Top 5 - Bezienswaardigheden Myanmar

Myanmar is misschien wel het meest mysterieuze land van Zuidoost-Azië. Doordat het land lange tijd alle invloeden van buitenaf heeft genegeerd, is het bijzonder authentiek gebleven. De vriendelijke bevolking zal vandaag de dag iedereen warm verwelkomen in hun prachtige land vol oude tempels en pagodes. Laat je tijdens een reis onderdompelen in de lang bewaarde geheimen van Myanmar en bezoek zeker de volgende vijf indrukwekkende bezienswaardigheden.

5. Yangon

Yangon is de grootste en meest dynamische stad van Myanmar. Hoewel er zo’n viermiljoen mensen wonen, hangt er een gemoedelijke sfeer. Naast de kathedralen, de pagodes en de moskeeën, vind je in de oude stad van Yangon ook statige Engelse gebouwen uit de koloniale tijd. De levendige marktjes waar de mensen nog in traditionele kleding lopen, geven het straatbeeld een uniek karakter. Het meest bijzondere tempelcomplex ligt net buiten het centrum: de Shwedagon Pagode. Dit 2500 jaar oude boeddhistische heiligdom is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen. Vooral bij zonsondergang zijn de kleuren van dit gebouw adembenemend.

4. Kyaikhtiyo

Eén van de meest unieke bezienswaardigheden van Myanmar is de Gouden Rots. Dit is een metershoge granieten rotsblok dat door boeddhisten is bedekt met bladgoud. Op deze rots bevindt zich de gouden rots pagode. Het gevaarte balanceert op de rand van de 1100 meter hoge Kyaikhtiyoberg. Gelovigen beweren dat de rots niet balanceert op de rand van de berg, maar op een haar van Boeddha. De Gouden Rots is daardoor een bedevaartsoort voor boeddhisten die lange wandeltochten afleggen om dit heiligdom te bereiken. Er heerst rondom de rots een uitgelaten sfeer door de opgewonden pelgrims die deze plek wisten te bereiken.

3. Mandalay

Het absolute epicentrum van het boeddhisme is Mandalay. Nergens anders ter wereld wonen zoveel monniken en nonnen als in deze stad. Er bevinden zich hier dan ook tal van indrukwekkende paleizen en fascinerende tempelcomplexen. De meest belangrijke religieuze plek van de stad is de Mahamuni Pagode. Dit bedevaartsoord is het onderkomen van de gouden Boeddha waar dagelijks honderden pelgrims blaadjes goud opdrukken. Minder religieus – maar zeker zo mooi - is de ruim één kilometer lange teakhouten Ubein brug. Met name bij zonsondergang is het een genot om het verkeer op de fotogenieke brug te aanschouwen.

2. Inle meer

Een bezoekje aan het sprookjesachtige Inle meer mag tijdens een reis door Myanmar niet ontbreken. De lokale bewoners maken optimaal gebruik van alles wat het 22 kilometer lange meer te bieden heeft. Je vindt hier iconische huizen op palen en drijvende tuinen, waarop groenten worden verbouwd. Beleef deze bijzondere wereld vanuit een longtailboot en stap even uit bij de kleurrijke vijfdagen-markt. Deze handelsplek drijft in zijn geheel langs de belangrijkste dorpjes van het meer. Van heinde en verre varen eeuwenoude bergstammen richting de markt om inkopen te doen. Hierdoor bruist het Inle meer het hele jaar door van het leven. 

1. Bagan

Bagan is een vredig en sereen plaatsje met een fascinerende omgeving. Nergens ter wereld vind je zoveel tempels en andere heilige bouwwerken op één plek als hier. Bagan werd gesticht in het jaar 849 en er zijn in relatief korte tijd ruim 2000 religieuze bouwwerken neergezet. Nu is deze oude tempelstad een betoverend gebied met oude pagodes, tempels en kunstschatten. Bagan is niet voor niets één van de meest spraakmakende bezienswaardigheden van Zuidoost-Azië. Met de ondergaande zon in je rug, krijgen de eeuwenoude tempels een majestueuze uitstraling. Een aanblik die je niet snel zal vergeten.

Landinformatie Myanmar

Myanmar is het land van de tempels en gouden pagodes. Op de rijstvelden wordt nog altijd gebruik gemaakt van waterbuffels en het straatbeeld wordt opgesierd door houten karren voortgetrokken door buffels. 

Lees meer

Reisaanbod Myanmar

Ontdek hoogtepunten als de tempelvlakte van Bagan, het Inle meer en het authentieke plattelandsleven.

Bekijk het reisaanbod