Bijzondere gerechten

Een wespencracker bij de thee, of wellicht een gefrituurde sprinkhaan bij de borrel. Ieder land, iedere regio of zelfs iedere stad heeft zo zijn eigen specialiteiten. Aangezien de lokale keuken voor veel reizigers een belangrijk punt is gedurende een vakantie gingen wij op onderzoek uit naar de opmerkelijkste gerechten ter wereld. 

Duizendjarig ei - China

China is het land van de fameuze hot pot, pekingeend en wontons. Maar er is meer! Een Chinese delicatesse, die u vaak in uw hotelkamer als snack zult tegen komen. Het duizendjarige ei. Voor circa 100 dagen wordt een eendenei bewaard in een mengsel van klei, houtskool, water en calciumoxide. Behalve dat het wat vreemd oogt, komt er een vrij sterke aroma vanaf. 

In veel Chinese huishoudens wordt het samen met rijstepap gegeten. In Taiwan is het gebruikelijk het ei in plakjes te snijden en te combineren met tofu. 

De Chinese keuken is één van de meest uitgebreide keukens ter wereld, wilt u daar ook eens kennis mee maken? In veel van onze rondreizen in China kunt u optioneel een kookles boeken. Zoals bijvoorbeeld tijdens de groepsrondreis Chinees Jade

Kippenklauwen - Indonesië

In Nederland natuurlijk meer dan bekend: de rijsttafel, kipsaté en babi pangang. Ten tijde van de VOC zijn er vele gerechten naar Nederland gebracht, maar (gelukkig) niet allemaal! Ceker, kippenklauwen, is voornamelijk in Java een lekkernij. U zult de kippenklauwen het vaakst tegenkomen in een soep, als babyvoer bovenop de rijst, of hangend in de supermarkt als een zakje chips. 

Liever wat andere gerechten proberen? Of zelfs zelf klaarmaken? Boek tijdens uw verblijf in Bali een kookcursus samen met een lokale chef-kok! 

Hákarl - Ijsland

Dichterbij huis vinden we kæstur hákarl, een gerecht uit IJsland. Wat – zoiets als – gerijpte haai, betekent. Voordat het vlees gerijpt is, is het giftig voor mensen. Dit komt doordat de Groenlandse haai geen nieren heeft en bepaalde stoffen niet kan scheiden. 

Hákarl heeft een zeer dominante, sterke en penetrante ammoniak geur, wat te vergelijken is met schoonmaakmiddelen. Nou klinkt dit niet heel erg appetijtelijk, maar toch is dit voor degene die zich door de geur heen weet te slaan, een lokale delicatesse. Vanzelfsprekend is het door de sterke geur nauwelijks in restaurants te vinden. 

Maak een mooie reis door het prachtige IJsland met Pharos Reizen, Autovakanties van ANWB

Geitenkoppen - Zuid-Afrika

Smileys, geroosterde geitenkoppen – met een glimlach. Een afstammeling van de ongelijkheid in Zuid-Afrika. De rijke slagers nemen de normale lappen vlees en de slagers uit de townships nemen de koppen. Het minder gewilde deel van het dier. Doordat de geitenkoppen worden geroosterd op een groot brandend vuur verschrompelen de lippen van de geiten, wat ervoor zorgt dat het lijkt alsof de geit lacht. 

Het lekkerste deel is de tong, gevolgd door de wangen en de hersens. Op straat worden de koppen vaak geserveerd op een oude krant met een klein beetje zout. Het staat vrijwel niet op het menu van de betere restaurants, maar vraag een gids tijdens een tour door de townships en u zult het bijna gegarandeerd tegen komen. 

Wespencrackers - Japan

Japan, voor velen de beste keuken ter wereld. Udon, tempura, curries en natuurlijk Sushi. De Japanse sushichefs staan er om bekend jaren lang te oefenen (lees: rijst wassen), alvorens zij een volgende stap in de keuken maken. De kwaliteit van de producten en de volmaaktheid van de presentatie zijn wereldberoemd. Maar, naast deze bekende gerechten staat Japan ook bekend om de ietwat specialere maaltijden. 

Eén daarvan, zijn de wespencrackers. Een rijstcracker met daarin verwerkt: wespen. In de stad Omachi vangen ouderen de wespen, koken deze in water, drogen deze en verwerken ze in een cracker. Het is vooralsnog niet erg populair bij het grote publiek al schijnt een verzorgingstehuis in Japan wel een grote bestelling te hebben geplaatst. Eet smakelijk! 

Kangoeroe - Australië

Voor de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, stond kangoeroevlees dikwijls op het menu. Echter, is het nationale symbool van Australië de laatste jaren flink in populariteit gedaald. Er is zelfs een oproep gedaan door ecologen en grootgrondbezitters om wat vaker kangoeroe te eten aangezien de populatie bijna verdubbeld is in de afgelopen tien jaar en een heuse bedreiging is voor de biodiversiteit van het land. 

Gefrituurde sprinkhanen - Thailand

Het lijkt soms wel of alles in Thailand om eten draait. De hele dag door is het mogelijk overal en nergens te eten. Van Pad Thai, tot aan een heerlijke Massaman Curry, de beroemde Tom Yam Soep en natuurlijk gefrituurde sprinkhanen. 

Samen met krekels en houtwormen zijn gefrituurde sprinkhanen een populaire snack onder de lokale bevolking. Van jong tot oud, op vrijwel elke lokale markt staat wel een standje met verse gefrituurde snacks. 

Bent u toch meer geïnteresseerd in de wat gangbaardere maaltijden van de Thaise keuken? In veel van onze reizen naar Thailand bieden wij optioneel een kookcursus aan. Een aanrader! 

Escamol - Mexico

Mexico, het land van taco’s, guacamole, enchiladas en tequila. Maar dat is nog lang niet alles! Wellicht iets minder populair, is het gerecht escamol – mierenlarven. Kaviaar van insecten. Gebakken met boter en kruiden, geserveerd op een taco of in een omelet. 

Cavia - Peru

De Peruaanse keuken staat door de lange geschiedenis van het land bekend om de enorme diversiteit. Lima wordt zelfs de gastronomische hoofdstad van Latijns-Amerika genoemd. Van de wereldberoemde Ceviche (een rauwe-visschotel), tot aan Chifa, een mix van de Chinese en Peruaanse keuken. Maar niet te missen is natuurlijk de eeuwenoude cuy. Bij ons beter bekend als cavia. Het schattige huisdier is in veel landen in Zuid-Amerika een delicatesse en wordt voornamelijk gegeten als feestmaaltijd. Het enigszins lugubere aan deze maaltijd is de manier van serveren. Gebakken en in zijn geheel op het bord, inclusief kop. 

Wil u samen met een lokale chef kennis maken met de Peruaanse keuken? Boek de optionele kook workshop tijdens uw rondreis in Peru en kies uit de verschillende menu's!  

Vogelspin - Cambodja

Het zal de eerste keer even een stap zijn, maar zodra de eerste pootjes achter (of tussen) de kiezen zijn, is het een heerlijke snack. De behaarde spin oogt niet heel erg smakelijk, maar in Cambodja smullen ze er van. 

Doordat gedurende het regime van de Rode Khmer er erg weinig voedsel voor handen was, zochten de Cambodjanen naar oplossingen voor de enorme voedseltekorten. Eén van die oplossingen was het eten van vogelspinnen. Tegenwoordig is de situatie natuurlijk volkomen anders in Cambodja, maar staat het achtpotige beestje bij speciale evenementen en verjaardagen nog steeds op het menu. 

Rondreizen Afrika

Binnenkort op vakantie naar Afrika? Alle rondreizen in Afrika op een rijtje! 

Naar het reisaanbod

Thailand

Rondreizen Azië

Op vakantie naar Azië? Alle rondreizen in Azië op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Rondreizen Midden & Zuid-Amerika

Op vakantie naar Midden & Zuid-Amerika? Alle rondreizen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika op een rijtje!

Naar het reisaanbod

5 reistips voor China

Binnenkort op reis naar China? Lees onze reistips!

Naar reistips voor China!

Bijzondere culturen

Maak kennis met de meest bijzondere culturen!

Lees snel verder

Plaza de Armas in Cuzco, Peru

Top 10 - Hoogtepunten van Peru

Peru, het land van Machu Picchu, de Nazca-lijnen en de condors in de Colca Canyon. Maar wat is de top 10?

Naar de 10 hoogtepunten