Een land vol kleurrijke dieren en prachtige natuur

Costa Rica: één grote dierentuin

Een schrille roep klinkt vanuit de hoogte. Takken en bladeren beperken het zicht, maar de aanwezigheid van vogels, insecten, kikkers en zoogdieren is te voelen. Costa Rica is een van de plekken ter wereld waar het ongerepte regenwoud nog kan worden ervaren. Een groot deel van het land heeft een beschermde status en wordt gezien als de geboorteplek van duurzaam ecotoerisme. 

Dat is geen toeval. Met meer dan 500.000 diersoorten behoort Costa Rica tot de landen met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Honderden van deze soorten – waaronder vogels, knaagdieren, kikkers en hagedissen – komen zelfs nergens anders ter wereld voor. Ga mee op safari door het Costa Ricaanse regenwoud! 

Kleurrijke kikkers

Een felgroen lichaam met gele strepen en twee oranje ogen die verbaasd rondkijken. Een vuurrode rug die overgaat in lichtblauwe poten. Een bijna doorzichtige huid die camouflerend werkt. De ruim 150 kikkersoorten in Costa Rica verrijken het regenwoud met hun bonte kleuren en unieke eigenschappen. Een wandeling tussen de bomen levert ongetwijfeld een ontmoeting op met een aantal van deze bijzondere amfibieën.

Luiaard

Deze trage klimmers komen alleen voor in Centraal- en Zuid-Amerika. Met hun vriendelijke gezichtsuitdrukking en ruwe vacht, vormen ze een bijzonder gezicht binnen Costa Rica's bossen. Het kan lastig zijn de dieren te vinden in het wild, omdat ze goed gecamoufleerd zijn in de boomtoppen. Een lokale gids kan de dieren echter aanwijzen tijdens een tour door een van de nationale parken.

Toekan

Een herkenbare roep, die soms meer lijkt op het geluid van een kikker, verraad de locatie van deze prachtige vogel. Met zijn grote snavel en felle verendek, is de toekan een van de meest iconische vogels ter wereld. In Costa Rica zijn maar liefst zes verschillende soorten van deze gevleugelde regenwoudbewoners. Toekans zijn vooral te vinden rond bomen met rijp fruit – hun favoriete snack.

Schildpadden

We verlaten het bos voor een kijkje aan de kust. Costa Rica is een van de belangrijkste plekken ter wereld voor zeeschildpadden. Verschillende schildpadsoorten leven in de Caribische Zee ten oosten van Costa Rica en in de Stille Oceaan aan de westkust van het land. Minder bekend zijn de rivierschildpadden die leven in het zoete water van Tortuguero National Park.

Doodshoofdaapjes

Vanuit het dikke bladerdek van het tropische regenwoud kijkt een klein hoofdje naar buiten. Doodshoofdaapjes zijn een van de zeldzaamste apensoorten die in het Costa Ricaanse regenwoud voorkomen. Het geel doodshoofdaapje komt enkel voor in Panama en Costa Rica. Bezoek Manuel Antonio National Park en Corcovado National Park voor een kans om oog in oog te staan met dit nieuwsgierige wezen.

Kolibrie

Costa Rica is een waar vogelparadijs. Het land kent honderden vogelsoorten, waaronder meer dan 50 verschillende soorten kolibries. In slow motion filmpjes is de unieke beweegwijze van deze diertjes goed te zien. De vleugels flapperen met soms wel 80 slagen per seconden op en neer, terwijl het lichaam volledig stil in de lucht hangt. In het echt is de vleugelslag vaak te snel om waar te nemen met het menselijk oog, waardoor de vogeltjes een magische uitstraling hebben. 

Leguanen

Een geschubde huid en een lange tong die insecten te grazen neemt – ontmoet de koudbloedige 'mini-dinosaurussen' van de jungle! De groene leguaan kan wel twee meter lang worden en eet soms zelfs kleine zoogdieren. Sta oog in oog met deze indrukwekkende, oeroude diersoort in het Costa Ricaanse regenwoud.

Vlinders

Het grootste deel van de diersoorten die in Costa Rica leven, zijn insecten. Bekijk de duizenden vlinders en motten die het regenwoud tot een sprookjesachtige plek maken. In alle mogelijke vormen en kleuren fladderen deze dieren voorbij. Sommige vlinders hebben trucjes om zich te beschermen tegen vijanden. Leer alles over de insecten en hun metamorfose in een van de vlindertuinen van Costa Rica.

Neusberen

Beren?! Geen zorgen, neusberen zijn schattige klimmers die voornamelijk insecten eten. De neusbeer lijkt een beetje op een kruising tussen een wasbeer en een aapje, en voelt zich helemaal thuis in de beboste natuurgebieden door het hele land. Soms komen de intelligente dieren zelfs naar campings en huizen om eten te zoeken. 

Krokodillen

Langzaam glijdend door moerassen en zonnend op de modderige rivierbedding leven krokodillen verspreid over de laaglanden van Costa Rica. De grote reptielen kunnen soms wel 7 meter lang worden en leven soms langer dan 60 jaar in het wild. Veel mensen blijven liever uit de buurt van de imposante dieren met hun angstaanjagende bek. Wie het aandurft, kan de krokodillen van dichtbij bekijken tijdens een riviertour.

Rondreizen Midden & Zuid-Amerika

Op vakantie naar Midden & Zuid-Amerika? Alle rondreizen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Zelf Costa Rica ontdekken?

Bekijk ons aanbod aan rondreizen naar Costa Rica en ervaar zelf dit prachtige land vol kleurrijke dieren!

Naar de reizen

Olifanten in Zuid-Afrika

Mooiste natuurbestemmingen

Op zoek naar een mooie reis vol natuur? Bekijk alle natuurreizen!

Bekijk alle natuurreizen