route 66>

De eerste stop is al na drie kwartier rijden in Seligman, een dorp langs de oude Route 66. Een historische autoweg die van Chicago in het noordoosten tot aan Los Angeles in het zuidwesten van Amerika liep. De totale lengt van de beroemde weg was maar liefst 3.940 kilometer! Nadat het ‘Interstate Highway System’, een snelweg, het langeafstandsverkeer had overgenomen raakte de weg in verval. Dit betekende ook voor inwoners van het dorp Seligman dat de stad in verval raakte. Seligman was namelijk een druk bezocht dorp ten tijde van de Route 66.

Seligman

 

De bewoners van Seligman lieten het hier echter niet bij zitten en probeerden van het dorp een toeristische plek te maken. Ze overtuigden de staat Arizona ervan om de ‘route 66’ een historische weg te maken. Uiteindelijk kreeg Seligman de status "Geboorteplaats van de Historische Route 66". In het dorp zijn allerlei oude tankstations, auto’s en restaurants te vinden. Een leuk dorpje om rond te lopen!

Amboy, het spookdorp met de Route 66 tekens

De volgende stop laat langer op zich wachten, het duurt ongeveer 3,5 uur voordat we aankomen in Amboy, waar de beroemde Route 66 tekens op de weg staan afgebeeld. Het wordt wat stil in de bus, sommige kijken een film, andere doen een dutje. Amboy is nooit een bruisende plek geweest, maar lag altijd handig en route naar Los Angeles. We worden gewaarschuwd voor de hitte en krijgen het advies genoeg water mee te nemen want het lijkt alsof er in Amboy een föhn hete lucht in je gezicht blaast. Niets was minder waar! De grond is zo warm dat ik ontzettend hete voeten krijg, dwars door mijn schoenen heen! De temperatuur tikt de 47 graden aan.

Route 66

Momenteel wonen er nog 4 mensen in de spookstad, die voornamelijk het tankstation en de treinrails onderhouden. In het tankstation verkopen ze Route 66 bier, dat mij meer doet denken aan hoestdrank.

Joshua Tree National Park

Vanaf Amboy is het gelukkig niet ver meer rijden naar het laatste nationale park van deze reis: Joshua Tree. Een park vol met vreemde "Joshua bomen". Deze boom komt enkel in het zuidwesten van Noord-Amerika voor en heeft de naam Joshua tree gekregen door een groep mormoonse kolonisten. De vorm van de boom deed hen denken aan de profeet Jozua.

Joshua Tree NP
De eerste plek die we bezoeken is de "skull rock", want het park staat naast de bomen ook bekend om de vreemde rotsformaties. Tania wijst ons op een grote rots die met enige verbeelding op een schedel lijkt. De stenen zijn ruw, wat het makkelijk maakt om ze te beklimmen en een beter uitzicht te krijgen over de omliggende regio.

We stoppen her en der nog voor nog wat extra foto’s van deze gekke bomen om uiteindelijk onze weg te vervolgen richting Palm Springs.

Palm Springs

We komen om 7 uur ’s avonds aan bij ons kleurrijke hotel, the Saguaro Palm Springs. Het is een vrij hip hotel waar elke kamer een andere kleur heeft gekregen. Het is ontzettend warm in Palm Springs waardoor een deel van de groep ervoor kiest lekker in het hotel te blijven. Het hotel heeft een groot zwembad dat tot 12 uur ’s nachts geopend is!

Palm Springs

Ik besluit om een taxi te pakken naar het centrum, dit kost me ongeveer 8 dollar. Ik doe dit omdat elke donderdag (het was donderdag) er een avondmarkt is in het centrum. Ik wil graag wat meer zien van de stad omdat ons hotel net buiten het centrum lag. Het begint te schemeren dus ik kan helaas niet de mooiste foto’s maken. Maar Palm Springs kan mij goed bekoren door de rustige sfeer. Eindelijk kan ik een stuk lopen zonder de vele stoplichten die Amerika rijk is! De markt is gezellig met bandjes, eetstandjes en souvenirs.

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van deze dag te bekijken.

Dag 9: Palm Springs – Los Angeles – 175 kilometer

Ik ben gister vroeg gaan slapen, dus ik ben weer vroeg wakker. Tegenover het hotel ligt Ralphs Supermarket, een mooie en grote supermarkt. Ik haal hier mijn ontbijt en een kopje koffie bij de Starbucksstand in de supermarkt.

Iedereen verzamelt zich bij de bus, om uiteindelijk om half 9 te vertrekken naar onze laatste bestemming: Los Angeles. Afhankelijk van het verkeer kan dit een hele lange of hele korte tocht worden. Los Angeles staat namelijk berucht om de ellenlange files!

Fernando en Tania wonen hier en kennen de stad als geen ander. Fernando stuurt ons behendig door het chaotische verkeer en we zijn in 2 uur rijden in "the City of Angels". Voordat we bij ons hotel aankomen krijgen we een stadstour om de stad te verkennen. L.A. is onmogelijk te zien zonder bus, taxi of eigen auto. De stad bestaat namelijk uit maar liefst 88 verschillende steden!

Downtown L.A., de geboorteplaats van Los Angeles

We komen aan in Downtown L.A., de geboorteplaats van Los Angeles. We wandelen naar Union Station, het belangrijkste spoorwegstation van de stad. Dit historische gebouw werd in 1939 gebouwd ter vervanging van de destijds twee kleinere treinstations.

Downtown Los Angeles
Via de Vermont Avenue, waar voornamelijk dure huizen staan, rijden we naar het Griffith Park. Een gigantisch stadspark in het noorden van L.A. Het park beslaat een groot deel van de heuvels vanwaar een uitzicht over de stad waarneembaar zou moeten zijn. Jammer genoeg was er erg veel smog over de stad op het moment dat wij er zijn waardoor we vrijwel niets van het uitzicht zien. Maar ook dat is speciaal om te zien! Gelukkig was het bekende ‘Hollywood’ bord wel goed te zien aangezien ook dat in de heuvels, weg van de stad, staat.

Op sterrenzoektocht op de Walk of Fame

We rijden naar beneden richting Hollywood om de Walk of Fame te zien. We hebben ruim anderhalf uur de tijd om hier rond te dwalen, wat te eten en de sterren te bewonderen. Enkele reizigers hebben van tevoren al opgezocht welke sterren waar liggen, zodat ze precies weten waar ze naar toe moeten. Slim! Ik check nog even snel met de Wi-Fi van de bus waar de ster van Johnny Cash ligt en kom erachter dat, dat best een eind lopen is. Maar goed, waarom niet. Met de ogen op de grond gericht loop ik over sterren als Marilyn Monroe, Britney Spears en Tom Hanks.

Walk of Fame
De tour loopt op zijn einde en we rijden richting ons hotel.

Diner in de Bubba Gump Shrimp Co.

’s Avonds is er een optioneel diner bij de Bubba Gump Shrimp Co. in Santa Monica, grappig want hier had ik ook al met Hans & Ria gegeten in San Francisco. Dat was ons zeer goed bevallen, dus hier schrijven we ons dan ook gewillig voor in! We zijn wat vroeg, dus maken een wandeling over de beroemde pier van Santa Monica voordat we genieten van een leuk afscheidsdiner.

Afscheid is het eigenlijk nog niet, want er staat ons nog een volledige laatste dag te wachten!

Dag 10: Los Angeles

Deze dag is volledig ter vrije besteding, maar doordat de stad zo enorm is, staat er een optionele excursie voor vrijwel de gehele groep op de planning. We beginnen rustig en verzamelen om 10 uur bij de ingang van het hotel, we zijn immers al in de stad! Via een soort van kabelbaan komen we aan bij de top van onze eerste bestemming, het wereldberoemde Getty Museum. Het museum is prachtig gesitueerd op de top van een heuvel, vanwaar er een mooi uitzicht is over de stad, ware het niet dat er wederom wat laaghangende smog is. De tuin en lay-out van het museum zijn erg strak en mooi ontworpen.

Santa Monica

We rijden door naar Santa Monica, waar we rond 1 uur ’s middags aankomen. Santa Monica is waarschijnlijk een van de meest populaire plekken van de stad. Het ligt aan het strand en heeft een leuke winkelstraat. We krijgen hier ruim de tijd om te eten, rond te lopen en te winkelen.

Santa Monica Los Angeles

Venice Beach

Om 4 uur ’s middags verzamelen we allemaal bij de bus, want de tour is nog niet afgelopen. We rijden naar het drukke, gezellige Venice Beach. Bekend door onder andere Muscle Beach! Muscle Beach is een sportschool in de buitenlucht waar de krachtpatsers van Los Angeles zich uitsloven. Op het moment dat wij er zijn, zijn er echter nauwelijks sporters te bekennen dus lopen we vrij snel weer door. Er is immers genoeg vertier overal. Zo zijn er verschillende basketbalvelden tussen de palmbomen waar op het moment van aankomst een toernooi bezig is.

Venice Beach Los Angeles

We sluiten de dag uiteindelijk af in het hotel, waarna we afscheid nemen van een deel van de groep. Niet iedereen vliegt namelijk op hetzelfde moment naar huis morgen.

De groep die eerst de oostkust van de Verenigde Staten heeft bezocht vliegt via Chicago met United Airlines naar Amsterdam, terwijl wij een directe vlucht uit Los Angeles hebben met KLM.

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van deze dagen te bekijken.

Dag 11 & 12: Los Angeles – Amsterdam

Onze vlucht met KLM vertrekt om 13:40, dus we verzamelen al bijtijds bij de shuttle naar het vliegveld. Tania gaat met ons mee in de bus om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd en goed door de douane komt. De check-in gaat vrij soepel, waarna we allemaal vrij rap door de douane zijn.

De vlucht gaat redelijk snel, al heb ik moeite met slapen. We vliegen overdag, terwijl het eigenlijk al avond in Nederland is. We landen om 9 uur ’s morgens waarna we de koffers ophalen en afscheid nemen van elkaar.

Ik kijk terug op een ontzettend enerverende reis en ervaring. Ik had dit deel van de Verenigde Staten nog nooit gezien en kan dit aan iedereen aanbevelen. Ook is het reizen in een groep mij goed bevallen, het was uiterst gezellig! 
De grote verscheidenheid van nationale parken en steden maken deze bestemming juist zo bijzonder. Deze reisduur, 12 dagen, is vrij snel, waardoor er niet heel veel tijd is om rond te lopen in de nationale parken. Het geeft echter een ontzettend goed beeld van de bestemming en in een korte periode is het mogelijk heel erg veel te zien en doen!

Zelf de Verenigde Staten verkennen?

Ben je na het lezen van het blog nieuwsgierig geworden naar het sensationele Amerika? Neem dan zeker eens een kijkje tussen ons reisaanbod (groepsrondreizen, single groepsreizen, familiereizen en privé rondreizen). En wil je bovenstaande belevenissen binnenkort zelf mee maken? Kies dan voor de 12-daagse groepsrondreis Het Wilde Westen.

Bekijk de reizen

Arend in Yosemite

FOX Reisspecialist

 Arend
 27 jaar 
 Marketing 
 Groepsrondreis Verenigde Staten

Routekaart Wilde Westen

Arend in Moskou

Reisblog: op Single Stedentrip door Rusland

Reisspecialist Arend ging mee op de 7-daagse Single Stedentrip in Rusland. Benieuwd naar zijn ervaringen? 

Lees verder

Reisblog groepsreis door Canada

Ook reisspecialist Esther heeft een reisblog bijgehouden, over haar reis door West-Canada!

Lees verder

Reisblog groepsreis door Cuba

Benieuwd naar de verhalen van reisspecialist Gaby? Zij heeft een reisblog bijgehouden over haar reis door het land van de salsa en rum.

Lees verder

Jenny in China

Reisblog: op groeprondreis door China

Reisspecialist Jenny vertelt in haar blog alles over haar belevenissen tijdens de groepsrondreis door China. 

Lees verder