Top 10 meest bijzondere culturen

Van de Maori’s in Nieuw-Zeeland, de dodencultuur op Sulawesi in Indonesië tot de koppensnellersstam Iban Batang Ai in Maleisië. We riepen uw hulp in om tot een top 10 Meest bijzondere culturen te komen. 

#10 Maori - Nieuw-Zeeland

Wat de Aboriginals voor Australië zijn, zijn de Polynesische Maori’s voor Nieuw-Zeeland. Groot verschil is dat dit ooit zo krijgslustige Polynesische volk al sinds de negentiende eeuw gelijke rechten heeft als de Europeanen.

In de praktijk overvleugelde de cultuur van de Paheka’s (Maori voor Europeanen) die van de Maori’s. Toch maakt deze cultuur en taal een comeback, vooral rond Roturua op het Noordereiland.

De welkomstgroet Kia Ora en de rituele krijgsdans, de Haka, kent iedereen wel. Een bezoek aan een marae, een heilig gemeenschapshuis in een Maoridorp, is de beste manier veel meer over hun levenswijze en voorvadermythen te leren.

Bekijk onze reizen naar Nieuw-Zeeland

#09 Langnekstammen - Thailand

Nee, geen dikke nekken wonen in het grensgebied tussen Myanmar en Thailand, maar lange nekken. Vrouwelijke leden van de Karen stam, gevlucht uit het voormalige Birma, dragen van jongs af aan geleidelijk steeds meer ringen om hun nek, die zo oprekt.

Het is een prominent teken van vrouwelijke schoonheid en de ‘giraffevrouwen’ dragen ze met trots. Na het huwelijk mogen ze een steeds zwaarder wegende ivoren slagtand aan hun oren hangen. Met uitgerekte ‘long ears’ tot gevolg. Ook dragen ze de ringen aan de polsen en tussen de enkels en knieën. Met weer ‘big knees’ tot gevolg. 

Bekijk onze reizen naar Thailand

#08 De Iban Batang Ai - Maleisië

Batang Ai National Park in Maleisië ligt verborgen in de onherbergzame jungle van Sarawak in Borneo, grenzend aan West-Kalimantan. Dit is het gebied van de ooit zeer gevreesde koppensnellersstam Iban.

Alleen al de reis ernaartoe is een enorm avontuur, het laatste stuk met een traditionele longboat. Een verblijf in een longhouse tussen de Iban is onuitwisbaar. Wees gerust, u staat niet op het menu. U wordt hier klaargestoomd voor de jacht en leert met de blaaspijp te schieten. Leer tijdens een jungletrekking meer over de tientallen medicinale planten en geniet vooral van het ongerepte regenwoud.

Drink ‘s avonds een lekker glaasje rijstwijn, ook wel Tuak genoemd, en paf voor de zekerheid voor het slapengaan de vredespijp met het stamhoofd. 

Bekijk onze reizen naar Maleisië

#07 Sadhu's - Nepal

De Sadhu's zijn een opvallende verschijning in het straatbeeld van Kathmandu. Deze rondtrekkende 'holy men' zien er woest uit met hun lange haren, felgekleurde oranje gewaden en met as beschilderde gezichten.

Sadhu betekent vrij vertaald 'goed mens'. Zij willen het vierde en laatste Hindoe-doel bereiken, namelijk Moksha: opgaan in een goddelijk niet-zijn. Hierbij is een reine levenswandel vereist. Dit gaat gepaard met onder andere vasten, meditatie en zelfs lichamelijke zelfkastijding.

Zo staan sommige Sadhu's jarenlang op één been. Ze wonen in tempels, bossen en grotten in heel Nepal en India.

Hoewel hoog aangeschreven, worden ze ook gevreesd om hun vervloekingen en gewantrouwd, aangezien er ook nep-Sadhu's rondlopen. 

Bekijk onze reizen naar Nepal

#06 Aboriginals bij Uluru - Australië

Uluru, ‘plaats die schaduwen opwerpt’, oftewel Ayers Rock. Voor de Anangu Aboriginals in Australië is dit een zeer heilige en spirituele plek, waar de geesten van hun voorouders huizen.

De Anangu’s hebben dan ook de zeggenschap over dit nationale park op voorwaarde dat dit wereldwonder opengesteld is voor toeristen. Die genieten van de magische kleurenpracht die met het opkomen en ondergaan van de zon van knaloranje tot donkerrood kleurt. In de grotten zijn eeuwenoude rotsschilderingen te vinden.

Een wandeling met een Aboriginal gids, verhalend over de legendes langs de voet van de berg, met op de achtergrond de eveneens heilige rotsformatie Kata Tjuta, is leerzaam!

Bekijk onze reizen naar Australië

#05 Uros Indianen, Titicacameer - Peru

Riet, riet en nog eens riet. De kunstmatige Uros eilanden op het Titicacameer zijn gemaakt van riet en te bereiken vanuit Puno in Peru. Ook de boten van de Uros indianen zijn gemaakt van… u raadt het al, riet. En de hutten.

Een deel van deze indianen leeft in afzondering, het andere deel ziet toeristen als bron van inkomsten en heet u van harte welkom.

Echt een eiland voor de grote boze wolf, ware het niet dat wij geen biggetjes zijn tegengekomen! 

Bekijk onze reizen naar Peru

#04 Bergstammen bij Sapa - Vietnam

In het noordwestelijk grensgebied van Vietnam en China ligt het bergstadje Sapa. Hier en in de omringende hooglanden leven veel etnische bergstammen zoals de ‘zwarte’ H’mong en de ‘rode’ Dao.

Op deze groene uitlopers van de Himalaya liggen uitgestrekte rijstterrassen. De in het zwart geklede, vaak achtergestelde H’mong zijn gemakkelijk te herkennen aan hun typische klederdracht, prachtige borduursels, versierde hoofddeksels en zwartgemaakte tanden(!). De Dao’s vallen juist weer op door hun rode borduursels. 

Tip: neem na een uitstap een heerlijk traditioneel Dao kruidenbad onder het genot van een kopje groene thee of rijstwijn. 

Bekijk onze reizen naar Vietnam

#03 Himba stam- Namibië

De in lemen hutjes levende, okerrode Himba’s in het dorre noordwesten van Namibië, zijn qua uiterlijk en gebruiken zeer markant. Waar wij ons wassen met zeep en shampoo, smeren de vrouwen zich juist in met een mengeling van kruiden, as, oker en vet. Ook de kleien dreadlocks zijn onmiskenbaar.

Als een Himba tien jaar is, worden traditiegetrouw twee voortanden uit het ondergebit geslagen.

Naast de Ohumba, een tussen de blote borsten hangende witte schelpketting, dragen de vrouwen de meest bijzondere halsringen, buik- en enkelbanden, die allemaal een betekenis hebben. De mannen hoeden de geiten, terwijl de vrouwen de compound runnen. Polygamie is hier doodgewoon. 

Bekijk onze reizen naar Namibië

#02 Emberá indianen - Panama

Bezoek de Emberá indianen in het regenwoud van Chagres National Park, een prachtige excursie vanuit Panama Stad. Met de opbrengst uit het bezoek van toeristen, houden zij hun cultuur en levenswijze in stand. 

U vaart in de traditionele kano de groene jungle in. Deze indianen leven nog volgens eeuwenoude tradities en gewoontes. Maak een wandeling door het dorpje, schuif aan voor een typisch junglelunch uit een bananenblad, doe mee met hun traditionele kolibridans en wellicht krijgt u een mooie tattoo van kleurstof op uw arm geschilderd. Een geweldige ervaring! 

Bekijk onze reizen naar Panama

#01 Dodencultuur Sulawesi - Indonesië

De afstanden zijn enorm en de wegen even kronkelig als hobbelig. Maar als u over het nodige zitvlees beschikt, gaat een hele nieuwe wereld open. 

In het centrum van het eiland ligt Torajaland met haar traditioneel kleurrijke huizen, tongkahan, te midden van rijstvelden en bergen. De daken lijken op een zadel. Torajanesen, ‘mensen van de bergen’, zijn veelal tot het christendom bekeerd maar houden oude tradities in stand. 

Maak kennis met de dodencultuur: rotsgraven met houten tau tau poppen en kisten met de beenderen van voorouders. Bezoek grafkamers waarin de doodskisten aan lianen hangen. 

Bekijk onze reizen naar Indonesië

Sprinkhanen in Thailand

Bijzondere gerechten

Bent u benieuwd naar de bijzondere gerechten vanuit alle windstreken van onze aardbol?  

Lees snel verder